Werken met inktens kleurpotloden 

Inktens bevat het woord  inkt en intens, dit laatste slaat op de intense kleur.
Bij Inktens  potloden zorgt vocht er voor dat de kleur permanent wordt. Vocht in elke vorm, dat kan ook textielmedium zijn. Als de pigmenten niet vermengd worden met vocht zijn ze niet permanent. Vergeet dus niet ook een tweede laag met vocht aan te tippen.
De potloden zijn ook bruikbaar op papier.  (kan het ook met Aquarel potloden? Ja maar die kleuren op stof worden niet permanent. Deze kleuren van aquarelpotloden worden ook veel wateriger)

Hoe meer water hoe lichter de kleur. Alle kleuren zijn onderling te mengen. Het is moeilijk om lichte kleuren over donkere kleuren aan te brengen.

Outsider is een speciaal potlood om de omtrek aan te geven; hiermee kun je een schets maken die je daarna met de kleurpotloden inkleurt. De omtreklijn wordt na het toevoegen van water minder zichtbaar, met een penseel kun je het wegpoetsen.

inktens potloden of blocks? 

Potloden hebben een fijnere kleur structuur dan blocks. De pigmenten laten zich wat mooier mengen. Met de potloden kun je mooi tekenen en fijnere delen kleur geven. Een simpel schaduwlijntje laat zich makkelijk met een potlood zetten

inktens rood en oranje

Bjj de Blocks wordt vaak de zijkant gebruikt om grotere delen te kleuren. De blocks zijn erg geschikt om nat in nat te werken. De verfstof smelt als het ware in het water. Bij de blocks kun je de punt gebruiken om te tekenen, en de platte kant om een groter vlak te kleuren.  Je kunt ook het krijt raspen  en  het schaafsel gebruiken op de stof.

Ik heb ondertussen kleurpotloden en blocks….

Hoe gebruik je de potloden en de blocks ?


Je kunt op verschillende manier te werk gaan:

  • Kleur op de stof en daarna met een penseel medium/ water toevoegen;
  • Medium/water op de punt van je potlood en dan op de stof brengen;
  • Medium op stof – dan kleur toevoegen, meer intens vanaf het begin. Een bezwaar kan zijn, dat je de potloodstrepen meer blijft zien. Als je water op de stof doet is dat laatste nadeel minder;
  • Penseel in de medium – goed voor kleine stukjes die niet mogen doorlopen;
  • Medium op een palet, en dan met de kleuren die kleur maken die je wilt, dus als verf gebruiken.

Waarvoor kun je inktens potloden en blocks gebruiken?

Je kunt het gebruiken om een voorstelling volledig met kleurpotloden in te kleuren.  Als een kleurplaat. Je kunt een achtergrond bijkleuren. Je kunt een accent geven, bijvoorbeeld schaduw aanbrengen. De kleur dieper maken ? Meerdere lagen over elkaar aanbrengen. Als de kleur verzadigd is, verandert de kleur niet meer.

Dit landschap is bijvoorbeeld helemaal met inktense potloden ingekleurd en daarna met lapjes, weefsels en stiksels geaccentueerd.

 

Als je bijvoorbeeld een klein stipje wilt tekenen(bijvoorbeeld in een oog of een meeldraad in een bloem), kun je het beste een klein penseeltje nat maken(met textielmedium), een beetje pigment pakken en het op de plek zetten.

Ook heel mooi en soms heel bruikbaar is het laten uitvloeien van de kleuren, het “nat in nat’ werken.  In dit geval gebruik je dus geen Textielmedium maar alleen water. Als je het uitvloeien wil laten stoppen dan strijk je de stof.

Textielmedium werkt net als water. Het zorgt dat de kleur opleeft. Het maakt de kleur intens. Maar Textielmedium glaceert de kleur en zorgt dat de kleuren niet doorlopen. Je moet dus kijken wanneer je dit wilt en wanneer niet.
Toevoegen van textielmedium maakt van iedere verf textielverf. Textielmedium is in verschillende Hobbywinkels te koop. Het is er in verschillende kwaliteiten met bijbehorende prijzen.

Textielmedium kun je ook verdunnen als je enige zorg is dat je van acrylverf textielverf wilt maken. En ook hiervoor geldt, wil je zeker zijn van een kleur. Maak dan een proefje !

de verschillende inktens kleuren

En nu aan het werk; hier zijn een aantal oefeningen


We beginnen simpel en maken het steeds iets complexer.

1-Afdrukken van een blad

Zoek een blad buiten of in je tuin. Maak het blad een beetje vochtig, niet nat. Kleur de achterkant met de inktens potloden in verschillende kleuren. Zorg dat de kleurpigmenten nat worden door er met een nat penseel over heen te gaan.

Strijk met  extra druk het blad op een stuk papier  of een wit lapje en bewerk deze afdruk naar wens met stiksels. Leg extra vellen papier of leg bakpapier op het blad.

2 iets inkleuren, een klein detail van een quilt bijkleuren.

Je hebt een foto op stof afgedrukt en het heeft nog wat extra pit nodig. Je kleurt delen van de stof bij met de potloden.

OF je wilt bijvoorbeeld aan een quilt een speels element toevoegen. Je wilt de vredesduif van de Oekraïne op een kaart verwerken. Je tekent een duif en je kleurt de voorstelling in. Met behulp van vliesofix, zet je de duif vast op je kaart.

3 Nat in nat werken

Je kleurt vlakken in en bewerkt het pigment met water.Als je met verschillende kleuren werkt lopen de kleuren in elkaar over. Je schilder net als bij aquarelleren een voorstelling of een vorm.
De kleurstof vloeit vanzelf door elkaar. Je kunt dit met een kwast bevorderen. Met de sticks smelt de verfstof vanzelf op het lapje

Met de zijkant van de stick kun je goed tekenen.

inktens potloden en blocks nat in nat

Je kunt ook nat in nat met textielmedium werken. Maar het Medium remt het door elkaar lopen van de kleuren en het glaceert. Zie voorbeeldje.Je  blijft ook eerder strepen zien.

4 complexer nat in nat werken

Bewerk een licht gekleurde lap met een resist over een stencil. Ik heb gesso, odifcoat en acryl medium gebruikt. Laat dit goed drogen.

Over deze bewerking heen breng je kleuren aan die je met water bewerkt en waarbij verschillende kleuren in elkaar gaan overlopen. De mediums werken als een resist en trekken de kleuren van sommige plekken weg. Dit geeft interessante achtergronden.

Bij een tweede proef heb ik de gesso weggelaten. Gesso geeft een heel dominante witte afdruk. De andere 2 resist middelen geven een zachte tekening in de achtergrond. De laatste afbeelding met een 2 vage tulpen kan nog veel verder uitgewerkt worden, zodat de tulpen zelf nadrukkelijker aanwezig zijn. Met nat in nat werken heb je vaak minstens 2 lagen nodig om de tekening sprekend te krijgen.

Behalve Inktense potloden en blocks van Derwent heb je ook Neocolor II van Caran d ‘Ache en van Talens Creacolor. De laatste twee zijn krijt dat ook met water oplosbaar is.

Alle foto’s zijn werkfoto’s, dus soms ongestreken witte lapjes……

Liesbeth Wessels

5 antwoorden
  1. Roely zegt:

    Waar koop je een outsider potlood? Of heeft deze ook een andere naam? Maakt het wat uit welk textiel medium je gebruikt?
    Het is een fijne uitleg!!!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *