Weefquilt

Een eervolle opdracht

Van een vriendin van mijn zus kreeg ik vorig jaar een vraag:
“Kun jij met de weefproeven van mijn overleden moeder iets moois maken als herinnering aan haar levenslange toewijding aan het weefgetouw?”
Ik zei ja. Iets voor iemand maken, zeker met een emotionele lading geeft een extra dimensie aan je werk.Er kwam een tas vol weefproeven, een paar stevige droogdoeken en een grote paarse lap uit Guatemala. De proeven waren keurig ingeplakt tussen wit kartonnen passepartouts en op de randen stonden vaak weefinstructies, ingetekend op fijn ruitjespapier. De grote doeken hadden een prachtig bruin/wit patroon en een etiket:

Handgeweven
Stien van Kruyssen

Hoe begin je zoiets?

Eerste vereiste: recht doen aan de kwaliteit, variëteit en structuur van de weefsels. Het quiltpatroon moet daaraan ondergeschikt zijn. Daarnaast heb ik nogal geworsteld met het geschikt maken van die kleine lapjes voor een quilt. Het papier was zo stevig vastgeplakt dat ik het alleen maar los kon knippen en dan rafelen de randen heel snel: omzomen, op katoen naaien met een bandje ertussen, van alles geprobeerd.

 

 

De simpelste en meest effectieve oplossing bleek een randje enkelzijdig plakvlies aan de achterkant. Voor het patroon kwam ik al gauw uit bij een van mijn Amish boeken en vond deze ‘Star quilt”.

Daarna experimenteren met blokken maken en kleuren schikken. Ik werk met een aantekenboek.

 

Ik koos voor heel donkerblauwe stof voor de biezen en drie kleuren batik voor de sterren: oranje, goudgeel en paars/roze. De grote doeken werden het middenstuk en de randen. De weefinstructies moesten ook een plek krijgen: ik kopieerde ze op zijde en ze werden gerangschikt op het bruin/witte vlakken.

 

Toen de hele quilt klaar was, bleek het hoogteverschil tussen de dikke weefproeven en het katoen ertussen nogal groot. Van een oude flanellen kussensloop knipte ik repen om ertussen te leggen. Met een niet te dikke tussenvulling en de achterkant van de Guatemalalap werd het een echte quilt. Ik heb hem alleen ‘in de ditch’ doorgestikt om de weefpatronen niet te verstoren.

Op een quilt hoort natuurlijk een etiket.

 

De twee dochters van Stien waren er heel blij mee. Hij komt om de beurt bij hun te hangen.

Hanneke Lammers-Wolters

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *