Vrijheid
#Wat draag jij 5 mei
Met deze hashtag doen Verzetsmuseum Amsterdam en Nationaal Monument Kamp Vught een oproep om te laten zien wat jij draagt op 5 mei om de vrijheid te vieren.
Vorig jaar stond er de volgende tekst op het Instagram account van Verzetsmuseum Amsterdam: ‘Deze oproep is geïnspireerd op de oorspronkelijke Nationale Feestrok. Kort na de bevrijding van Nederland in 1945 riep verzetsvrouw Mies Boissevain op tot het maken van de Nationale Feestrok om zo de vrijheid te vieren. Een rok gemaakt uit verschillende stukjes stof met daarop dierbare herinneringen en data geborduurd. Nu, 75 jaar later zijn wij benieuwd naar wat jij draagt om vrijheid te vieren.’
Ans Kouwe-Ickenroth gaf gehoor aan bovenstaande oproep om te laten zien wat jij draagt op 5 mei. De organisatie was heel enthousiast over haar inzending. Het is dan wel geen kledingstuk, maar wel heel passend bij het thema van bevrijdingsdag vonden ze. Hieronder haar uitleg bij de foto’s van haar quilt.
Inzending van Ans Kouwe
Sinds vele jaren ben ik lid van het Quiltersgilde en maak ik quilts (doorgestikte dekens), meestal met de hand. Al heel lang had ik het idee om iets in rood-wit-blauw te maken. En 75 jaar bevrijding in 2020 was daarvoor een mooie aanleiding. Het patroon dat ik heb gebruikt heet ‘schering en inslag’. Dat zijn reepjes stof die als het ware verbonden zijn door het vlechtwerk en daardoor ‘vast’ zitten. Aan het einde heb ik er een aantal los laten hangen waardoor de reepjes als het ware ‘vrij’ zijn. De naam werd ‘Ontmoeting in vrijheid’ en deze quilt ligt op 4 en 5 mei op tafel !
Oproep
Wij zouden het leuk vinden om te zien welke toepasselijke quilts en rokken er bij jullie tevoorschijn komen op bevrijdingsdag. Zet een foto als commentaar op dit blog of op Facebook.
Daarnaast kun je natuurlijk ook meedoen en reageren op de oproep van Verzetsmuseum Amsterdam en Nationaal Monument Kamp Vught.
#watdraagjij5mei
Het Quiltersgilde heeft 2 bevrijdingsrokken geschonken
Hieronder een foto van een van de twee rokken die het Quiltersgilde recent heeft geschonken aan de Nationale Quilt Collectie. Elke keer weer een bijzonder verhaal om te lezen op 5 mei.
Quiltkring “Bij Stukjes en Beetjes” Groningen 1995 1.85 hoog, onderzijde 2.72 machinaal gequilt, geborduurd materiaal: katoen,
Beschrijving: In Quiltnieuws nr. 35 op pagina 27 staat een artikel over de nationale feestrok 1946-1948. Het handelt over een rok die gemaakt is van restjes stof uit de jaren in en ook vóór de oorlog en die wel gedragen werd bij de viering van bevrijdingsdag. De Quiltkring “Bij Stukjes en Beetjes” uit Groningen heeft in 1995 in Landgoed Lemferdinge te Paterswolde een tentoonstelling gehouden onder het thema “bevrijding”. De Quiltkring heeft ter gelegenheid van het feit dat we 50 jaar geleden bevrijd zijn, in 1995 ook een dergelijke rok gemaakt. Tijdens hun tentoonstelling hebben groepsleden de rok gedragen wanneer zij gastvrouw dienst hadden. Na de tentoonstelling is de rok aan het Quiltersgilde geschonken. Op die tentoonstelling waren ook een paar rokken uit het Fries Verzetsmuseum uit Leeuwarden te zien.
Beschrijving: Het gaat om een overslag rok met een bindlint in de taille. De kleuren blauw en oranje waren de basisstoffen waarmee iedereen werkte, de rest kwam uit de persoonlijke lappenmand van de leden. Twaalf dames hebben een rokbaan gemaakt volgens een patroon van Wil Hinsch, die voor de crazy methode koos. De stofjes zijn op een witte katoenen ondergrond genaaid zonder tussenvulling. In de onderrand zit midden in iedere rokbaan een effen blauwe punt waarop de voornaam van de maker geborduurd is. Namen die te lezen zijn: Cobi, Go
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!