Verhaal bij een quilt 3: Pinguïns
Op reis
In 2016 hebben wij een reis gemaakt naar Argentinië. Een paar dagen in Buenos Aires. Vandaar zijn we naar Patagonië, Ushuaia gevlogen. De meest zuidelijkste stad van het zuidelijk halfrond. Het waait er altijd. Prachtige natuurparken bezocht. Zo ook een boottocht over het Beaglekanaal gemaakt om pinguïns en andere vogels te spotten waaronder de Koningspinguïn. Prachtige, grote dieren met mooie kleuren.
Museo of the Prisons
Op een vrije middag zijn we het stadje doorgelopen en kwamen bij Museo Maritimo of Museo of the Prisons genoemd. Deze vroegere gevangenis is in 1902 – 1911 gebouwd door gevangenen. De gevangenen bouwden aan de stad, spoorlijn en bruggen. Ook werken in de bossen behoorden tot het werk van de gedetineerden. In 1947 is de gevangenis definitief gesloten. In 1997 is de gevangenis tot Historisch Museum benoemd.
Deze gevangenis is in een soort stervorm gebouwd met 5 gangen. Eén gang is in tact gebleven en daar was te zien onder welke bizarre omstandigheden de gevangen waren opgesloten. Verder waren er modelbouw van schepen te zien, landkaarten en een gedeelte was ingericht als Antarctisch Museum. Heel interessant.
Foto als inspiratiebron
Maar één gang was als galerie ingericht. Het moment dat wij er waren was er een expositie van foto’s en schilderijen van pinguïns. Als quilter kijk je toch vaak met andere ogen naar een foto of schilderij. Zo werd ik geïnspireerd door een foto van een paartje Koningspinguïns die in elk gestrengeld stonden te slapen. De foto was een detail van de prachtige kleur geel op hun kop. De foto is gemaakt door Sergio Anselmino en heeft de titel: ‘Pinqüino Rey’. Deze foto heb ik in stof nagemaakt met grunge stoffen.
Schilderij als inspiratiebron
Verder zag ik een schilderij waarbij ik dacht, deze is ook mooi om na te maken. Het schilderij is met acrylverf geschilderd en gemaakt door Tariana Maia Gessage en heeft de titel ‘Devinir Anticipado’.
Voor dit schilderij heb ik ook grunge stoffen gebruikt en de pinguïns er op geappliqueerd. Machinaal doorgequilt met rechte lijnen. De quilt heb ik met een zigzag afgewerkt.
Wat was dat leuk om te doen. Toen dacht ik, ik maak er nog eentje in batikstoffen. Ook deze geappliqueerd en in rechte lijnen gequilt met de naaimachine.
Deze quilt heb ik afgewerkt met een bies aan de achterkant. Deze methode stond in het patronenboekje ter ere van het 35 jarig jubileum van het Quiltersgilde wat was bijgevoegd bij een Quiltnieuws in 2018.
Uiteraard ben ik gaan googelen naar de kunstenaars om hen een berichtje te sturen wat ik met de foto en het schilderij heb gedaan. Hun namen kwamen wel tevoorschijn maar er kwam geen e-mailadres naar voren om hen een berichtje te sturen. Op Facebook was niets te vinden van de kunstenaars.
Voor mij een mooie herinnering aan deze prachtige reis.
Groetjes Jannie de Breuk
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!