Veel bagage bij de cursus Structuur en Textuur
Dit verhaal gaat over de cursus Vormgeving en Ontwerpen “Structuur en Textuur”. Deze cursus is gegeven bij Hawar en georganiseerd samen met het Quiltersgilde. De eerste twee modules (de andere was Vormgeving en Ontwerpen “Kleur”) zijn afgesloten en zijn zeer geslaagd; bij voldoende belangstelling gaat het herhaald worden. Er is nog ruimte, dus je kunt je nog aanmelden.
Op vrijdag 19 november zit onze groep voor het laatst bij elkaar. We hebben als groep een bijzondere start gehad. De eerste bijeenkomst was in september 2019. Toen gooide Corona roet in het eten.
Tijdens de lock-down winter hebben we 1 x in de 6 weken een opdracht gekregen om aan de gang te blijven. Maar gelukkig zijn in oktober en november van dit jaar de overige drie bijeenkomsten gehouden.
Eindwerkstukken
We hebben veel geleerd en zijn meer in lijnen, structuren en texturen gaan denken. Tijdens ons nagesprek wordt dat vaak gehoord. De beeldelementen in een ontwerp leven nu voor ons. Het kwartje rondom dit moeilijke begrip is gevallen.
We hebben de opdracht om dat te laten zien in een werkstuk dat tijdens het Textielfestival Weerribben in juni 2022 tentoongesteld gaat worden. Zowel van cursisten van onze groep als uit de groep “Kleur “.
Terugblik
We hebben veel bagage meegekregen. Voor sommigen was het een hele nieuwe ervaring om met andere materialen te werken en traditionele ideeën los te laten.
En voor een aantal was het een hernieuwde kennis met de theorie achter de beeldelementen. Onze kennis op dit gebied heeft een verdiepingsslag ondergaan. Dit is gebeurd onder leiding van prettige en heel betrokken docenten, die wisselend aanwezig waren op een cursusdag. Ook dat is prettig, meer vakgebieden die in een inbreng hebben. Één docent was altijd aanwezig, waarmee de voortgang gewaarborgd is.
De theorie blijft niet zweven maar wordt in de bijeenkomsten uitgelegd en geoefend met o.a. monoprints, gelli-plate, borduren met de hand en het gebruik van de naaimachine. Daarbij is de techniek steeds een hulpmiddel om structuur of textuur, vervorming of reliëf te gebruiken voor je werkstuk.
We hebben hard gewerkt. Na een stukje theorie volgde er tijdens onze cursusdag minstens drie opdrachten. En ook huiswerk is niet geschuwd. Tussen twee bijeenkomsten is het geleerde verder uitgewerkt. Veel proefjes zijn er gemaakt, die in de volgende bijeenkomst eerst geshowd werden.
En niet alleen bij de docenten was er sprake van een grote verscheidenheid, ook de deelnemers brachten grote verschillen in ervaring en kennis mee. Onderlinge uitwisselingen zijn altijd heel verrijkend, en dat gebeurde volop! De interpretatie van de opdrachten was heel verschillend en aansluitend bij ieders ervaringen en voorkeuren. Een rijkdom aan voorbeelden was er te zien.
Laten we vooral ook de prettige omgeving en de heerlijke lunches niet vergeten. Ook dat maakt van een cursusdag een dagje uit.
Na deze geslaagde modules gaan het Quiltersgilde en Hawar evalueren. Laten we hopen dat ze met meer modules komen. In onze groep is al gevraagd om een module compositie. Wie weet….
Antoinette Versteeg en Liesbeth Wessels, twee enthousiaste deelnemers van de cursus Structuur en Textuur.
Ik kan mij helemaal voorstellen dat het één groot feest is. Hulde Quiltersgilde voor de samenwerking met Hawar.