Van Tekst naar Textiel

Van Tekst naar Textiel was erbij

Over gesprekken en ontmoetingen

Wat hebben we genoten van de vier dagen op de Algemene Tentoonstelling.
Wij stonden daar om het nieuwe project “van Tekst naar Textiel” van het Quiltersgilde te promoten. Om op te vallen en meteen een gesprek te hebben hadden we schorten gemaakt met teksten op ons lijf geschreven.

van Tekst naar Textiel. schorten waarop het project in woorden is samengevat

We hebben veel mensen gesproken en veel ideeën uitgewisseld. Zo’n ontmoeting levert altijd mooie en interessante gesprekken op. De mensen kwamen af op de quilts die er te zien waren. Bij iedere quilt hing de gekozen tekst en werd uitgelegd hoe de maakster aan het werk gegaan was.

veel vragen, veel gesprekken van Tekst naar Textiel

Deelnemers van het proefproject kregen vragen

Juist de deelnemers van het proefproject kunnen goed vertellen uit eigen ervaring en mensen stimuleren om mee te gaan doen. Iedere dag was er een deelnemer die met de mensen in gesprek ging. Dank je wel Marleen, Clasien, Jeannette en Nelleke.
Veel mensen gingen met de flyer naar huis, om er nog even over na te denken…..

Deze vragen en opmerkingen  werden gehoord:

“Het lijkt me zo leuk om met een onbekende te sparren. Daar ben ik eigenlijk wel heel erg aan toe, de inbreng van een onbekende.”
“Wij geven ons samen op. Wij gaan dit samen doen. Wij kennen elkaar goed. Dat is fijn. “

Joke in gesprek

 

Zo kan ieder een eigen keuze maken, er zijn ook deelnemers van het proefproject die nog een keer meedoen met een ander maatje en met een ander gedicht.

Oh, eerst even nadenken

“Oh,…eerst nadenken en schrijven/mailen naar elkaar en later pas proefjes maken? Dat wordt wel een uitdaging! Ik werk altijd heel intuïtief, maar wat lijkt me dat leuk!”
Meer tijd in de voorbereiding kan betekenen dat je in het werkproces sneller weet wat je gaat kiezen, voor keuze’s kom je altijd te staan.

“Ik heb er al over gelezen. Waar kan ik me opgeven?”
Gelukkig hadden we een QR code staan, hebben jullie die opgeslagen op je telefoon?

 

“Wij gaan dit samen doen. Maar wat als we er nou niet uitkomen? “ In de eerste week maak je contact-afspraken met je quiltmaatje. En in die week is er een zoommeeting met uitleg en een vragenmoment. Dan hoor je daar ook meer over. En als het niet lukt, bel je even met een van ons.

 

“Ik heb dit nog nooit zo gedaan. Kan ik dat wel? Een ander adviseren?” Iedereen kan met een ander praten over een tekst. Dat is het startpunt. Daar heb je geen speciale quiltervaring voor nodig.  Dat doe je ook in een les of in een groep. Daar zeg je vast ook wel eens “dat kun je toch ook zo doen, waarom kies je voor die manier”

Wanneer moet het klaar zijn ?

Dat bepaal je zelf. Het project loopt van tekst tot en met het ontwerp. Daarna start jouw werkproces. Het is natuurlijk fijn als er uiteindelijk een quilt uit de hoge hoed komt. Maar ook in het proefproject, was  quilt 1  al voor het nagesprek klaar en de quilt 2 daarnaast is tijdens de Algemene Tentoonstelling afgemaakt en hing aan onze tafel. Je hebt het dus zelf in de hand. En wat zijn de regels dan? Verder zijn er geen regels over kleur, grootte of zo.

 

Een nieuw project?


Ja zeker, je kunt je opgeven tot en met 20 september. En dat kan hier(link).
We starten op 2 oktober.

Van tekst naar textiel, zoiets als van “Dikkertje Dap zat op de trap” tot een quilt.

Dag giraf, zegt Dikkertje Dap

Moeilijk of te makkelijk? De kunst is om erachter te komen waarom jij juist die tekst wilt gaan gebruiken. Wat spreekt jou aan in de tekst, de giraf of Dikkertje Dap of gaat het om het zitten op de trap. Misschien wel om de vlekken van de giraffe

En dat ga je samen doen met een maatje, twee aan twee. Ieder maakt een eigen quilt, naar aanleiding van een eigen-gekozen tekst.

‘Zoek niet te ver
Je verwonderen over het gewoonste
het spelen van licht, het strelen van de wind,
de openhartigheid van een bloem,
het gezoem van een bij.”

(gedicht van Hans Bouman uit de bundel : Zien wat je droomt)

Joke van de Kracht en Liesbeth Wessels

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *