Van paperpiecing en ruitveranderen naar een moderne quilter

Toen mij het verzoek bereikte om een stukje voor het Quiltersgilde te schrijven wist ik niet zo goed waar te beginnen.

Hoe ben ik een “moderne” quilter geworden?

Als lerares textiele werkvormen kwam ik tijdens mijn opleiding nauwelijks in aanraking met patchwork en quilten. Engels paperpiecing-werk in combinatie met ruit-veranderen, dat was het.

Start met quilten

In 1989 kwam er in mijn woonplaats een quiltwinkel. Ik kwam daar min of meer bij toeval mee in aanraking en werd meteen gegrepen door de enorme mogelijkheden. Aanvankelijk maakte ik traditioneel werk, maar zo leer je het vak. Al snel ben ik les gaan geven bij de Dekenkist in Bergen. Later  ben ik overgestapt naar Irma’s Sampler in Haarlem.

Zelf les geven

Naast het werken in de winkel gaf ik daar ook veel les. Ondertussen volgde ik veel workshops bij bekende quilters en bezocht veel quiltfestivals.
In 2004 ben ik voor mijzelf zelf begonnen en vulde mijn dagen en vooral avonden met lesgeven bij buurthuizen, volksuniversiteiten en winkels. Ruim 20 jaar geleden heb ik Quilten Speciaal gevolgd en daar ontstond met Janny Koëter uit Den Helder het plan om stofverflessen te gaan geven. Zomercursussen, workshops, kort en lang, we deden het 11 jaar in de zomer in Drenthe.

Ondertussen was ik wel altijd bezig met het maken van voorbeelden voor lessen. Leuk en ik gaf er vaak een eigen draai aan maar toch was het meestal niet helemaal wat ik zelf wilde maken. Toen ik in 2019 stopte met lesgeven moest ik dus mijn eigen weg gaan vinden. Niet makkelijk en ook geen stok  meer achter de deur. Bovendien waren er nog zoveel meer leuke dingen zoals spinnen, verven en breien.
Ondertussen ben ik lid van Memo, de moderne groep quilters in Meppel. Een andere quiltomgeving dan waar ik in mijn woonplaats mee te maken heb en heel verfrissend en inspirerend.

Organiseren van Patchwork en Quiltdagen

Als organisator van de Patchwork en Quiltdagen in Rijswijk kom ik veel in aanraking met quilts en quilters, modern, traditioneel en art. Lang dacht ik dat ik mij verder wilde ontwikkelen in het artquilten maar gaandeweg voel ik me toch meer thuis bij de moderne quilters.

 

Grote vormen, effen of bijna effen kleuren, eenvoudige technieken spreken mij erg aan. Mijn inspiratie haal ik van Pinterest en niet alleen van de quilts die daar te zien zijn, juist niet. Grafisch werk met grote eenvoudige vormen vind ik prachtig en inspireren mij tot het maken van quilts. Tentoonstellingen bezoeken, tijdschriften lezen en goed om mij heen kijken. Afgelopen jaar heb ik veel contact gehad met Carolina Oneto, zij inspireert mij enorm.

Wat ik probeer en dat lukt vaak ook is om mijn eigen idee uit te werken. Toch is de productie niet zo groot. Er zit meer in mijn hoofd dan er uit mijn handen komt. Ook is het formaat kleiner want dat is beter te hanteren onder mijn eigen naaimachine. Dat vind ik prettig want ik kan beter overzien waar ik mee bezig ben en de kans dat ik iets af maak is groter.

Op het moment dat ik dit schrijf ben ik heel druk in de weer met de organisatie van de Patchwork en Quiltdagen in Rijswijk in februari volgend jaar. Eerder dan aanvankelijk de bedoeling was en dus is er haast. En dat betekent veel overleggen, bellen en beslissingen nemen. En dan blijft een opzet voor een nieuwe quilt helaas weer even liggen…

Jobina de Boer-Naeff

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *