Twisted Logcabin – goed voor uren naaiplezier
In januari heb ik de top afgemaakt voor de quilt waar ik in mijn vorige blog over schreef. Ik had nog even geen zin om ‘m door te quilten en zo kwam er zomaar weer ruimte vrij om aan een nieuwe quilt te beginnen. Jippie!! Ik wil al een tijd iets doen met een twisted logcabin. Werd wat lastig zoeken naar ideeën omdat ik eerst niet eens meer op de naam kon komen van het blok. Na heerlijk rondneuzen op internet ben ik achter EQ8 gekropen om eens te kijken wat ik daar tevoorschijn kon toveren. Heel wat geklik later kwam het eerste ontwerp eruit.
Voor de stof had ik al wat jelly rolls in gedachten uit mijn stash. Twee roomwitte voor de achtergrond en twee rood/blauw rolls uit een serie van RK Studio.
Twisted logcabin – versie 1
Bij het printen van het eerste foundation piecing blok had ik nog even een ‘duh’-momentje. Ik had een blokmaat gekozen die niet op een A4 past. Dus die verkleind van 8 naar 7 inch. Ik vond het standaard twisting logcabin blok uit EQ8 best een groot leeg middenvlak hebben. Dus tekende ik er nog 2 kleine vierkanten bij. Dat werd het eerste proefblok:
De eerste aanpassingen
Dat was erg leuk om te doen, maar gaf wel een paar dingen om over na te denken. Om te beginnen: ik had vijf uur nodig gehad om het in elkaar te zetten (yep, echt: 5 uur!!). Hoe vaker je het doet, hoe sneller je natuurlijk wordt, maar wat versimpelen is misschien ook handig. Eenmaal in elkaar gezet vond ik die extra getekende naadjes toch overbodig. Het werd een wat raar boogje en vooral veel gefriemel met 8 extra naadjes. Het tweede blok maakte ik met het oorspronkelijke middenstuk. Zo ging ik terug van 45 naar 37 vakjes per blok. Het tweede blok was in iets minder dan 3 uur klaar.
Iets anders dat opviel was dat de massief gekleurde blauwe/rode vlakken een groot deel van het effect van het blok wegnemen. Die tweede variant heb ik met om en om stoffen gewerkt en dat geeft veel meer effect en speelsheid. Dus heb ik het ontwerp voor de quilt wat verder aangepast naar dit:
Handigheidjes
Inmiddels heb ik 13 blokken af en kom ik weer in een lekker ritme. Ik weet voor ieder van de 37 stukken hoe lang het stukje stof moet zijn om goed te passen. Voor ik aan een blok begin zorg ik dat ik stroken van de juiste lengte heb klaarliggen en zo kan pakken. Dat scheelt zo’n 20 minuten per blok met zoeken, passen en meten.
In het begin bleef ik ook maar proberen om te kleine flubbertjes stof te gebruiken. Misschien past dit net, of dit net – kostte steeds een paar minuten extra voor ik iets vastnaaide. En als je dat een keer of 10 bij een blok doet loopt die tijd aardig op. Ik heb overigens een paar jaar geleden ook al eens wat handigheidjes beschreven voor foundation piecing. Nieuwsgierig? Hier kun je ’t teruglezen.
Wat dommigheidjes
Tja, het gaat niet alleen maar steeds makkelijker. Ik ben ook steeds handiger met het tornmesje. De dommigheid zit er in dat ik te lang achter elkaar doorga in de avond. Er zit een soort ritme in de handeling van het vouwen/snijden/passen/naaien en opnieuw vouwen/snijden/passen/naaien. Onder je handen zie je zo’n blok groeien en diepte krijgen en dan vind ik het lastig om te stoppen. En wat later op de avond komt het nog wel eens voor dat ik een verkeerde kleur lapje pak of een getal oversla met vastnaaien. En dan moet het weer losgepeuterd.
Uuuuuren naaiplezier
Ik heb de blokken een beetje provisorisch op een kleine designwall geprikt. Geen zin om de grote designwall op te zetten, maar ik wil wel zien hoe de kleurvlekken van de verschillende rode, blauwe, grijze en crème lapjes door de quilt gaan bewegen. Is nog niet ‘foto-waardig’. Hopelijk iets om bij volgende blogje te laten zien.
Ik heb nog iets van 50 blokken te gaan. Dat is zeker 100 uur achter de naaimachine. En dan heb ik het nog niet over het verwijderen van de papieren ondergrond als alles in elkaar zit. De audioboeken van Harry Potter (voorgelezen door Stephen Fry – heerlijke stem) vormen een uitstekende achtergrond bij de naaimachine. Ik hoef mij voorlopig niet te vervelen!
Lieve quiltgroeten,
Marjolein den Boer
Marjolein,
Het wordt vast een hele mooie quilt met alleen rood en blauw. En paper-piecen is nu eenmaal een geduldig en secuur klusje, maar dan krijg je wel een strak resultaat.
Ben er benieuwd baar.