Traditionele quilts

Wat is een traditionele quilt?

In navolging van de blogs over moderne en art quilts willen we ook regelmatig een traditionele quilt in de schijnwerper van het blog zetten. De vraag wat een quilt traditioneel maakt, moeten we dan wel eerst beantwoorden. Op de website van het Quiltersgilde staat een uitgebreide tekst over traditioneel quilten.

Een van de kenmerken van een traditionele quilt is dat deze wordt doorgestikt. De drie lagen: bovenkant (top), vulling (batting of wadding) en achterkant (backing) worden met naaisteken met elkaar verbonden (gequilt). Van origine werd dit met de hand gedaan, tegenwoordig minstens zo vaak met de naaimachine of long-arm.

Typen traditionele quilts

Traditionele quilts kunnen in een aantal typen worden onderverdeeld:

  • De Album quilt is opgebouwd uit blokken met een bijzondere betekenis zoals bijvoorbeeld de Baltimore quilts;
  • De Charm quilt wordt gemaakt met zoveel mogelijk verschillende lapjes die meestal de vorm hebben van een vierkant, rechthoek of driehoek.
  • De Medaillonquilt bestaat uit een centraal middenstuk met daar omheen verschillende randen. Nog altijd populair en ook vaak gezien bij zogenaamde ‘Round Robin’s;
  • De Sampler quilt is samengesteld uit blokken in verschillende technieken of met verschillende vormen om vaardigheden op te doen met de technieken. De blokken worden vaak met sashings aan elkaar gezet tot een top. De meeste basiscursussen hebben deze vorm nog altijd als uitgangspunt;
  • De Scrap quilt wordt gemaakt van kleine restjes stof (scraps) al dan niet overgebleven van vorige projecten of de goede delen uit verder versleten kleding en textiel;
  • De Log Cabin quilt waarbij stroken om een centraal blok worden genaaid in lichte en donkere kleuren. Het centrale blok is meestal rood en stelt een brandend haardvuur voor. Aan de warme kant zie je lichte stroken, aan de achterkant van het vuur is het kouder, verbeeld met donkere stroken.

Nog meer

Ongetwijfeld is deze opsomming niet compleet. We hebben nog crazy quilts waarin allerlei lapjes (ook zijde, fluweel, kant e.d.) verwerkt zijn in combinatie met borduurwerk. De strokenquilts, Lone Stars of Star of Bethlehem, Grandmothers flowergarden gemaakt met hexagonen, de whole-cloth quilts, enzovoorts.

Eigenlijk kun je stellen dat de gebruikte stoffen, kleuren en technieken vooral bepalen of een quilt traditioneel is of niet. Immers een traditioneel patroon in zeer eigentijdse stoffen kan zomaar als moderne quilt worden gezien.

Traditionele quilts in Birmingham

Elk jaar organiseert de European Quilt Association (EQA), waar ook het Nederlandse Quiltersgilde lid van is, een tentoonstelling op het Festival of Quilts in Birmingham. Dit jaar was het thema ‘Diversity’ wat inhoudt dat elk land een quilt tentoon stelt van een van haar leden.

In een eerder blog vertelde ik dat voor Nederland de quilt Bubbles of Joy van Anne Lillholm werd geselecteerd. Dat is een hele moderne quilt maar er waren ook enkele echt traditionele quilts te bewonderen. De inzending uit België bestond uit meer dan 5500 stukjes die met de hand aan elkaar waren gezet tot hexagonen en daarna in een soort ‘Inner city’ patroon. Drie lagen, traditionele stofjes met de hand in elkaar gezet en op de hand gequilt. De quilt voldoet volledig aan de kenmerken van een traditionele quilt en heeft een sterke uitstraling door de plaatsing van de kleuren.

Ook het quiltwerk werd geheel op de hand gedaan wat goed te zien is op de detailfoto’s.

Nog meer traditioneel in Birmingham

Voor de liefhebbers van traditionele quilts viel er veel te genieten op het Festival of Quilts dit jaar. De Italiaanse inzending is op een heel andere wijze interessant. De quilt bestaat uit 9 blokken met het patroon Mariners compass en op de sashings zijn prachtige bloemen geappliqueerd. Een combinatie die je niet vaak ziet en geheel in rood-wit uitgevoerd.

Twee voorbeelden van prachtige traditionele en tegelijkertijd heel verschillende quilts. Ik ben benieuwd welke traditionele quilt volgende keer in de spotlight staat. Misschien die van jou? Of de quilt van je vriendin wier werk je bewondert? Laat het ons weten zodat we er allemaal van kunnen genieten.

Inge van Koningsveld

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *