Tentoonstellingen

We mogen weer naar een tentoonstelling

Hoe fijn is dat om weer werk van anderen te mogen bewonderen. Natuurlijk, een mondkapje of -masker is nog steeds verplicht en we moeten afstand houden, maar het is evengoed heerlijk om er even tussenuit te kunnen. Er is, ondanks de beperkende maatregelen, veel te zien.

Zelf had ik het genoegen de tentoonstelling van Claudy Jongstra in Museum De Lakenhal te mogen zien, een dag voor de officiële opening. Op allerlei media en in veel bladen is al aandacht besteed aan het monumentale werk van Claudy. Wat zo leuk is aan de tentoonstelling in Museum De Lakenhal te Leiden is dat daar de verbinding wordt gelegd tussen Jongstra’s bronnen-, stalen- en materiaalonderzoek en de Leidse textielgeschiedenis. De Lakenhal is een voormalige keurhal [uit 1642] van lakense stoffen. De friezen op het gebouw laten nog het productieproces zien zoals dat in het verleden ging. Ook de schilderijen op de eerste verdieping geven een mooi beeld van die tijd. Al is er zeker ook een keerzijde zichtbaar; kinderarbeid en vervuiling.

 

Tentoonstelling van een landschap

Speciaal voor Museum De Lakenhal maakte Claudy twee nieuwe werken: NINE en Cosmic Cry. De twee werken vormen samen een installatie. NINE is het grootste geweven werk dat zij ooit maakte en stroomt als een aards landschap door de ruimte. Met dit werk plaats Claudy een kritische noot bij monocultuur en landschappen gevuld met zonnepanelen.

Laken is niet één stof maar er zijn wel 180 verschillende soorten laken van verschillende kwaliteit. Zowel geweven als gevilt. Voor de kleuren van NINE liet zij zich inspireren door de oorspronkelijke kleuren van het Leids laken; blauw, zwart en ook rood. De zelfgekweekte  indigo-, wede- en meekrapplanten leverden de kleurstoffen voor het werk.

Een extra tentoonstelling

Naast het nieuwe werk is ook Woven skin uit 2018, na een wereldtournee, voor de eerste keer te zien in Nederland. Dit nomadische werk is een aanklacht tegen de uitputting van onze aarde. De vervilte lappen ogen als gevilde huiden en verwijzen naar het kwijtraken van onze bescherming.

Meer tentoonstellingen

Er is nog een tentoonstelling die ik graag onder de aandacht wil brengen: In den vreemde in het Stadsmuseum te Woerden. Onze ‘eigen’ Lia Meiborg, die regelmatig haar werk beschrijft in Quiltnieuws, is gevraagd daarvoor een werk aan te leveren. Vanwege de coronamaatregelen was het museum enige tijd gesloten. De oorspronkelijke datum van 10 januari is echter verlengd zodat je nog tot februari terecht kan. Een kleine maar bijzondere tentoonstelling met veel verschillend werk.

In de tentoonstellingsagenda op de website vind je nog veel meer mogelijkheden om mooie dingen te gaan bekijken. Zoals bijvoorbeeld borduurwerk in het Fries museum of de kantfabriek in Horst.

Geniet van al het moois en de creatieve mondkapjes van de bezoekers.

 

Inge van Koningsveld

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *