Tentoonstelling van quilts van Marieke Dijkers

Een van de grondleggers van het Quiltersgilde

Marieke Dijkers is een pionier geweest om patchwork en quilten in Nederland op de kaart te zetten. Zij werd aangestoken door een grote tentoonstelling van Amerikaanse quilts in de jaren zeventig in het Stedelijk museum in Amsterdam. Quiltgroep de Gooische lappendeken werd opgericht, er verschenen artikelen in het handwerkblad Ariadne en Marieke was de drijvende kracht achter vele initiatieven voor het goede doel. Zo organiseerde ze een veiling van hartenquilts, het project topsy-turvy en maakte ze de beroemde ‘commissarissenquilt’ voor de Groene Draeck en schreef ze een boek over kinderquilts. Ze betrok zoveel mogelijk mensen bij haar initiatieven en was tevens actief binnen de vereniging van Plattelandsvrouwen.

Een uitvinder

Ze was ook in zekere zin een uitvinder. Aan haar hebben we de eerste linialen met cm-verdeling te danken, de Marie. Eerst in 30 cm, later ook als 60 cm. De eerste linialen waren vrij dun, de tweede versie was dikker en steviger. Ik herinner me ook nog heel goed dat ze enthousiast binnen kwam in Studio Q (de quiltstudio van Irma Hartsuiker en Marijke Ouwehand in Huizen) omdat het gelukt was om dun hout rond te buigen. Ze had hout geweekt in de badkuip om te kijken of ze het rond kon buigen om zo een quiltring te maken. En dat lukte!!

Nalatenschap

Marieke is al geruime tijd geleden overleden. Haar quilts, boeken en andere spullen liet ze na aan haar man. Na zijn overlijden in februari 2023 bleek dat er een legaat was waarin haar quiltnalatenschap was geregeld. Het Quiltersgilde kreeg een groot deel van haar quilts en alle boeken. De contactpersoon daarvoor was haar lieve buurvrouw Sophie die ons geholpen heeft alles uit te zoeken en in te laden. Ook de notaris was daarbij aanwezig en het legaat moet ergens in onze archieven terug te vinden zijn. Sophie kreeg een quilt die na het overlijden van Marieke in Deventer op de Algemene Tentoonstelling heeft gehangen.

Antieke quilt in een modern jasje

Het Quiltersgilde is in het bezit van een antieke quilt. Gemaakt in het begin van de 18e eeuw in Enkhuizen. De quilt is een aantal keer te zien geweest op de Algemene tentoonstellingen van het Quiltersgilde. Marieke Dijkers maakte in 1990 een werkbeschrijving van deze quilt die geheel uit lichte en donkere driehoeken bestaat. In totaal 2272 stukjes sits, een katoenen handdrukstof voorzien van een glanzende laag, werden met de hand aan elkaar gezet. Een lichte en een donkere driehoek vormen samen een vierkant blokje van 7 x 7 cm. Deze worden als een nine-patch aan elkaar gezet en 4 nine-patches vormen een ruit.

Door te spelen met de kleuren kan je verschillende patronen maken. En met een andere maat wordt de quilt groter of kleiner. De antieke quilt is gemaakt van lapjes in veel verschillende kleuren, het meeste donkerbruin maar ook groenig, blauw, roest en oker zijn erin verwerkt. Maar blauw-wit, rood-wit of juist heel scrappy leveren ook verrassende resultaten op. Zie onderstaande foto’s voor een ‘moderne look’.

 

 

Oproep

De quilts van Marieke liggen inmiddels op kantoor in Nijkerk. Maar voor ons archief moeten ze goed beschreven en geïnventariseerd worden.  Wie wil ons daarbij helpen? Voor meer informatie stuur een mail naar voorzitter@quiltersgilde.nl

Patchwork&Quiltdagen in de Broodfabriek

De Patchwork&Quiltdagen vinden plaats van donderdag 11 tot en met zaterdag 13 april in Rijswijk.

Naast de quilts van Marieke Dijkers komen er natuurlijk ook de Miniatuurquiltjes van jullie te hangen. Er zijn er nu 25 aangemeld. Zit die van jou er al bij? Aanmelden kan nog tot 1 maart via deze link

Verder zijn er een aantal memoryquilts en de werkstukken ‘van Tekst naar Textiel’ te zien.

En heb jij je al opgegeven voor een van de workshops? Neem een kijkje op de website wie weet zit er iets voor je bij.

 

Rose-Anne de Haan

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *