Temperatuurquilts -2025 is daar een mooi jaar voor – Quiltersgilde
Door: Cindy Vissering
Al een tijdje ben ik geïnspireerd door temperatuurquilts. Ik schreef er eerder een artikel over in Quiltnieuws 156 – van juni 2023.
Er zijn zoveel vormen en maten, van een HST of flying geese per dag tot patronen waarbij er een blokje per week met de dagelijkse maximale en minimale temperaturen erin is verwerkt.
Ook Rianne Nota van Nanno Creative startte een temperatuurquilt in 2023 met flying geese, in het artikel in quiltnieuws liet ik ook haar eerste maanden zien. Haar quilt top is inmiddels ook af.
Ik liet me verleiden voor 2023 om een temperatuurquilt te maken volgens budgie party patroon van Bethanne Nemesh van Whitearbor Quilting: een vogel per week, waarbij de vleugels bestaan uit een serie veren voor de maximale temperatuur van elke dag van die week en een serie veren daaronder voor de minimale temperatuur van die dag. De kop geeft het gemiddelde aan van de maximale temperatuur van die week en de staart van de gemiddelde minimale temperatuur.
Labelen weken en temperaturen
Toen ik het artikel schreef in 2023, was ik nog maar net begonnen met die temperatuurquilt. Inmiddels is de top af. Het afwerken is nog even blijven liggen – dat zal jullie vast niet vreemd voorkomen…
Ik heb de weeknummers subtiel op het stokje waar de vogel op zit geborduurd en een legenda aan de zijkant gemaakt met de temperaturen. De bies bestaat uit blokjes van het kleurverloop, die komt er dan straks na het doorquilten naast. Ook hier weer de nummers subtiel, zodat het niet teveel aandacht vraagt, maar je het nog wel kunt terug vinden.
Tempo
Het lastige met een temperatuurquilt is het tempo: een blok per dag of per week is best veel. Bij een blok per dag spaar je die op om een aantal in één keer te maken. Je bent steeds aan het wachten tot de dag voorbij is en je de maximale en minimale temperatuur weet. Of nog een paar dagen extra wachten wanneer je de temperaturen van de KNMI website afhaalt. Historische data werken ze met een paar dagen vertraging bij. En als je dan even niet oplet, dan lig er een hele stapel op je te wachten. En ik kan je vertellen, te ver achterlopen op zo’n type project is niet leuk. Gelukkig had ik m’n vogels weer snel ingehaald – en daarna heb ik gezorgd dat ik ze regelmatig bijhield om het leuk en actueel te houden.
Het gaf me wel inspiratie om zelf een temperatuurquilt te ontwerpen met een tropische vis, die alle kleuren van de regenboog kan aannemen gedurende het jaar. Ook hier de maximale en de minimale temperatuur van alle dagen in een week in één vis, door de vis zeven schubben te geven aan de boven en onderkant. De kop is de gemiddelde maximale temperatuur van die week en de staart de gemiddelde minimale temperatuur. En ik had het mezelf ingewikkeld gemaakt door het patroon ook nog geschikt te maken voor Foundation Paper Piecing, appliqué of improv. Bekijk hier het patroon Fish Temperature Quilt (alleen in het Engels).
Temperatuur Harten Quilt
Ondertussen heb ik een volgend patroon ontworpen, omdat ik een jubileum jaar heb in 2025 – dan ben ik 15 jaar getrouwd. En omdat het over de liefde gaat, heb ik een hart ontworpen, dit keer alleen met de maximale temperatuur voor elke dag een strook in een hart per week. Dit is een Foundation Paper Piecing patroon en ik stel het gratis beschikbaar vanwege mijn jubileum, bekijk hier het gratis Temperatuur Harten Quilt.
Heb je zelf of vrienden ook een jubileum, of vind je 2025 zo’n mooi jaartal, hoe leuk om mee te gaan doen! Je kunt met dit patroon of een andere temperatuur quilt patroon in de facebook groep Motivated Temperature Quilts, waar je ook gewoon in het Nederlands een bericht mag schrijven. Ik zou het leuk vinden om met meerdere mensen tegelijk aan onze eigen temperatuurquilts te werken, het maakt niet uit welk patroon je daarvoor kiest.
Tips voor het maken van een temperatuurquilt
- Voor Nederland is een kleur per 2 graden een goede verdeling. Met alleen maximale temperaturen heb je dan 15 stoffen nodig, met maximale en minimale temperaturen heb je dan 19 stoffen nodig.
- Label je stoffen! Zet de temperatuurrange er duidelijk op, zodat je snel kunt werken.
- Zorg dat je één of meerdere vrienden hebt die ook een temperatuurquilt maken om elkaar gemotiveerd te houden, want een jaar lang eenzelfde blok maken is best lang.
- Neem stoffen die een duidelijke kleur hebben, van effen tot blenders. Wanneer de print op de stof te groot wordt of een te contrastrijke print, dan wordt het verloop in je temperatuurquilt iets minder duidelijk.
- Overweeg ook eens een ander kleurverloop dan koele kleuren voor koele temperaturen en warme kleuren voor warme temperaturen.
- Als je zelf de temperatuur van elke dag bijhoudt, zorg dan voor een handig schema waar je het elke keer kunt noteren, anders ga je het heel snel vergeten. De andere optie is om de data van de KNMI website te halen.
- Vergeet vooral niet om plezier erin te hebben: om bezig te zijn met de temperatuur van het seizoen en je kleuren schakering te zien groeien.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!