Tafelloperset
Hoi, hier ben ik weer, Gerie.
Deze keer geen ingewikkelde berekeningen maar gewoon een keer een blog over waar ik nu mee bezig ben. En dat is een nieuwe tafelloperset. Ik maak een tafelloper, placemats en onderzetters. De set is een cadeau voor mijn echtgenoot, de hoofdstof is niet representatief voor mijn eigen kleur/stijl 😉.
Raceauto’s
Mijn echtgenoot, Hans, is gek op auto’s. Toen wij in de Verenigde Staten woonden, kochten wij dus een keer een paar meter stof met auto’s. Een soort raceauto’s, niet het type auto waar mijn man echt warm van wordt, maar toch een leuk stofje.
Ik kocht het ook eigenlijk voor mijn zoon, die toen net geboren was, met het idee er een keer een quilt van te maken. Ondertussen zijn we bijna twintig jaar verder en de stof lag er nog steeds. Mijn zoon maak ik niet meer blij met een quilt met die stof, dus zocht ik er een nieuw doel voor. De tafelloperset.
Patroon
Ik zocht er bijpassende kleuren bij. Maar ik had geen patroon. De hoofdstof is al zo oud, die kun je ook niet meer bijkopen, dus ik moest iets een patroon maken dat altijd past: Een onregelmatige patroon van stroken van diverse breedtes. Op die manier kan ik met de bijpassende kleuren, de uiteindelijke maat van de tafelloper en de placemats goed krijgen en kom ik geen hoofdstof te kort.
De tafelloper maak ik als eerste. Ik houd van een soort wolkenmeanderpatroon voor het doorquilten. Dat is een gemakkelijke filler, snel en niet moeilijk. Perfect voor een quilt waar het stofje zelf de aandacht moet trekken en niet het quiltwerk.
Daarna sneed ik een strook af van de hoofdstof van 12 centimeter, voor vierkante onderzetters. Daar maak ik geen officiële quiltjes van, ik gebruik maar twee lagen. Het stofje, en een bijpassende badstoffen achterkant. Ik gebruik ook vaak versleten handdoeken voor de achterkantjes van onderzetters. Ik knip dan de goede stukken in vierkanten, die ik later gebruik als achterkantjes voor onderzetters. De onderzetters liggen nog los in vierkantjes, ik heb er geen foto van.
Voor de placemats heb ik het restant van de hoofdstof in twee maten stroken verdeeld. Per placemat komt er 1 strook hoofdstof. Dwars op die strook komen dan de bijpassende kleuren. De lengte van die kleurstroken bepaal ik door de breedte van de hoofdstofstrook, af te trekken van de totale lengte van mijn uiteindelijke placemat. De breedtes van de kleurenstroken zijn ook weer verschillend. Samen worden de kleurenstroken net zo breed als de lengte van de hoofdstofstrook.
Ik merk dat ik in de bovenstaande alinea verwarrend gebruik maak van “lengte” en “breedte” van de stroken. Ik heb het al een paar keer aangepast maar het blijft lastig lezen. Voor de hoofdstofstrook noem ik de horizontale maat breedte. Voor de kleurstroken noem ik de horizontale maat lengte. Ik hoop dat het zo wat duidelijker wordt. En je hebt de foto’s erbij.
Gerie Lammers
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!