April, een maand vol quiltinspiratie
April, doe wat je wil
De meest voorkomende alternatieve benaming: grasmaand. Het gras gaat groeien. Het Latijnse ‘apire’ betekent openen of ontsluiten van. De aarde opent zich om te groeien: ‘mensis aprilis’. April en mei zijn sleutelmaanden voor de oogst. Om goed te zijn, moet de maand vochtig en niet te koud zijn. Maar: ‘April zo zoet, geeft nog wel eens een witte hoed’ is heel erg waar gebleken. Op dit moment wisselen hagel en regen, sneeuw en wind elkaar af. Maar ook een maand vol quiltinspiratie.
Bijzondere dagen: Kies je dag!
3 april Goede Vrijdag
4 en 5 april Pasen
8 april Wereld Roma-dag
16 april Nationale dag van de Stem
17 april Internationale Dag van de Boerenstrijd
27 april Koningsdag
30 april Dia con Rincon op Bonaire.
Pasen
Een voor de hand liggende keuze om me deze maand te laten inspireren is Pasen. Voor leuke ideeën hoef ik niet ver te zoeken. Mijn man heeft Marans kippen. N.a.v. die prachtige heerlijke eitjes van deze kipjes heb ik een quiltje gemaakt in zelf geverfde en gemarmerde stofjes [Dylon, olieverf, 2015]. Ook een 3D-kipje vanuit twee Log Cabin-vierkanten zal bij jullie bekend zijn. Zoek in Quiltnieuws of andere patchworkbladen en je komt van alles rondom Pasen tegen.
Dia con Rincon
Liever echter laat ik me leiden door een onverwachte inspiratiebron! Vorige maand las ik over de quilt van Deb Strain, ontwerper bij Moda Fabrics. De speciaal ontworpen stoffen, het kleurenpalet uit de Amerikaanse vlag en herinneringen aan een rondreis door Amerika vormen samen een quilt. Deze quilt gaf me inspiratie voor deze maand.
Over de grenzen, maar toch wel in Nederland, wordt op 30 april Dia con Rincon gevierd op Bonaire. Het eiland, nu zo in nood door de enorme corona-uitbraak waar extra zorghulp naar onderweg is, heeft een bijzondere historie.
Rincon is niet alleen het oudste dorp van Bonaire maar ook van de voormalige Nederlandse Antillen en Aruba. Uit het zicht van zeerovers en piraten werd aan het begin van de 16e eeuw door Spanjaarden een nederzetting gebouwd. Rincon werd in 1527 door hen gesticht.
Dia di Rincon werd voor het eerst gevierd op 30 april 1989 en is een initiatief van de schrijver en Rinconees Francisco ‘Broertje’ Janga. Hij was ook een politicus en met behulp van zijn partij werd Dia di Rincon een dag waarop de bewoners van Rincon hun cultuur, tradities en geschiedenis vieren. Met een feestlied, met in vrolijke kostuums geklede muzikanten en dansers, in traditionele klederdracht. Met eetkraampjes vol lekkernijen, krioyo [likeur uit cactussen], traditionele en moderne muziek kun je de sfeer van Rincon beleven.
Ook in Nederland wordt deze Bonairiaanse Rincondag gevierd, meestal in Tilburg. Met een eigen vlag, wapenschild en volkslied is het een volksfeest zoals wij dit kennen van Koningsdag.
Vlag Bonaire
De vlag van Bonaire in de kleuren geel, wit en blauw symboliseert de groei en ontwikkeling van het eiland; de zon, de bloemen, de zee en haar zes nederzettingen. Het kompas heeft daarbij een centrale plek.
Ook Rincon heeft een eigen vlag. De behoefte om je eigen symbolen, cultuur en gebruiken te bewaren is universeel. Dit vieren met muziek, eten en drinken ook.
Het kompas is in het prachtige quiltpatroon Mariners Compass op heel persoonlijke manier te verwerken in eigen kleurstellingen. De helder blauwe Mariners Compass Quilt van Gerdy Nijland siert, heel passend, op Aruba de wand van een werkkamer.
Vlag Achterhoek
De vlag van Nederland, staat symbool voor Nederland en de onafhankelijkheid van het gehele Koninkrijk der Nederlanden. Koningsdag is, normaal gesproken, een dag vol tradities. Van aubade tot optocht, van Oranjefeesten tot vrijmarkten. Een dag waarop de vlag wordt gehesen.
Sinds augustus 2018 is er ook een Achterhoekse vlag. Het ontwerp is geïnspireerd op het prachtige coulisselandschap. De verschillende kleuren groen symboliseren de weilanden en de bossen in de Achterhoek; het licht gebogen, witte kruis verbeeldt de Achterhoekse kronkelwegen met bomenrijen erlangs. De Achterhoekse vlag komt, net zoals de Rinconvlag, voort uit de Achterhoekse gemeenschap. Uit de behoefte het speciale uit die omgeving te eren en vast te leggen. Het is bijzonder dat daar ruimte en aandacht voor is. Dat je dat mag uiten in alle vrijheid!
Quilts, geïnspireerd op vlaggen
Het inspireerde me tot een leuke zoektocht naar vlaggen in quilts of quilts geïnspireerd op een vlag:
- Google: afbeeldingen van quilts met vlaggen. Dit geeft o.a. een quiltpatroon van Allison Harris van Cluck Cluck Sew, Celebrate. Voor dit patroon worden Fat Quarters gebruikt. De bonte vaantjes in ecru rechthoeken vormen een vrolijke quilt. In een blog kun je zien hoe de quilt tot stand kwam. Een leuk verhaal om te lezen.
- Een van de leden van de Veldhovense Rainbow Quilters heeft met het onderwerp vlag een huwelijkscadeau gemaakt met daarin de Nederlandse en Engelse vlag.
- Ook in herdenkingsquilts wordt de vlag gebruikt: 75 jaar Vrijheid in Diever. Drie parachutespringers tegen een grijze wolkenlucht springen naar beneden. Op de voorgrond wapperen rood-wit-blauwe vlaggetjes aan een lange lijn door de stad.
- Via Laundry Basket Quilts vond ik ook verwerkingsmogelijkheden voor vlaggen. Een blauwe vierkant in combinatie met crème-bordeaux repen vormen een vlag. In een duidelijk filmpje is de werkwijze te zien.
- Mijn persoonlijke wens is om een keer Sun Bonnet Sue in de kleuren en/of stofjes van een land aan te kleden. In het boek van Debra Kimbal, International SunBonnet Sue staan 49 internationale versies van dit populaire karakter. Helaas is dit boek niet meer leverbaar. Wie heeft het?
Traditionele cultuur en gebruiken
Ook de traditionele cultuur en gebruiken vormen een inspiratiebron om te verbeelden. Google ‘klederdracht quilts’, dan zie je heel treffend de eigenheid van een streek. Soms door de herkenbare streekdrachtstoffen, soms door een speciaal patroon.
Zo heb ik een patroon van Gerda de Jong uit een oude Quiltnieuws met veel plezier gemaakt in verschillende versies. In een omlijsting van een rode boerenzakdoek zit een kipje op twee gestapelde koffiekopjes. Als Achterhoekse natuurlijk gemaakt uit een rode boerenzakdoek.
Kom je echter uit ‘het land van de bandana’s’ dan is het geen kipje, maar een vlindertje op een kommetje uit een roze bandana. Of een duifje dat een eitje heeft gelegd in een stapel kommetjes uit een blauwe bandana.
We hebben de boerenzakdoek ooit gebruikt om de techniek ‘stack ’n wack’ te leren. Geïnspireerd op een quiltpatroon uit ‘Landleven’ heeft Hermien Uenk haar eigen boerderij geborduurd en verwerkt in haar quilt. Unieke uitgaven van boerenzakdoeken, gekregen bij landbouwbeurzen, zijn er in verwerkt.
Een blokpatroon in serie zetten
Nu eens geen verschillende onderdelen die samen een blok vormen. Maar verschillende vierkanten die samen een vlag vormen. Om een bijzondere techniek (chenille) te leren, heb ik, in de kleuren van de Nederlandse vlag, vierkanten uitgesneden. Elk vierkant heeft meerdere laagjes in verschillende kleuren. Op het bovenste laagje ligt afwisselend rood, wit of blauw, een kroon of een leeuw. Daarna heeft elke quiltvriendin een stapeltje meegenomen en deze doorgestikt en opengeknipt, zoals je dat bij chenille moet doen. De verrassing was hoe je dit deed! Alleen maar diagonaal, of in sporen van verschillende afstand. Er bleek meer mogelijk dan gedacht. Het resultaat was te zien op de expositie Prinsjesdag. Op een grote quilt werden de miniquiltjes aan een waslijntje opgehangen waardoor ze samen de Nederlandse vlag vormden.
Tot slot:
Ik vond het leuk om dit keer een deel van Nederland te belichten waar ik zelf niet snel aan denk. Via de vlaggen van land of streek heb ik weer een reis gemaakt. Ook al verlang ik wel naar het echte reizen. Ik hoop dat het jullie ook inspiratie heeft gegeven.
Joke van de Kracht
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!