Quilten op z’n Indiaas: Kantha
Door: Rivka Bakkers-de Jonge
Werken met textiel
Als liefhebber van textiele kunst, ben ik altijd nieuwsgierig naar manieren van werken die ik nog niet ken. Zo kwam ik ineens uit bij Kantha, een Indiase manier van quilten. Ik zag ergens een filmpje over het maken van een klein zakje waarbij je kleine restlapjes stof op elkaar legt en met eindeloze rijen rijgsteek alles vastmaakt. Alles met de hand, oftewel, een heerlijk werkje om overal mee naar toe te nemen om er tussendoor even aan te werken. Vanuit dit kwam ik door wat verder te zoeken uit op Kantha.
Wat is Kantha?
Kantha komt uit de Bengalen. Met Kantha wordt onder andere oude Saris samengevoegd in meerdere lagen en aan elkaar geregen met decoratief borduurwerk en de rijgsteek. Hoewel er niet een vulling tussen ligt zoals bij onze westers quilts gebruikelijk is, wordt dit toch quilten genoemd, omdat er meerdere lagen op elkaar worden genaaid. Op deze manier wordt afgedragen en kapotte kleding verwerkt tot iets nieuws. Hoewel Kantha prachtig is om te zien, is het in eerste instantie bedoeld als gebruiksvoorwerp. De nieuwe stoffen die zo ontstaan worden bijvoorbeeld gebruikt als deken of om een portemonnee of etui van te naaien.
Ekta Kaul
De Indiase Ekta Kaul die al jaren in het Verenigd Koninkrijk woont, deed veel onderzoek naar Kantha en schreef er een prachtig boek over, dat afgelopen zomer verscheen. Online nam ik deel aan een tweedaagse workshop, waarin ze ons meenam in de wereld van Kantha en we aan de slag gingen met een klein werkje. Eerst naaiden we op de bovenste laag diverse siersteken en daarna voegden we een extra laag toe aan de achterkant om alles aan elkaar te quilten.
In Kantha quilt je met rijgsteken in kleine segmenten en volg je daarin de geborduurde patronen. Omdat je tussen en om patronen heen gaat, gaan je steken alle richtingen op. Het is ook juist niet de bedoeling om ze netjes uit te lijnen, ze moeten verspringen ten opzichte van elkaar. Het leuke is dat daardoor een extra dimensie in je werk ontstaat doordat je werk een beetje gaat bobbelen. Een genot voor de textielliefhebber die graag met haar/zijn vingers voelt aan het eindproduct!
Handtekening
Waarom ik helemaal verliefd ben geworden op Kantha, is omdat het echt gezien wordt als de persoonlijke expressie van de maker. Al die kleine steekjes die je met de hand hebt gemaakt, zijn als het ware je handtekening. Het is ook een weerspiegeling van je dag, hoe je je voelt. Zo is geen stukje op je Kantha werk hetzelfde, net zoals geen dag in je leven hetzelfde is.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!