Quilten met plooien

Blogbericht geschreven door Ella Loos.

Golven, wapperen, rimpelen, kreukelen, rekken, vouwen, draperen, etc. Een van de eigenschappen van textiel waar ik van hou, en die me het afgelopen jaar erg is gaan fascineren is de beweeglijkheid ervan. Het zal met mijn dansachtergrond te maken hebben. Danseres Louie Fuller maakte kunst met bewegend textiel en werd er wereldberoemd mee. Wie is niet dol op de levendige creaties van Iris van Herpen? En, in alle bescheidenheid, mijn eerste plaatjes in AI waren ook dansende lappen. Maar we dragen allemaal kleding, en maken en gebruiken textiele voorwerpen die beweging moet toestaan. Hoe zit het dan met beweging in quilts?

Plisseren is een kunst

Van beweging kom je al snel op plooien. Mijn belangstelling bracht me naar de workshop Plisseren kun je leren bij de Kantfabriek in Horst. Prachtig geplisseerde stoffen werden getoond. Zelf leerde je de kartonnen mallen vouwen, waarin je het satijn legt, dat je vervolgens met strijkijzer in de stof stoomt. Ingewikkeld, hard handwerk, prachtig en dan?

Experimenten

Ik begon zelf te spelen met plooien. Een paar van mijn experimentjes:
1. Kan ik het satijn ook simpelweg in een prop papier plooien en stoomstrijken? Wat als ik het dan op een kaartje vast stik met free motion?

2. Wat gebeurt er met een printpatroon van een stof als ik het systematisch plooi? En met dat plooiwerk als ik het dan platstoom?

3. Kan ik plooien gebruiken om een artquiltje te verlevendigen?

4. Wat als ik heel vrij, los plooiwerk drapeer, opvul, en combineer met platte stofdelen?

Golven

Het thema Oceaan in de Artquiltgroep De Valkeniers in Ede, waaraan ik deelneem, leende zich uitstekend voor een ‘woelige’ vormgeving. In plaats van te patchen of appliqueren, heb ik de losse lappen ‘op hun plaats, in de vorm gerimpeld’. In detail levert het leuke structuren op. Let op: deze quilt is nog niet af! 😊

 

Manipulatie

Voorbeelden van dit soort en nog veel meer plooitechnieken vind je volop op Internet. Daar leer ik ook dat er een verschil is tussen textielmanipulatie, en textieloppervlaktemanipulatie. Bij de eerste werk je met de textiel zelf, zoals met plooien, vouwen, knopen, scheuren. Bij de tweede voeg je iets aan het oppervlak toe, zoals met verven, borduurwerk, appliqueren, etc. De vorm en beweeglijkheid van plooien wordt, voor zover ik heb kunnen ontdekken, bepaald door hoe gestructureerd en vast, of hoe ongestructureerd en los bevestigd ze gemaakt worden.

Plooien afstoffen

Er zijn meer dan genoeg ‘traditionele’ technieken, die de moeite waard zijn om te leren kennen en af te stoffen: smocken, ruches, franjes, inzetplooien, shibori binden, textielorigami, enz. Plooien is voor mij een manier om beweging te creëren en suggereren, niet alleen in 2d maar ook 3d. Ze geven textuur en diepte, en hebben daarmee ook een effect op hoe het aanvoelt. Ik heb de indruk dat plooien veel in mode en textielkunst worden gebruikt, maar niet zo vaak in (traditionele) quilts. Zijn ze te combineren met quilten? Ik kan me best met een geplooid gequilt dekentje op de bank voorstellen…

Quilten is plooien

Als ik de plooien-encyclopedie van Colette Wolff ‘The art of Manipulating Fabric’ bekijk, wordt quilten overigens als een vorm van plooien gezien. En het is natuurlijk zo dat met het doorstikken, en technieken als trapunto die mooie extra dimensie aangebracht wordt. Ik ben echter benieuwd naar wat er allemaal nog ‘bovenop’ met de stof zelf gedaan kan worden, waar ligt de grens tussen een vormeloos wapperende lap en een mooi geplooide quilt?

Challenge

Eerst maar eens met die plooitechnieken aan de slag. Mijn uitdaging dit jaar gaat zijn om een Samplerquilt met 12 blokken met verschillende plooitechnieken te maken aan de hand van “The art of Manipulating Fabric’ van Colette Wolff. Hier kun je enkele online demonstraties van de technieken uit haar boek zien. En kijk trouwens vooral ook de plooikunst af bij de ontzettend leuke en leerzame Didsbury Art Studio.

In toekomstige blogs zal ik mijn resultaten delen. Hieronder een eerste blok-leukerdje:

Doe je mee?

Ik zou het heel leuk vinden, als je meedoet! Of verzin je eigen plooien challenge, of je nu een artquilt, moderne, of traditionele quilt maakt. En alle kennis of ervaring, en voorbeelden die jij hebt, zijn ook van harte welkom. Hieronder reageren kan!

(En het is natuurlijk ook leuk om zelf een bericht te maken met foto’s van je ideeën en vorderingen. Hierbij de link voor het insturen van een blogbericht: Blogberichten insturen)

5 antwoorden
  1. Floor Viveen zegt:

    Wat een goed en inspirerend verhaal Ella! En wat een leuke uitdaging. Ik ben ook gefacineerd door die typische eigenschappen van textiel zoals plooien, scheuren, rafels, enz. Als ik voor mezelf iets “ontdek” over plooien laat ik t weten!

    Beantwoorden
  2. Hilda de Wit zegt:

    Wat een leuk verhaal om te lezen Ella, het maakt nieuwsgierig hoe je verder gaat. Zelf heb ik ook wel iets van vouwpatchwork gedaan met behulp van een ouder boek (2008), “Eigentijdse quilts, vouwpatchwork” van Louise Mabbs & Wendy Lowes, maar ik vond het ingewikkeld om te maken en een nogal precies werkje. En wat ik met vouwpatchwork maakte bleef zo los staan van al het andere dat ik maakte. Misschien probeer ik het nog eens met het boek dat je noemt, ik ga een kijkje nemen.
    Bedankt voor je inspirerende blog!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *