Pop-Up galerie
In dit verhaal wil ik vertellen over de belevenissen van het opstarten van een pop-up galerie.
Het kunstcollectief Diversity, waar ik lid van ben heeft de geweldige kans om één van de oudste panden in Lochem te mogen gebruiken..
Wat er aan vooraf gaat
Na een eerste bezichtiging zijn wij direct heel enthousiast, maar zien ook gelijk dat er wel het één en ander moet gebeuren voordat het een galerie is.
Na twee vergaderingen, die vooral gezellig en soms wat chaotisch zijn, hebben wij de plannen rond en vertaalt in een actielijst.
De naam voor de galerie is snel gevonden, het is een knipoog naar het Italiaanse restaurant Da Vinci, wat ooit in het pand was gehuisvest. Voor de officiële opening op zondag 6 april vragen wij de voorzitter van Kunst in Lochem. Wij maken uitnodigen voor de genodigden, flyers om te verspreiden en een rooster voor het suppoosten. Voor de nog niet afgewerkte muur gaan wij op zoek naar stof. Na wat gegoochel vinden wij mooie licht grijze stof van 3 mrt hoog voor een redelijke prijs. En dan is er nog inventaris nodig en maken wij een verdeling van wie wat meeneemt. Natuurlijk moeten er prijskaartjes worden gemaakt en ook nog boodschappen worden gehaald voor de opening.
En dan is het zover
1 april is het zover, wij hebben de sleutel. De eerste dag staat in het teken van vooral heel veel sleep werk. De kunst is thuis ingepakt en daarbij heb ik deze keer mijn lief nodig voor het vervoer vanladders, stoelen en natuurlijk de kunst. In Lochem moet weer alles worden uitgepakt. Met textiel heb ik het voordeel dat het materiaal hanteerbaar is, maar de keramisten hebben heel wat sjouwwerk met breek gevaar. Ook de schilders moeten om beschadigingen te voorkomen hun schilderijen heel goed inpakken. Verder bestaat de eerste dag uit technische klussen afgewisseld met lange pauzes, tenslotte moet het wel gezellig zijn en beginnen wij met een eerste opzet. Het lukt niet echt en wij gaan niet echt tevreden naar huis.
Op de tweede dag, na een kop koffie en het bespreken van hoe krijgen wij er een begin aan, krijgen wij er uiteindelijk grip op. Uiteindelijk staat er aan het eind van de dag een expositie waar wij enorm blij van worden.
Wat ons betreft kan het feest beginnen en vanaf nu staan de deuren van de pop-up galerie van woe tot en met zaterdag wagenwijd open voor bezoekers. Tijdens de kunstroute Lochem zijn wij ook het paasweekend van 11.00 – 17.00 uur open. Het is natuurlijk best wel spannend om zo gezamenlijk het avontuur van een pop-up galerie aan te gaan, maar het is vooral een hele leuke uitdaging en best wel leerzaam.
Er is één minpuntje, er zijn op dit moment drie belangstellende kopers voor het pand en als het tegenzit dan moeten wij eerder dan gepland het pand ontruimen.
Achterhoekse Kunstprijs
En dan is er deze zomer nog een uitdaging. De kunstkring Ruurlo organiseert een kunstwedstrijd voor (amateur)kunstenaars wonende in de Achterhoek.
Een deskundige vakjury beoordeelt de inzendingen op artistieke kwaliteit en originaliteit en bestaat uit Marieke Jooren, senior conservator Museum More, Jaap Staal, kunsthistoricus en Pien Pon, directeur en conservator Museum Staal. De prijsuitreiking vindt plaats in het prachtige kasteel Ruurlo, een dependance van Museum More. Natuurlijk wil ik er aan meedoen en ik wil er nieuw werk voor maken. Het wordt werk met een link naar onze mooie Achterhoek.
Ik heb kaasdoek liggen die ik deze winter met sneeuw heb geverfd. Dit wordt de ondergrond. Ik maak een planning, maart staat in het teken van punchen. Door in maart iedere avond 2,5 uur te punchen haal ik de eerste deadline.
April staat in het teken van vormgeven en borduren. Tijdens mijn suppoost diensten in galerie Da Vinci ga ik borduren. In galerie de Smidse heb ik ontdekt dat ‘aan het werk’ hele leuke gesprekken oplevert. De datum van inzending is uiterlijk 30 april. Het wordt dus nog even flink aanpoten.
Een hartelijke voorjaarsgroet
Jo Huijsman
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!