Pojagi of Bojagi betekent het inpakken van geluk

Afgelopen zaterdag 11 mei 2024 heeft de Art Quilt Commissie voor het eerst een nieuwe vorm van een Meet&Greet gehouden. Deze keer niet in Nijkerk maar in Horst. En niet met twee workshops maar met een workshop en een bezoek aan een Museum met een hele mooie tentoonstelling.

We wilden dit eens proberen omdat er regelmatig geluiden blijven komen uit de hoeken van het land dat mensen altijd zo ver moeten reizen. Dus dachten we: laten we gewoon eens naar Limburg gaan want er is iets leuks te doen. Een volgende keer kun je dan misschien naar het Noorden. Natuurlijk blijft de bestaande opzet ook altijd een goed alternatief.

Dus gingen we met de groep naar Museum de Kantfabriek in Horst waar we een workshop Pojagi kregen van Mariëlle Huijsmans, de tentoonstelling ‘Hoezo’ geen vrouwen in de kunst?’ bezochten en een rondleiding kregen door de geschiedenis van de Kantfabriek.

Lezing Pojagi

Want de Meet&Greet dag is vooraf gegaan door een digitale lezing. Deze lezing is gevolgd door 122 mensen in 2 sessies. Een avond in maart en de herhaling in april. Deze lezing ging over de geschiedenis van de Pojagi en over de ontwikkeling van het naaien van inpakdoeken naar de toepassing in het Artquilten, zoals Mariëlle doet.

De workshop Pojagi

Nou daar hebben we allemaal echt veel geleerd! Het was ook best doorwerken want Mariëlle had een heel programma voor ons. Ze zei daarover: “ik wil jullie graag zoveel leren dat je er echt zelf mee aan de slag kunt. Niet alleen maar een eerste stapje. Je moet het in je volgende quilt kunnen gebruiken als je dat wilt!”. En dat betekende eerst de naadjes leren maken. Dan het bewerken van grotere stukken stof met naadjes. En tenslotte hoe je het resultaat verwerkt in een quilt met de bekende drie laagjes. Ze had het slim aangepakt. Voor alle stappen kreeg je een bladzijde met de instructies in stappen en daar kon je dan een proefje van elke stap onder plakken. Dus aan het eind had je een instructieboekje met je eigen voorbeelden gemaakt. Lekker voor als je het na een paar weken nog eens terug wilt kijken!

We hebben allemaal hard gewerkt in de workshop! Eigenlijk hadden we er best een beetje meer tijd voor uit mogen trekken dan de twee uur die we altijd doen. Dat nemen we mee voor een volgende keer! Maar het is echt waar: we kunnen het nu toepassen. Liesbeth zei al dat ze het heel goed had kunnen gebruiken in de Marrokko-quilt die ze net heeft afgemaakt!

Rondleiding en tentoonstelling

We kregen ook een rondleiding door het Kantfabriek-gedeelte van het Museum. Daar is een expositie over de geschiedenis van de machinale kantklosserij in Limburg en het proces van het maken van industriële kant. Er staan nog allerlei machines die je kunt zien werken en tegenwoordig zijn er weer mensen die het ambacht leren en dan zelf nieuwe ontwerpen gaan maken. Het is een leuk stukje geschiedenis van de streek en van het ambacht van het kantklossen in het industriële tijdperk.

De tentoonstelling over vrouwen in de (textiel)kunst was echt prachtig.

alle 50 deelnemers

Niet alleen de quilts (waaronder eentje van Mariëlle met uiteraard Pojagi erin!) maar ook de werken vanuit andere textiele disciplines waren erg mooi en inspirerend.

 

P.S.: en natuurlijk hebben we ook Limburgse vlaai gegeten!

Pieternel Hol en Liesbeth Wessels

 

5 antwoorden
  1. Irene zegt:

    Ik heb een hele leuke dag gehad. En respect voor de workshop van Marielle. Heel goed voorbereid en heel hard werken voor haar.

    Beantwoorden
  2. Hetty zegt:

    Wat een heerlijk museum en geweldige gids! Ook de workshop was goed georganiseerd en we moesten ‘aanpoten’! Ik ga die techniek zeker nog een keertje uitproberen thuis!
    Dank aan allen die het georganiseerd hebben, ik heb genoten van deze dag!!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *