Ontmoeting met patchwork kunstenaar Tei Huagie in Accra
Alweer bijna een jaar geleden kwam ik oog in oog te staan met een meters-lang patchwork waarop repen Afrikaanse stof in evenwijdige banen waren genaaid. Het hing als kunst-installatie aan de buitenkant van een gebouw tijdens een straatfestival in de allerarmste wijk van Accra, Jamestown. Ik vond deze vorm van patchwork heel intrigerend. Het doek was duidelijk in vakken opgedeeld en met verschillende kleuren stof opgevuld in diverse richtingen. De kunstenaar zelf zat op de stoep aan de overkant van de straat te kijken hoe het publiek erop reageerde en toen ik hem aansprak stelde hij zich voor als Tei Huagie. Zijn werk noemt hij Cloth-on-Cloth (Stof-op-Stof).
Artist Alliance Gallery in Accra
Een paar weken geleden kwam ik zijn werk opnieuw tegen, nu bij de ‘Artist Alliance Gallery’, een kunstenaars collectief waar vooral schilders hun werk kunnen etaleren. Tei Huagie maakt van zijn patchwork niet alleen kunstwerken maar ook mode!
Het gebouw van de Artist Alliance Gallery staat aan de kust. Als je er rondloopt hoor je door de open ramen de zee, voel je af en toe de zeebries en vraag je je af of alle voorwerpen die daar tentoongesteld worden niet te lijden hebben van de zilte zeelucht.
Tei Huagie
Ik besloot de stoute schoenen aan te trekken en zocht contact met deze stofkunstenaar. Een week later stond ik in zijn studio en hadden we een heel leuk gesprek. Hij liet alles zien waar hij mee bezig was. Omdat er bijna elke dag stroomuitval is en zijn naaimachine het dan niet doet, heeft hij zich ook toegelegd op schilderen en vervaardigt hij voorwerpen uit restanten van golfplaat.
De kledingstukken zijn, doordat ze uit twee lagen stof bestaan, best wel warm voor deze tropische omgeving. Toch heeft hij regelmatig bestellingen vanuit binnen- en buitenland.
Het was heel inspirerend om met Tei Huagie ervaringen uit te wisselen over het werken met Afrikaanse stoffen. Wie weet wat er nog uit deze ontmoeting gaat voortkomen. Heel misschien een workshop? Dat zou heel erg leuk zijn!
Groetjes, Hilde Hoogwaerts vanuit Accra, Ghana
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!