Een nieuwe uitdaging : Keep your eye on the planet
Midsummernightsdream
Op de Algemene Tentoonstelling van het Quiltersgilde in Alkmaar hebben jullie mijn jas ‘Midsummernightsdream’ kunnen bewonderen.
Dit soort grote werkstukken maak ik één á twee keer per jaar.
Tussendoor maak ik graag kleiner werk. Ik hou van een uitdaging, die ik op het wereldwijde web tegenkom.
Borduursels van Guldusi
Zo heb ik al een aantal keer een borduursel van Guldusi als uitgangspunt gebruikt.
Guldusi is een initiatief van een Duitse Stichting, DAI , die zich als taak heeft gesteld de Afghaanse cultuur met de wereld te verbinden. Gul betekent bloem, Dusi betekent borduren.
De term wordt voor allerlei borduursels uit Afghanistan gebruikt.
Zij hebben contacten met een meerdere groepen vrouwen in Afghanistan, die van hen opdrachten krijgen voor kleine borduursels, rond een thema. Het doel is de vrouwen hun eigen geld te laten verdienen en de cultuur van het borduren levend te houden.
Je kunt er alles over lezen op www.guldusi.com
De borduursels worden via de website verkocht aan vrouwen in Europa en er zijn altijd actuele uitdagingen waar je aan mee kunt doen.
In het verleden is er één geweest i.s.m. het Quiltersgilde, waarbij een tulpje moest worden gebruikt in een kleine quilt.
De borduursels variëren van vrij grof en scheef tot heel precies en heel fijn geborduurd, dit is ook afhankelijk van het gebied waar ze vandaan komen.
Het tulpje dat ik gebruikt heb was helemaal scheef getrokken, maar ik vond het zo schattig dat ik er juist gebruik van heb gemaakt en die lijnen doorgezet heb.
Bij Jewel moest er een ruitvormig borduursel worden gebruikt gemaakt door Hazara vrouwen, zij borduren heel fijn en met zijde.
Gardens around the world
Er zijn inmiddels ook twee projecten geweest, waarbij vier handen aan het uiteindelijke resultaat hebben bij gedragen. Dit ging in een aantal stappen. Zoals bij Gardens around the world.
De Europese vrouw begon met een basislap rond dit thema, met een tekening, bedrukt, geverfd enz. De Afghaanse vrouw ging op deze lap borduren en daarna kwam het werk weer terug bij de Europese vrouw, die het tot quilt verwerkte.
Hierbij kwamen we voor een extra uitdaging te staan, het borduurwerk was niet altijd op de bedoelde plaats terecht gekomen of zelfs ondersteboven. De basislappen zaten bij terugkomst onder de vlekken. De organistor, Pascale Goldenberg, schrijft altijd uitgebreid over haar belevenissen en deze keer was zij erg teleurgesteld. Ze waarschuwde ons uitvoerig, dat het project niet het gewenste resultaat had opgeleverd en dat we , wat haar betreft, het niet hoefden af te maken als we het niet zagen zitten. Toen ik het pakketje open maakte viel het me eigenlijk best mee. Het borduursel zat niet op de plek , die ik mij voorgesteld had. Maar dat was misschien een onmogelijke verwachting. Uiteindelijk heb ik het borduursel helemaal losgeknipt, opnieuw gerangschikt en met uitgeknipte stoffen bloemen en machine borduursels verwerkt. De borduurster had haar bloemen omlijnd met zwarte randen, die heb ik herhaald. Ik heb het Fata Morgana genoemd, omdat ik iets gezien had wat er niet was.
Natuurlijk kon ik het niet laten enkele van de borduursels te verwerken in een spijkerjasje.
Ook hier heb een scheefgetrokken stuk borduurwerk gebruikt op de achterkant.
Ik vind dat juist zijn charme hebben.
Keep your Eye on the Planet – een nieuwe uitdaging
Zou je zelf ook wel een zo’n borduursel in een quiltje willen gebruiken, dan is er een nieuwe uitdaging : Keep your Eye on the Planet. Waarbij je één of meerdere borduursels van een oog moet gebruiken. Je kunt het thema zowel op menselijk als op ecologisch gebied uitwerken.
Hier is een link https://www.guldusi.com/aktuelles.html/
gastblogger Marijke van Welzen
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!