Moderne Round Robin

Quiltgroepje

Hallo, daar ben ik weer, Gerie. Net als zovelen van jullie zit ik bij verschillende quiltgroepjes. Eén daarvan is een modern quiltgroepje. We zijn met zijn vijven en we proberen met elkaar uit te vogelen wat een quilt nou eigenlijk modern maakt. Want er zijn wel richtlijnen, maar die spreken elkaar ook vaak tegen. Het Quiltersgilde organiseerde een Moderne Round Robin, maar niet iedereen in ons groepje wilde daar aan mee doen. Het idee om te werken aan een quilt voor iemand anders, die misschien beter zou kunnen quilten, zorgde voor teveel stress. Dus besloten wij om met elkaar een moderne Round Robin te doen. Van de vijf wilden er vier meedoen. Zo gezegd, zo gedaan. We maakten wat afspraken zoals het formaat van het beginblok en dat we niet gingen appliqueren. We gingen elk aan de slag en nu, 5 maanden later, hebben we vier quilttops. Vorige week was onze grote onthulling.

Gerie’s top

 

Dit is mijn beginblok. Ik ben momenteel nogal met improv (improvisatie) bezig, dus heb ik een groter en twee kleinere improvkruizen gemaakt. Improv wil onder meer zeggen dat je geen vooropgezet plan hebt, hoe je quilt eruit komt te zien. Je begint gewoon te snijden/knippen en aan elkaar te naaien. Helemaal zonder plan is ook niet nodig. Van deze techniek kun je een hele quilt maken, allemaal improvplussen, groter, dikker, kleiner, dunner, recht, scheef. Dan heb je een globaal plan van aanpak, maar geen plan voor de hele top. Toen mijn blok in elkaar zat, bedacht ik me dat het misschien leuker was geweest om 1 kleinere plus om te draaien, voor een betere verdeling over het blok. Ach ja, nieuwe ronde, nieuwe kansen. Ik vind dat veel negatieve ruimte (het wit, in dit geval) een quilt een moderne look geeft. Met mijn beginblok wilde ik meegeven: veel negatieve ruimte, improv, lijnen, kruizen, paars, wit en turquoise. Anny, die mijn blok als eerste ontving, wist niet meteen wat ze met al die negatieve ruimte moest doen.

 

Ze heeft doorgewerkt met het wit, paars, improv en lijnen. Ze heeft er flying geese/chevrons en hoeken aan toegevoegd. De kruisen en het turquoise zijn weggevallen.

Daarna kwam Ellen. Zij zette het wit/paars door en bracht het turquoise weer terug. Ze wilde de lijnen doortrekken en heeft er meer improvlijnen aan toegevoegd, alsmede een beetje blauw. Ook de negatieve ruimte heeft ze in 1 hoek doorgezet. Een andere mogelijkheid was geweest, om de lijnen solitair door te trekken en in de nu negatieve hoek, 1 blokje improvlijnen te maken. Daarna kwam Ans aan de beurt. Ans heeft de lijnen doorgezet, met het wit en paars. Het turquoise is soepel overgegaan naar groen. De herhaling van de hoekblokken met een logcabin vanuit een hoek in plaats vanuit het centrum geeft ook een moderne sfeer.

De top van Ans

 

 

Het beginblok van Ans, met drie blokken van mij. Het beginblok van Ans was een disappearing pinwheel maar haar compositie lijkt ook erg op een churndash. Het leek mij leuk, om van haar beginblok, de verhoudingen aan te passen. Als je het beginblok bekijkt als een basis9patch, heb ik de eerste rij horizontaal en verticaal verkleind, de tweede rij horizontaal en verticaal hetzelfde gelaten en de derde rij horizontaal en verticaal vergroot. (Als je meer wilt weten over deze techniek: Tip: Het boek Wild van Quilt, door Chea Goossen). Ik heb uit het beginblok de kleuren oranje en groen geselecteerd. Want ik wilde geen saaie lichte achtergrondkleur. Ik had 1 blok gemaakt en aan het beginblok gezet, maar dat vond ik toch wat weinig. Dus maakte ik nog een keer hetzelfde blok en het blok met de kleuren omgedraaid. In mijn hoofd leek het wel leuk, maar toen ik het geheel zag, werd ik er toch niet echt vrolijk van. Dit is duidelijk een voorbeeld waarom de meeste quilttops een saaie, lichte achtergrondkleur hebben. Helaas had ik geen tijd meer om iets nieuws te maken, het was inleverdag. Gelukkig kwamen er na mij nog twee mensen, die het misschien weer leuker konden maken.

Dit is het (voorlopige) eindresultaat van de quilttop van Ans. Na mij kwam Anny weer aan de beurt, die het blokpatroon losliet en doorging met hoeken en de kleur oranje. Zij haalde blauw uit het beginblok omhoog en voegde een zwarte tussenrand toe, die een scheiding aanbracht tussen de eerste twee delen en het derde deel. Daarna kwam Ellen, die doorging met de kleuren zwart en oranje. Zij ging verder met de rechthoeken uit het beginblok en voegde een kop en een kont toe aan het geheel, door onder en boven een zwarte rand aan te brengen.

Over deze top hebben we lang gedebatteerd, hoe we de invloed van mijn toevoeging kunnen verbeteren. Er zijn diverse opties de revue gepasseerd, zoals: * de delen 3 en 4 invoegen in het midden van de delen 1 en 2, horizontaal. * De delen 3 en 4 invoegen in het midden van de delen 1 en 2, verticaal. * Het blok rechtsboven eruit halen en vervangen door een herhaling van het beginblok. Het verwijderde blok kan dan dienst gaan doen als label. * De bovenste twee blokken van deel 2 doorsnijden en het afgesneden gedeelte onderaan eraan naaien.

Mogelijkheden te over, wordt vervolgd.

Ellen’s top

 

De derde ronde. De top voor Ellen. Zij was begonnen met de letters L,O,V,E in wit en groen. Ans werkte door met blokjes en gebruikte de kleur groen als verbinding tussen de blokjes. Ze voegde hartjes als symbool voor de liefde toe, alsmede de kleuren oranje en rood. Ik wilde eigenlijk geen blokjes maken, omdat dat mijns inziens niet zo modern is, maar ik vond geen mooi alternatief. Dus de blokjes ook doorgezet, met het groen als verbinding. Als nieuwe toevoeging wilde ik rozen als symbool toevoegen. Plan A was improv rozenblaadjes snijden, maar door het kleine formaat kreeg ik dit niet voor elkaar. De curves waren te groot. Dus heb ik uiteindelijk gekozen voor improv irisquilten. In dit geval een soort logcabin met een driehoekje als basis. Daarna kwam Anny weer, die koos voor alle vier eerder gebruikte kleuren, doorzetten van letters (LOVE) is…. (vind ik een hele leuke vondst), en toevoeging van lijnen en chevrons. De chevrons kun je ook zien als braids, visgraat of vlecht.

Anny’s top

 

En de laatste ronde. De top voor Anny. Anny is begonnen met een blok waarbij ze ook de beginverhoudingen heeft aangepast. Haar vorm in het blok wordt van de linkeronderhoek naar rechtsboven steeds groter. Ze gebruikte diverse groentinten in verschillende grunchestoffen. Ze heeft ook kleurverloop van donker naar licht. Daarna kwam Ellen. Zij ging door met de kleur groen en voegde blauw, oranje en rood toe. Zij werkte juist van licht naar donker maar bleef wel de oorspronkelijke vorm vergroten.

Toen kwam Ans. Zij brak met alles door er een zwartwit kader van vingerhoedjes (of tumblers) omheen te maken. Een heel mooi geheel, maar de top was eigenlijk nog niet af. Ik moest er ook nog een stuk aan toevoegen. Daar heb ik een hele tijd over nagedacht wat ik er mee moest, tot ik besloot het voorbeeld van Ellen te volgen. Ik bleef in de kleuren groen en rood, behield de vorm en werkte van licht naar donker. Vanwege de keuze voor grunchestoffen door Anny (en Ans) ging ik weer terug naar de grungestoffen.

Tot slot

Uiteindelijk vind ik de tops van Anny en van mij het meest modern. Misschien doordat ons beginblok al een modernere inslag had. Ik ben heel benieuwd wat Ans nog gaat doen met haar top. Ook Ellen heeft aangegeven nog wat te willen toevoegen aan haar top. Er zijn mensen die vinden dat je niks mag veranderen aan een Round Robin top. Dat mogen zij vinden. Er zijn ook mensen die vinden dat je wel wat mag veranderen aan een Round Robin top. Dat mogen zij ook vinden.

We hebben alle vier met veel plezier aan deze tops gewerkt en we hebben er veel van geleerd. Dat is voor ons het belangrijkste.  Tot de volgende keer.

Gerie Lammers

2 antwoorden
    • Gerie zegt:

      Hoi Jacqueline, dank je wel. (Te) weinig ervaring is niet zo belangrijk, dat krijg je vanzelf wanneer je meedoet. Tijd is wel een dingetje natuurlijk, maar vaak heb je voor een blok of toevoeging 1 of zelfs 2 maanden de tijd. Dat kan vaak wel ergens tussendoor. Veel succes.

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *