Mijn bloemeninspiratie: de roos

Geurende rozen staan mijn hele leven al ergens in mijn  tuin. De New Dawn groeide vroeger tegen het ouderlijk huis en later bij de entree van mijn eerste eigen huisje. Nu zit een van de rozenbogen vol met de Rosa ´New Dawn´. Want deze klimroos met zachtroze tot witte rozen en een lange bloeitijd van juni tot oktober is mijn favoriete roos. Die zachte tinten, de kleurschakeringen waar ik zo gek op ben, die kon ik verwerken met een lap stof die er al een poosje lag. Ooit vroeg ik rozenstofjes op mijn verjaardag. Daar kwamen leuke reacties op én ik kreeg verrassende stoffen!

Water-colour-quilt

Eén lap sprong voor mij uit de stapel gekregen rozenstofjes. Zacht blauwe en oranje roosjes in een dunne, wat holle stof. Geen echte patchworkstof. Wat kan ik daarmee? De kleurschakering deed me denken aan een aquarel. Zo werd de keus voor de techniek voor mij duidelijk. Dit is een stof voor een water-colour-quilt.

Ooit heb ik uit één lap blauwe stof, waarin de kleuren van licht naar donker liepen, een quilt gemaakt. Dat wil ik nu ook doen. Alleen maar die ene wat bijzondere lap met blauworanje kleurige roosjes gebruiken. Allereerst onderzoek ik de mogelijkheden van de stof.

Op onderzoek met de gekregen rozenstof

Waar te beginnen? Ik zit vol vragen. Hoeveel kleuren zitten erin? Hoeveel verschillende roosjes? Zijn er combinaties te maken van roosjes of takjes, zodat je een vormverandering ziet? Hoevéél kleurcombinaties kan ik maken? Is de stof wel goed te verwerken? Hoe dan? Welke stof kan erbij? Wíl ik er een stof bij? Hoe werkt de water-colour-techniek in stof? Wat ik wil maken krijg ik snel helder.

Het wordt een kussen voor een oud stoeltje. Mijn telefoonstoeltje uit de tijd dat er nog geen mobiel of computer tot onze beschikking was. Bellen met een vaste telefoon kon alleen op die ene plek. Uren heb ik in dat stoeltje doorgebracht. Daar mag wel iets nieuws én iets moois in.

Welke techniek ?

Ik hoop een grote krans vol rozen uit die ene lap stof te halen in de water-colour-techniek. In oude Quiltnieuws edities, Magic Patchwork en diverse andere Quiltbladen zoek ik naar voorbeelden en uitleg van de werkwijze. Ik zoek ook altijd via Google. Dit keer naar afbeeldingen van water colour quilts.

Kleuronderzoek

Met de vorm en kleur van de roosjes zijn een aantal combinaties te maken. Ik zoek kleurcombinaties die sprekend zijn, wat extra lastig is door de zachte tinten. Zo ontstaat uit vier dezelfde vierkantjes een oranje krans met roosjes. Ik zie dat ik ook randen kan leggen in blauw en oranje.

Vorm

Het formaat van het vierkantje laat ik afhangen van de gemiddelde grootte van de roosjes. Ik maak een kijkvenstertje met 0,8cm. naad. Binnen het rapport op de stof zijn een aantal combinaties in kleur en vorm mogelijk. Binnen het vierkante formaat wil ik de vorm van een bloemenkrans leggen.

Het verwerken

De stof is inderdaad erg hol. Ik strijk de vierkantjes, met naadtoeslag geknipt, op freezer paper. Dat kan natuurlijk ook op Vliesofix. Nu kan ik puzzelen met de kleurcombinaties. Rijen vierkantjes leggen, spelden op piepschuim. Daarna rij voor rij aaneen zetten. Door de freezer paper blijf ik grip houden op de dunne kwetsbare stof.

Voor de zitting van het stoeltje en de achterkant van het kussen vind ik een stuk ribfluweel op de markt in exact dezelfde kleur als de blauwe roosjes.

 

De kleuren komen nu mooi uit. Het aantal kleurcombinaties en randen die te leggen zijn bepalen het formaat van het kussen. In de stoel zie ik dat het resultaat precies goed van formaat is.

Het is een puzzel, uitgaan van die ene lap stof, dan de techniek kiezen en dán pas bedenken wat je gaat maken. Je kunt het ook zien als een avontuur. Waar ga je naar toe? Waar kom je uit? Het is een leuke ervaring  om de stof leidend te laten zijn in een ontwerp. Ik hoop dat mijn verhaal je uitdaagt om ook eens de stof als uitgangspunt te nemen. Veel puzzelplezier!

 

Joke van de Kracht.

 

Bron:

  • Google; afbeeldingen watercolourquilts. Je ziet dan ook titels van boeken over deze techniek die je kunt lenen in de Quiltersgilde Bibliotheek.
  • Een eigen verzameling Quiltbladen met voorbeelden rondom de water-colour techniek.
  • Watercolour Quilts. Pat Miaxner Magaret & Donna Ingram Slusser 1993.
  • Quiltnieuws 45-aug. 1995-pag. 29; Tien jaar Quilten in ‘de Langstraat’. Werkbeschrijving van een bloemenquiltje gemaakt door de Quiltgroep ’de Langstraat’ uit Drunen-Elshout. Echt jaren, ik ben al lang lid, lag dit opengeslagen op dit patroon in de kast. De wens om ooit eens ‘zoiets’ te maken is uitgekomen. De Quiltnieuwsbladen, ik bewaar ze allemaal.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *