Quiltinspiratie mei

Mei, maand vol quiltinspiratie

Inspiratie opdoen in deze prachtige voorjaarsmaand om te patchworken en te quilten is voor mij niet moeilijk. Voorjaar, kipjes, eitjes, markt, vieringen, herdenkingen. Naar de markt gaan is voor mij een eerste levensbehoefte. En dan bedoel ik natuurlijk het samen naar de markt gaan voor de stofjes en de gezelligheid van de markt naast de groente en het fruit. De patronen die ik heb gevonden zijn leuk om te maken. Ze roepen herinneringen op en doen verlangen naar vakantie, contactmomenten, kopjes thee in de tuin.

Meest voorkomende alternatieve benaming: Bloeimaand. Ook Wonnemaand of Mariamaand. Mei komt van Maja, moeder van Mercurius. Volgens een andere bron komt mei van Majus, god van wasdom, verwant aan Mactus of Magnus, wat staat voor groots- heerlijk. Mei de maand waarop alles tot leven komt,  de mooiste maand van het jaar.

Bijzondere dagen in mei:

01-05 Dag van de Arbeid

04-05 Dodenherdenking

05-05 Bevrijdingsdag

09-05 Moederdag

11, 12, 13, 14-05 IJsheiligen

13-05 Suikerfeest

13-05 Hemelvaartsdag

14-05 Eibertjesdag, Folklorefeest in Nunspeet

20-05 Annie M.G. Schmidt dag

22-05 Luilak, de dag voor Pinksteren

23 en 24-05 Pinksteren

Mijn inspiratie in mei

Voor wie mij kent is het vanzelfsprekend dat ik deze maand mijn inspiratie haal uit de markt. De zaterdagmarkt, de Franse brocante markt, de oude ambachtenmarkt of boekenmarkt, wat geniet ik daar van.

De ‘Eibertjesmarkt’ in Nunspeet is een jaarmarkt/braderie met folkloristische dansgroepen en klederdrachten op de vrijdag na Hemelvaartdag. De oorsprong van deze jaarmarkt ligt bij ‘Eibertje’. Zij leefde rond 1850 in Vierhouten. Zij liep elke week over de heide naar Nunspeet om daar haar eitjes en kaas te verkopen. Deze wandeling is nog steeds te maken via het zgn. Eibertjespad, door de bossen tussen Vierhouten en Nunspeet.

Zelf ga ik natuurlijk naar de markt met mijn mand om deze te vullen met… stofjes. Zo is mijn eerste quilt ontstaan. In de tijd dat er op de markt nog bergen coupons te vinden waren trof ik er Laura Ashley coupons voor één gulden! Zo ontstond mijn eerste quilt, eenvoudig uit vierkanten in kleurbanen [1992].

Enkele jaren later trof ik op een verkoopfair van Tesselschade  een tafelkleed in ‘mijn’ Laura Ashley stofjes. Natuurlijk gekocht. Ook al doe ik dit eigenlijk nooit, textiel-handwerk van een ander kopen. De opbrengst van deze handwerkverkoop gaat naar opleidingen voor vrouwen. Nu heb ik dit tafelkleed regelmatig in gebruik voor een feestelijke dis.

Eiermandjes

Eibertje liep naar de markt met een mandje met eieren en kaas. Onze Marans-kipjes leggen heerlijke eitjes. En ja hoor, ik heb nog stofjes van Laura Ashley liggen voor een leuk eier-mandje!

Via een YouTube tutorial van Atelier Kleurstof vond ik een eiermandje . Dit eiermandje is echt leuk om te maken.

In Quiltnieuws 147 zag ik op pagina 60 een leuk stof[fen]mandje. Weer een geweldig patroon van Gerda de Jong! Mijn restanten Laura Ashley stofjes zijn geschikt om hierin te verwerken.

Gevulde eitjes maken is een ware kunst. Zeker als je als ingrediënten, stof en wit garen gebruikt. Maar oh wat een leuk resultaat krijg je als je een eivorm quilt en in dit eitje dan vult met een wit-techniek. trapunto, candlewicking, stippling, quilten, boutis. Het levert bijzondere resultaten op.

Naar de markt met kaas en eieren liep Eibertje één keer in de week. Boter, kaas en eieren met Patchwork, door Jannetje van Zoutelande is een boekje van de Cantecleer Hobbywijzer 1995. Daarin staat een erg leuk ontwerp, uitgaande van een boerenzakdoek, om met kaasblokjes en gevulde eitjes een boter, kaas en eieren spelletje te maken. Opgevouwen mee in je tas is het overal te spelen.

Een ander ontwerp uit dit boekje ‘Holland’ is de allereerste quilt van Gerdy. Ook al bestaat ‘het winkeltje van Jannetje’ in Zoutelande niet meer, haar ideeën blijven inspireren. En de herinneringen aan die fantastische momenten in haar winkeltje blijven bestaan.

Tips

Onze handigheid in het digitale contact, het digitale kopen en het digitale zoeken naar quiltideeën is in een jaar tijd vooruit gegaan. Gelukkig. Zo houden we, vanuit ons huis, toch de mogelijkheid om te doen wat we zo graag doen, quilten. Het Textiel Festival in Leiden brengt in het najaar films over alle bouwstenen van dit Festival online.

Online museumbezoek is mogelijk geworden. Kijk de expositie: Textielkunst in tijden van corona

Het Quiltfestival Noord Groningen gaat een platform maken waarop van alles te zien zal zijn.  Zelfs Kunstroutes gaan dit jaar digitaal.

Het Quiltersgilde onderzoekt wat onze belangstelling heeft via een vragenlijst. Ook van onze Regiovertegenwoordigers hebben we een berichtje gehad met de vraag op welke manier we óók met elkaar in contact kunnen komen. Super allemaal! Laten we hier vooral actief iets mee doen en al die nieuwe wegen en andere vormen van contact gaan gebruiken!

Een blokpatroon in serie zetten

In mijn zoektocht naar ideeën rond ‘Eibertje gaat naar de markt met een mandje eieren en kaas’, vond ik een geschikt patroon, 10 x 10 cm, om te herhalen. Ik zag het direct voor me, de stofjes en de manier waarop ik het ga maken: Conny’s quilts en creaties: gratis patronen. Ze schrijft: “Ik wilde graag een mandjes quilt maken en heb er zelf één getekend. Hieronder kun je de mallen voor het mandje downloaden. Het mandje is 10 x 10 cm. Het is erg leuk om veel restjes te verwerken in de mandjes“. Het patroon kun je downloaden in een pdf bestand. Zoals je ziet ben ik al begonnen. Het tekenen op millimeter papier, de mallen uit karton snijden, de stofcombinaties uitzoeken, het patchen met de hand. Het doen van dit alles is waar ik erg van geniet.

Tot slot

Alle digitale interventies die nu ontstaan zijn bijzonder. Ik maak er gebruik van. Maar het kan bij mij het genieten van dit alles ‘in het echt’ doen niet vervangen. De Show and Tell, de stof voelen op de markt, de voldoening van het laatste draadje van je quilttop afknippen, dat wil ik graag ervaren én vooral delen. Elkaar ontmoeten in kleine groepjes kan binnenkort vast weer. Het mooie weer komt er gelukkig aan. Buiten in de tuin, met een kop thee kunnen we dan van dit alles samen genieten. Wanneer dit is toegestaan, gaan we dat doen. In het echt!

Beperkende maatregelen zullen blijven. Maar dat is niet erg. Het geeft ons ook de vrijheid om verantwoord meer te gaan doen. En onze ideeën hebben gelukkig geen last van beperkingen!

Groetjes,

Joke van de Kracht

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *