Meet en Greet Modern Quilten: Freemotion fascinatie
Esther Frenzel: docent van de dag
Tijdens de Meet&Greet Modern Quilten zal Esther Frenzel ons meenemen in de wereld van tekenen op stof met de naaimachine. In dit bericht lees je over haar fascinatie die begon tijdens haar opleiding tot tekendocent.
Doorpitten, doorstikken, freehand quilting
Welke term gebruik je als het je hebt over het machinaal aan elkaar zetten van de drie lagen van een quilt? Doorpitten, doorstikken, freehand quilting of zeg je misschien freemotion quilting?
( Detail van quilt “ Paint it” , 2014 )
Tekenen op stof
Mijn eerste kennismaking met het freemotion quilten (ook wel free motion quilting of FMQ genoemd) was via een video op YouTube. Wat een magie, je kunt met je naaimachine ‘tekenen’ op stof!
Gedurende mijn opleiding tot tekendocent had ik al eens lonkend gekeken naar de prachtige werken die werden geproduceerd op de textiel afdeling van de kunstacademie en nu bleek dat tekenen en textiel samen te voegen zijn.
( Foto uit handleiding Pfaff )
Vol enthousiasme doorzocht ik in het doosje met voetjes en accessoires van oma’s Pfaff uit 1961, en ja hoor… er was een voetje dat ik kon gebruiken.
Zonder al te veel vrees sprong ik in het diepe met deze voor mij nieuwe techniek. Naast het bestuderen van ‘alle’ filmpjes op internet, het volgen van online lessen, bestuderen van boeken en enkele tijdschriften, bleek het zelf doen, doen en nog eens doen essentieel.
( Detail van baby quilt, 2021 )
Lol en frustratie
Wat een lol is het om nieuwe vormen en patronen uit te proberen en te ontdekken welke het beste bij je passen. Het nadoen van het werk van een ander is leuk, want je weet precies waar je naar toe werkt, maar het leverde af en toe ook frustratie op als mijn stiksels afweken van het voorbeeld.
( Detail van kussen waar ik een quilt uit het boek Quilt Savvy van Diane Gaudinski probeerde na te maken, circa 2014)
Jouw handschrift
Ik begrijp nu dat quiltpatronen eigenlijk een soort van handschriften zijn. Sommige stikpatronen passen goed bij je, andere voelen onwennig. Het handschrift van een kind zal lijken op de voorbeelden die de leerkracht heeft getoond. Onze volwassen handschriften verschillen juist ontzettend van elkaar. Rond of hoekig, rechtop of schuin, groot of juist klein. We hebben in de loop van de jaren onze eigen voorkeuren ontwikkeld en daardoor heeft ons handschrift veranderingen ondergaan.
( Detail van achterzijde quilt “Spool Star”, 2021 )
Eerst de basisoefeningen
Met quilten gaat het net zo! Eerst basisoefeningen bestuderen en nadoen van het werk van een ander. Vervolgens lekker flink experimenteren met die basisvormen. Kun je ze vergroten, verkleinen, spiegelen, draaien, over elkaar zetten of combineren? Rechtop of juist schuin? Een patroon hoekiger maken of juist ronder?
( Variaties op Ribbon Candy quilt patroon, 2021)
Rotzooi maken
Als docent op de middelbare school, maar ook als quilt docent, raad ik iedereen aan een lekker goed ‘rotzooi’ te maken, ‘dingen uit te proberen zonder er een specifiek doel aan te stellen’, onverwachte combinaties te maken en de boel eens lekker op z’n kop te zetten!
( All-over patroon met bloemetjes, 2021)
Door welk quilt patroon voel jij je geïnspireerd?
Heb je behoefte aan wat inspirerende plaatjes en verhelderende tutorials, kijk dan eens op mijn blog of instagram account waar ik veel freemotion werk laat zien.
Hopelijk zullen we elkaar ontmoeten op de Meet & Greet in Nijkerk in mei waar ik de workshops zal verzorgen. Tot dan!
Wacht niet te lang met aanmelden want vol = vol!! Aanmeldformulier
Esther Frenzel
instagram account: https://www.instagram.com/ipatchandquilt/
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!