Inspiratiebronnen

Inspiratiebronnen zijn objecten, mensen of gebeurtenissen waaruit een kunstenaar inspiratie weet te putten aldus de omschrijving op Wikipedia. Inspiratiebronnen zijn onontbeerlijk voor je creatieve werk. Soms in overvloed aanwezig, soms ver te zoeken.

 

Dichtbij

Deze week heb ik mijn werkruimte opgeruimd. Twee volle vuilniszakken zo de kliko in. Schandalig! hoor ik je denken en dat is ook zo maar toch heb ik het gedaan en het voelt prima.

Zo’n heel enkel keertje moet  bij mij de zwabber er door heen. Moeten proefjes en ideeën doorgenomen worden en als het niet meer oké voelt opgeruimd (dat hoeft niet persé in de kliko hoor, ik probeer het echt heel milieubewust te doen). Ik slib anders zelf dicht. Dat geldt wellicht niet voor iedereen maar ik krijg er ruimte door; ruimte om weer geïnspireerd te raken.

 

Soms moet werk natuurlijk wel even blijven hangen om te kijken hoe verder. Maar als je het na 5 jaar (of nog langer) nog niet weet dan gaat het wellicht toch ook niet meer gebeuren. Alhoewel…. Ik heb stroken stof gevonden, die heb ik wel meer dan 10 jaar geleden geverfd heb bij Jobina de Boer in Koekange. Dat zou toch nog wel eens goed kunnen komen.

 

 

Zoals in mijn vorige blog (Een nieuwe blogger voor het Quiltersgilde, 17 januari 2020) al genoemd, gebruik ik ons clubblad Quiltnieuws regelmatig als inspiratiebron. Via kleinere projecten laat ik cursisten kennismaken met de verschillende quilt technieken. De toilettas van Gerda de Jong uit nr 139 is daar bij uitstek een goed voorbeeld van.

patchwork toilettas

Mijn eigen interpretatie:

mijn interpretatie

en deze week heeft ook Jacqueline haar eigen pronkstuk gemaakt (met dank ook aan Maaike Bakker en haar patroon):

Jacqueline's uitvoering

Een klein project wil natuurlijk niet per definitie zeggen “snel klaar”. Dat werkt zelden zo. Uiteindelijk was toch een hele klus maar het was zeker de moeite waard.

 

Ver weg

Tegenwoordig kun je je inspiratiebronnen vanuit je luie stoel van overal over de wereld vandaan halen. Zo volg ik sinds een paar weken  de Amerikaanse serie ‘The Quiltshow.com’ en heb ik een abonnement genomen op het Australische online tijdschrift ‘Make Modern’ (link). Wellicht bij velen wel al bekend, wellicht ook niet. Ik vind het heel interessant om zo wereldwijd zoveel verschillende, vaak ook verrassende en vernieuwende, textiel- en quiltkunstenaars te leren kennen.

 

Bij een van hen, en die woont eigenlijk helemaal niet zo ver weg, ben ik afgelopen weekend op bezoek geweest. Claudia Pfeil  heeft in Krefeld haar prachtige nieuwe quiltstudio annex galerie geopend. Het is een mooi locatie; een hoge, lichte ruimte in een voormalige broodbakkersfabriek. Uiteraard is haar bijzondere werk daar te bewonderen maar worden er ook stoffen verkocht en workshops gegeven. Ik bewonder haar met name om haar professionele attitude; dit ben ik, dit maak ik, dit heb ik gewonnen en hier sta ik voor. Gelijk heeft ze; ik vind dat heel knap (en daar kan ik/ kunnen we van leren 😉).

 

 

Tot slot

Als laatste inspiratiebron wil ik toch nog even Facebook, Pinterest en Instagram noemen. Er is veel op  sociale media aan te merken maar via m.n. Instagram kun je aardig geïnspireerd raken door al die foto’s van verschillende quilters; kunstenaars en amateurs van over de hele wereld. Meekijken waar anderen mee bezig zijn. Niet met de bedoeling om te kopiëren natuurlijk. Dat kan echt niet het doel zijn maar mensen inspireren mensen.

Ook kun je via deze media vrijblijvende manier kennis nemen van bijv. de aanbiedingen van je lokale quiltwinkel maar ook zien wat tijdens de quiltshows in  bijv. Tokyo en Austin gebeurt. Er bij zijn is natuurlijk nog leuker maar dat lukt helaas niet altijd.

Nadeel van al die informatie is nog wel eens dat je overweldigd wordt door al die mogelijkheden. Dosering, opstaan uit die luie stoel en gewoon lekker zelf weer aan de slag gaan is dan de beste remedie.

Monica van Leent-Bergkamp

PS: natuurlijk zijn er nog veel meer inspiratiebronnen te noemen. Wellicht heb je er een paar voor mij.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *