Hoe Sashiko en Boro blijven inspireren
Door: Een samenwerking tussen Erica, Janine en Joke
Het ‘Sashiko’-jasje van Marion in de blog “Deze quilt past als een jas”, geplaatst 27-11-2024 was aanleiding om Sashiko als onderwerp te kiezen voor een nieuwstip. Kijk maar terug: Deze quilt past als een jas! – Quiltersgilde
Ineens is het overal…
De nieuwstip in januari 2025 ”Ineens is het overal… “ waarin een oproep over quilts met Sashiko stond riep bij verschillende quilters herinneringen op. Erica Schoenmakers reageerde op de oproep van de commissie traditioneel.
Erica Schoenmakers schreef: “ Hierbij foto’s van de Sashiko-quilt, die ik in 2022 voor mijn dochter gemaakt heb. De verbindende blokken zijn geheel met Japanse stofjes gemaakt. Ik heb meerdere quilts met Sashiko gemaakt, heb daar helaas geen digitale foto van. Een eerdere Sashiko-quilt die ik voor mijn dochter maakte, is helaas, samen met andere quilts, door een huurster van haar huis gestolen! “
Speciale materialen te koop of werken met dat wat je hebt
De speciale garens, naalden en stoffen nodig voor het Sashiko zijn in diverse quiltwinkels te koop. Voor Boro kun je ook materialen gebruiken die je thuis al hebt. Beide technieken blijven inspireren.
Sashiko, boro, mending
De koppeling tussen Sashiko en Boro, herstellen van kleding wordt gelegd in het boek ‘ Boro & Sashiko, Harmonious Imperfection; The Art of Japanese Mending & Stitching ‘ van Shannon Mullet-Bowlsby.
Als regiovertegenwoordigster van Noord Holland Noord, dacht Janine van Dijk bij die koppeling van Sashiko en Boro aan de opdracht voor een regiodag in 2022. Janine van Dijk: ”We hebben een mapje gemaakt met de Boro techniek. Die techniek is vrijer dan de Sashiko die heel regelmatig en netjes moet. Hier komt ook ‘mending’ bij kijken, verstelwerk met deze techniek. Ik heb toen een bloes gekocht bij de kringloop en gebruikt om te laten zien en die hebben we geshowd. Dat was in 2022.”
Boro in 2016
Boro riep ook herinneringen op bij Joke van de Kracht, die een prachtige expositie in de Koppelkerk in Bredevoort bezocht, in 2016 alweer. Het VeelZijdeg Collectief een groep textielkunstenaars o.l.v. Ine Hummeling liet zich toen inspireren door het authentieke Japanse Boro-textiel.
Sashiko in 2025
De Art-quilt commissie van het Quiltersgilde organiseerde in maart 2025 een online lezing over Sashiko. “Sashiko, een kijkje achter de patronen” gegeven door Annemarie van Walsum. Zij liet zien dat het mogelijk is om de Sashiko patronen zowel in traditionele vorm als in art-of moderne vorm weer te geven. Sashiko en Boro blijven inspireren.
- Erica Schoenmakers
- Erica Schoenmakers
Boro en mending in 2025
In Vezel, 45ste jaargang 2025, nr.1 , pag 56-61 staat een artikel van Elly van Elp-Bosscha:” Spijkerbroek stoppen”. Hierin schrijft zij over een bijzondere expositie: “Ode aan mijn moeder.” Deze expositie was een samenwerking tussen textielinstituut Hawar, Het Fries Museum en het Dorpsarchief van Oldeberkoop. Daarin kun je lezen dat de stoplap en de versteltechnieken van vroeger nog steeds gekoesterd worden. Deze technieken hebben zich ontwikkeld van zo onzichtbaar mogelijk werken naar zichtbare kleurrijke creaties laten ontstaan. Elly van Elp combineerde het modern stoppen ‘visible mending’ en de Borotechniek voor het herstellen van een spijkerbroek. Deze hersteltechnieken van waar ook ter wereld of het nu de stoplap van vroeger, Sashiko of Boro is blijven inspireren en zijn in ontwikkeling.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!