Hoe maak je een herinneringsdeken die past bij de ontvanger?
Deze blog is geschreven door: Rianne Doller
3 tips voor een herinneringsquilt
Een herinneringsdeken is een quilt gemaakt met kleding of ander textiel dat een bijzondere herinnering heeft. Denk daarbij aan de kleding van een overledene, kinderkleding of band T-shirts. Het textiel wordt niet meer gebruikt, maar weggooien is ook geen optie. Het is dan een idee de stofjes te gebruiken in een quilt om de herinneringen letterlijk vast te kunnen houden.
Maar hoe doe je dat dan? En hoe kies je een geschikt patroon. En hoe kun je zo’n quilt echt eigen maken? Vaak eindig je namelijk met een traditioneel vierkanten patroon zoals je hieronder kan zien met vierkanten. Dit kan heel leuk zijn, maar soms zoek je toch iets anders. Iets wat moderner oogt, beter past bij de ontvanger of mooier oogt in het interieur waar de quilt gaat wonen
In dit artikel geef ik 3 tips om een passende herinneringsquilt te maken aan de hand van voorbeelden.
Maak een muurhanger: subtiel en elegant!
Met een muurhanger kun je los werken met een patroon die je zelf leuk of interessant vindt. Het geeft namelijk meer vrijheid om iets kleins, kunstzinnigs, voor aan de muur te ontwerpen. Je kunt er zelfs een bijzonder patroon voor gebruiken dat nooit zou werken voor een grote quilt!
Op de foto zie je een voorbeeld van een quilt die gemaakt is voor een algemene tentoonstelling van het Quiltersgilde. Met alle Moqingbirds van de moderne bee bij elkaar hebben we allemaal een blok vervormd. Die hebben we uitgewerkt met donkerblauwe stof en een randje robijn. De witte stoffen zijn deels overhemden van mijn opa. Ik wilde namelijk graag iets met hergebruik doen, omdat ik in principe altijd met gered textiel werk. Ook pasten de witte overhemden mooi in het ontwerp. En zo werd het naast een moderne quilt voor de tentoonstelling ook een herinneringsquilt!
Tip: Maak een muurhanger met een interessant patroon. Gebruik de dierbare stoffen voor een accent die de ingewijden in jouw leven zeker zullen herkennen.
Gebruikt grote vlakken en breng het samen met het quiltwerk
Deze quilt is gemaakt als baby cadeau. De kleding komt van verschillende familieleden. Zo wordt de baby warm door de familie ontvangen in z’n nieuwe leven.
Ze wilden een hippiequilt die wel rustig was. Dit was nog best een uitdaging omdat het kleding was met hele drukke diverse prints. Door grote blokken te pakken en door het ruitpatroon kwam er toch rust in de quilt. Ook heb ik voor een speelse balans tussen de kleuren gezorgd. Ik heb tenslotte uit de losse pols gequilt met een lijnenspel wat de hele quilt samenbracht. Het quiltwerk is vaak wat het uiteindelijke werk leven geeft.
Tip: Gebruik grote blokken en breng alles samen met een overlappend quiltpatroon.
Van donkere stoffen naar een kleurrijke herinnering
Kleurrijk was de wens en het liefst een Boho patroon met neon, groen, oranje, roze of een andere felle kleur. Geen probleem! Dacht ik … Echter, alle kleding die ik kreeg was donker van kleur. Om toch een zomerse vibe te creëren heb ik grote blokken effen stof toegevoegd. Dit in de kleuren van de vakantieauto van een van de prints. Op deze manier past de quilt beter bij de wensen van de ontvanger, en op deze manier komen de belangrijke kledingstukken meer tot hun recht.
Tip: Voeg stoffen toe zodat het eindresultaat meer past bij de persoon of het huis waar de quilt voor bedoeld is.
Conclusie
Ik heb drie tips en voorbeelden gedeeld hoe je persoonlijke bijzondere herinneringsquilts kan maken. Ik ben benieuwd naar de quilts die gemaakt gaan worden aan de hand van deze tips.
Heb je voorbeelden van creatieve herinneringsdekens? Deels ze dan vooral in de reacties, want ik ben erg benieuwd.
Mijn oudste zoon heeft 20 jaar zijn tshirts gedragen en bewaard die voor hem belangrijk waren. Op een dag vraagt hij mam kun jij mij daar een quilt van maken. Natuurlijk kan ik dat (slik, t shirts met gaatjes en verrassen hoe ga ik dat aanpakken). Na veel denkwerk en overleg met mijn quilt is het een prachtige quilt geworden. Hij is er zooo blij mee.