Het ontstaan van de quilt ‘Gastvrijheid in balans’

De beschrijving

De beschrijving voor de tentoonstelling moest in 20 woorden. Dit was bijna het allermoeilijkste voor mij. Uiteindelijk was ik tevreden met:

Geven basisbehoeften.
(On)mogelijkheden en beperkingen wederzijds respecteren.
(Christelijke) bewogenheid, ontspanning, vreugde.
Bloemen symbool allerlei emoties.
Herstellen, bijstaan, ondersteunen naar zelfstandigheid

In dit blogbericht heb ik gelukkig meer vrijheid en kan ik het verhaal achter deze quilt uitgebreider vertellen.

Brainstorm

Voor mijn 65e verjaardag kreeg ik 9 bij elkaar passende lapjes stof. Goed voor een nieuw project. Maar wat? De volgende dag kwam de info over de wedstrijd. Dit sprak mij aan.

Het werd voor mij een reis zoals we als gezin zelf gastvrij waren/willen zijn in ons eigen huis en leefruimte.

In de brainstormfase heb ik met verschillende mensen uit verschillende groepen over dit onderwerp gesproken. Vooral de ‘open deur’, ‘kop koffie’ werd regelmatig genoemd. Ook dachten we met elkaar na over hoe ik dit in beelden zou kunnen ‘vangen’. Gastvrijheid betekent emotioneel ook heel wat voor de gever en ontvanger. Ik zocht de symbolische betekenis van bloemen en welke dieren daar gebruik van maken.

Met het voorbeeld waarmee het Quiltergilde het thema introduceerde dacht ik dat ik met al mijn ideeën en mijn verhalende inslag prima zat.
Pas veel later kwam ik er achter dat de beschrijving in max 20 woorden mocht.

Traditionele indeling

Ik zat te mijmeren op hoe ik dit alles kon uitwerken. Ik keek weer naar mijn Baltimore quilt (Cursus Lies Bos aangevuld met eigen ontwerpen). Ineens zag ik dat ik al mijn ideeën in deze basisvorm kwijt kon. De quilt moest tussen de 300 en 400 cm worden.
De gekregen stoffen zijn allemaal vrolijke kleuren. Dat vind ik ook het hoofdthema in gastvrijheid. Het moet leiden tot vreugde voor de gever en ontvanger.
Ik tekende op A4-tje blokken van 20×20 cm en maakte een eerste opzet.

Lavendel in lavendelzakje

Betekenis lavendel: Evenwicht, toewijding. Vriendschappelijke liefde. Bewondering en schoonheid. Subtiele geuren scherpt de intuïtie aan. Een liefelijke geur verspreiden.
Maakt verbinding tussen ziel, geest en lichaam. Laven en troosten.
Voor welke dieren is lavendel een gastheer? Vlinder, hommels en bijen eten van de bloemen.
Gastheer voor ons? Lavendel in zakjes voor in de kledingkast. Zaadjes verwerkt in bijvoorbeeld thee of zeep. Ik denk ook aan de heerlijke geur die de bloemen verspreiden (als je ze aanraakt) dat is genieten.

Met dit in gedachten heb ik de lavendel uitgewerkt. Ik heb hiervoor 550 kraaltjes gebruikt. De steeltjes steken uit een lavendelzakje. Er zit ook zaad in. De dieren heb ik erbij geborduurd. Voor de keuze van de kleuren voor borduurwerk etc. heb ik steeds de ‘vissenstof’ als basis gehouden.

 

Anthurium

De betekenis van de anthurium was meteen helder dat dit passend was: gastvrijheid!!!

In mijn zoektocht om het te tekenen ontdekte ik dat buiten de bekende kleuren de anthurium ook in o.a. blauw en groen voorkomt. In gastvrijheid is diversiteit en onverwachte dingen zeker aanwezig. Ik heb de bladeren als losse bladeren genaaid met de naaimachine en ze later in de vorm gevouwen en opgenaaid. Tja en hoe ga je de stampers vormgeven? Ik kwam uiteindelijk op de ‘pijpenragers’ chenilledraad. Dit kon ik mooi vormen en gaf het gewenste effect.

 

Klaproos, korenbloem en gipskruid

Dit las ik op internet ‘De klaproos ook wel papaver genoemd staat symbool voor troost, maar ook voor de dodenherdenking. De klaproos dankt deze symboliek aan de slagvelden in Noord-Frankrijk die na de Eerste Wereldoorlog rood kleurde van de klaprozen.’

Korenbloem: leven en vruchtbaarheid.
Gipskruid: Gypsophila=Philos=vriend, standvastigheid (trouw), vriendschap.

Zoals ik gastvrijheid de afgelopen jaren ervaren heb zijn alle de emoties die ik in de blok tot uitdrukking breng min of meer bij onze gast(en). Als gezin hebben we heel wat (onbekende) mensen voor een dag, paar dagen,of  maanden opgevangen.

 

Zonnebloem

Ik houd van zonnebloemen. Vooral door de veelzijdige betekenis en de vrolijke kleur. Ook zonnebloemen ze groeien en bloeien in heel wat variaties. In deze quilt alleen een zonnebloem in volle bloei en 1 als zaadproductie. Ik heb de stelen in elkaar verstrengeld om de betekenis te benadrukken.

Vriendschap, levenslust, warmte, bewondering, geven om iemand op te vrolijken

Draait naar het licht (mens die naar God beweegt)

Bloemen voor hommels, bijen en vlinders

Zaad is als voedsel voor mens en dier. Eekhoorns, vogels, olie voor onze voeding.

Vooral de eekhoorn was een hele uitdaging om die met borduurwerk vorm te geven.

 

Stenenbrug en schommel

We hebben heel wat meegemaakt op het gebied van gastvrijheid. Gastvrijheid voor mij is niet: alles uit je handen laten vallen en alles voor je gast over hebben. Dan wordt het gastgezin een ‘deurmat’ waar de gast overheen kan lopen en naar believen zijn voeten aan af kan vegen of met moddervoeten door lopen.

Het is geven en ontvangen. Van beide kanten. Rekening houden met elkaars mogelijkheden en beperkingen. Dan kun je een stenenboog bouwen die in balans is en blijft staan zoals deze stenen boog.

Het is geven en ontvangen. Als je een steen eruit haalt stort de stenenbrug in. Elke steen is nodig.
Pas als de ‘brug’ gebouwd is kun je de schommel eraan hangen en met plezier en voldoening gastvrij zijn.

Het woord ‘PRET’ op de rug is een ‘ezelsbruggetje’ uit mijn revalidatie (Pauze/plannen, Rust, Een ding tegelijk, Tijd nemen). Als ik hier rekening mee houd, kan ik veel meer in mijn dagelijks leven (en ook als gastvrouw).

De zon is voor mij het symbool van Gods licht, warmte en aanwezigheid.

 

Bankje in het bos

Zoals ik al eerder zei ging ik ook op onderzoek in de Bijbel. Dat is mijn richtsnoer voor geloof en leven. Ik kwam bij het verhaal van de zussen Martha en Maria. (Luca2 10:38-42). De zussen hebben Jezus bij hen thuis uitgenodigd. Martha is druk bezig met zorgen en Maria zit bij Jezus zit dicht bij Hem en luistert en hoort (nieuwe) dingen. Maria haar gedrag wordt geprezen als Martha haar beklag doet over het gedrag van haar zus. Wat ik uit deze geschiedenis leer is dat het (ver)zorgende van Martha niet verkeerd is, maar dat er in gastvrijheid ook een tijd is van bij elkaar zijn. Gedachten met elkaar delen, tot nieuwe inzichten komen, stil worden en van elkaars aanwezigheid te genieten. Hierover nadenkend zag ik de foto van mijn man en mij met twee van onze kleinkinderen. Op deze foto zie en voel ik dit. We zitten tijdens een vakantie op een bankje in het bos. We genieten van elkaar en genieten van bos en omgeving.

Vanwege de gekregen lapjes werd het een herfsttafereel. Ik vond het moeilijk om iets te maken waar we naar konden kijken. Het moest in het herfsttafereel passen en uitvoerbaar zijn. Uiteindelijk bleek dit mogelijk met schaapjes. Onze (klein)kinderen herkenden direct de foto toen het blok nog maar half klaar was. Mijn kleindochter ging uit haar dak toen ze de schaapjes ontdekte. Dat zijn haar lievelingsdieren.

 

Huis

Gastvrijheid is een opendeur. Je bent welkom. Op een dag belde Ruurd bij ons aan. Hij was een pelgrim en liep biddend door Nederland. Of hij bij ons mocht slapen en het weekend verblijven? Hij was welkom.  Hij is verschillende keren (ook in onze nieuwe woonplaats) bij ons geweest. We wasten zijn kleding, gaven eten en deelden ons leven met elkaar. Ik heb het huis in molatechniek, met variatie er op en open deur, uitgewerkt. De rugzak is als rugzak gemaakt en daarna opgenaaid.

 

Bad en waslijn

In de Bijbel in Mattheus 25 lezen we over de werken van barmhartigheid. Ik denk dat barmhartigheid en gastvrijheid veel overeenkomsten hebben. Het gaat om eten en drinken geven, naakten kleding, vreemdelingen onderdak geven, zieken verzorgen, gevangenen bezoeken en later is daar doden begraven bij gekomen. Ze zijn bekend geworden als de zeven werken van barmhartigheid. De meeste werken herken je ook op een of andere wijze in deze quilt.

Bij het kleding wassen kwamen bij mijn dochters herinneringen op van onaangename geuren in de badkamer of de kleding die na het wassen nog steeds niet erg fris rook. Dit herinnert mij eraan dat gastvrijheid ook offers vraagt.

Het schuim van het bad is een haaksteek en de sliert daarna opgenaaid. De kleding is apart genaaid. Ik vind losse elementen op een quilt extra leuk. De kleding is met knijpertjes (wel kwetsbaar) op de waslijn gezet.

 

Keuken en aan tafel

Bij gastvrijheid hoort eten en drinken. Je bent welkom aan tafel. Ik heb twee tekeningen van internet gebruikt en daar een eigen tekening van gemaakt. Ik heb een donkere persoon toegevoegd als symbool voor ‘iedereen is welkom ongeacht achtergrond, cultuur of identiteit’.

Met je gasten aan tafel. Jouw maaltijden delen of van de gast leren om op een andere manier maaltijden te bereiden. Nieuwe gerechten uit proberen. Aan tafel zitten en je innerlijk met elkaar delen. Samen lachen en huilen.

De bovenkastjes hebben open deurtjes en ook de theedoek hangt los. De klok staat op de tijd dat ik de klok geborduurd heb.

 

Welkom zoals je bent

‘Welkom zoals je bent!’ is de slogan van de Mozaïek gemeenten. Ze zeggen daarbij: ‘We geloven dat Jezus van je houdt. Wie je ook bent, waar je ook vandaan komt, wat jouw verhaal ook is. Je bent welkom zoals je bent’.  Voor mij betekent dit: Je mag (bij God) komen zoals je vandaag bent met al je plussen en minnen. Ik vind dit ook fundamenteel in gastvrijheid.

Voor de vorm van de letters had ik een bepaald beeld. Ik wist niet hoe ik dit kon tekenen, tot ik een tekst van Eline zag. Deze vorm zocht ik. Eline de letters van deze tekst voor me getekend. Ik heb het verder uitgewerkt en voor de tekst op de onderkant vond aanvullende letters bij Graffiti alfabet op internet.

 

Vandaag vis geven, morgen leren vissen

Er is een Chinees spreekwoord dat luidt: Geef een man een vis en hij heeft eten voor één dag. Leer een man vissen en hij heeft eten voor heel zijn leven. Dit gezegde wordt ook in (variaties) in ontwikkelingshulp en de zending gebruikt.

Het is super dat je vandaag iemand helpt en in levensonderhoud voorziet, maar als je hem leert en op weg helpt om in eigen levensonderhoud te voorzien dan is hij (levens)lang geholpen.

Met dit in gedachten heb ik de onderste tekst gemaakt: ‘vandaag vis geven, morgen leren vissen’.

Het is ondersteunen, begeleiden, wegen zoeken en helpen waar nodig is op alle levensgebieden.

Ik denk hierbij aan verschillende mensen die we geholpen hebben. In het bijzonder denk ik hierbij aan het gezin van Jane. Voor haar huwelijk was Jane ernstig getraumatiseerd en dit werkte door in haar gezin. Lange tijd hebben we hen meerdere dagen in de week opgevangen en geholpen. De crisis stopte en het gezin kwam heel goed op de rails. Vandaag is Jane een internationaal spreekster en voorvechtster voor vrouwen na misbruik en vrouwenhandel en prostitutie.

De hengels van de vissers hebben dobbers en er gaat een vissnoer naar vissen in de sashings. De vissers hebben dus echt vissen gevangen!!!

 

Quilten en afwerking

Rond de blokken, de boven- en onderkant en de bies heb ik drie verschillende stofjes gebruikt. Ik vind een biesje om een blok een betere overgang naar de kleuren in de sashing.

Het quilten heb ik met de hand gedaan. Bij iedere blok of sashing bedacht ik ‘wat past bij dit blok’. Zo heb ik in de keuken en badkamer een verschil tussen vloer en muur willen creëren.

Het bad ging wat bollen en met wat druk wordt het ingedeukt. Dus ik heb de quilt aan de achterkant een gaatje gemaakt en het gevuld met fiberfill en weer dichtgenaaid. Dit ziet er nog beter uit.

De sasings heb ik uiteindelijk met wat golfbewegingen gemaakt. Nu lijken de vissen in de sashings in het water te zwemmen.

Tot slot een tunnel op de achterkant gemaakt en de bies eromheen genaaid.

 

Beschrijvingen jury (samenvatting)

Vrolijke invulling van het thema, de bloemen afgewisseld met tafereeltjes maken het een mooie wereld, bijna feestelijk. Je voelt het plezier van het maken. Alle details laten de toewijding van de maker zien, echt prachtig!!!

Zeer verhalend -> laat de beschouwer interpreteren en roept gesprekken op tussen de leden van het publiek. Positieve boodschap. Roept op tot aanraken. Voegt de tekst iets toe aan gastvrijheid? (de ondertitel tekst)

Technieken goed gebruikt en boeiend om naar te kijken.

Een jurylid vond de achtergrondstof iets te druk. Een andere vond de achtergrond buitengewoon passend, maar door alle kleuren zo krachtig dat het de liefelijkheid van de tafereeltjes ondermijnt.

Achtergrondstof past goed bij de grote, net zoals de rimpeling door het handquilten in de sashing. (stroken).

Het bleek ook dat ik de enige die het gewaagd had om het thema in een traditioneel quilt uit te werken.

Nu je de geschiedenis over het ontstaan van deze quilt gelezen hebt, wat is nu jouw reactie?

 

Gré van Schuylenburg

Je kunt meer van me lezen op Facebook Quiltvreugde

 

Lees hier het eerder verschenen verslag van de wedstrijd met als thema ‘Gastvrijheid’

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *