Herfst, herfst, wat heb je te koop

Duizend kilo bladeren op een hoop

Wie kent niet de woorden uit dit kinderliedje. Talloze malen heb ik het gezongen, wandelend door het bos of de kinderen stampend met hun laarzen in de plassen. Herfst, mijn favoriete seizoen. De natuur geeft als nooit tevoren en natuurlijk kunnen wij quilters daar ons voordeel mee doen. Behalve appels oogsten voor een heerlijke appeltaart zijn het vooral de bladeren die dit keer inspireren. In talloze kleuren en vormen kun je ze vinden, sommige klein en kleurrijk andere vele malen groter dan een hand.

 

Ecoprinten

In Quiltnieuws 145 beschreef Paulien Slutter haar manier van ecoprinten. Met soda, aluin of sojamelk weekt ze de katoenen witte lappen voor. Alleen voorweken met soda kan ook prima maar ze wilde graag de verschillen ontdekken.

Verschillende bladeren bevatten meer of minder tannine, een stof die in het uiteindelijke resultaat van de afdruk een grote rol speelt. Roos, eik, geranium en esdoorn bevatten veel tannine. Maar ook bloemen en zelfs grassen zijn bruikbaar.

Om de kleur van de bladeren nog beter uit te laten komen worden deze in een badje van water en azijn gelegd. Daarna maak je een mooie compositie op de helft van een voorgeweekte lap. De andere helft van de lap sla je er vervolgens overheen en het geheel rol je stevig om een stok. Dan met touw of fietsband (dit speelt ook mee in het resultaat) het geheel afbinden en in een pan kokend water met ijzersulfaat zo’n 2 uur laten pruttelen. Doe dit vooral buiten want het ruikt niet bepaald lekker! Na nog een nachtje wachten kan het uitpakken beginnen. De doeken goed uitspoelen met water, drogen en strijken.

En dan bedenken wat je ermee gaat doen.

Workshops

Collega Marina bezocht twee verschillende workshops. De eerste bij Carola Mokveld. Daar werkte ze met verse planten en bloemen, die rechtstreeks op de voorbewerkte katoenen stof werden gelegd. Met een symmetrische techniek ontstonden de cirkels van bladeren. Ook werd geprint met blauwhout, waardoor de blauwe print ontstond. Erg verrassend.

De tweede workshop deed Marina bij Amber van Vugt. Daar werkte ze ook met verse bladeren maar die gingen eerst in een bad met ijzersulfaat waarna ze op de voorbewerkte stof werden gelegd. Er werd gewerkt met allerlei verschillende stoffen zoals zijde, wol, wilde zijde en katoen. De prints zijn sterker van kleur en meer afgebakend. Er werden telkens twee stoffen op elkaar gelegd, zodat ze spiegelbeeldig werden afgedrukt en je goed kunt zien hoe de verschillende stoffen op hetzelfde proces reageren. Het was vooral leuk om het verschil in werkwijze van beide methodes te ervaren.

Eigen experimenten

Cindy Vissering ging na een cursus zelf op onderzoek uit en probeerde een aantal methodes uit. Ze stuurde ons onderstaande foto’s en korte tekst.

Als quilter werk je bij voorkeur met katoen, en de voorbeelden van Ingeborg Honer uit de cursus die ik heb gevolgd, zijn vooral op zijde. Ik heb wat planten met mooie bladvorm uit de omgeving geplukt en ben aan de slag gegaan met het testen van een aantal basisrecepten. De basistechniek hetzelfde als voor zijde, het strak wikkelen etc. Verschillende hulpstoffen geven verschillend effect en sommige bladen doen het beter dan andere. De volgende stap is dan om de successen te combineren en daar werkelijk mee te gaan ontwerpen.

Afbeeldingen:

  • Met ijzerwater ontstaat een heel donkere print
  • Met aluin wordt de print heel gelig
  • De kleur wordt na spoelen wel lichter (de gelige print)
  • Met rechte lijn quilten blijft de afdruk nog steeds mooi zichtbaar

Zelf aan de slag

De herfst nodigt uit om lekker naar buiten te gaan en je hebt een mooi excuus om heel veel verschillende bladeren en bloemen te verzamelen. Laat je verrassen door de prachtige resultaten die het ecoprinten geeft. En ben je geïnspireerd geraakt om een workshop te volgen? Kijk dan eens bij Hawar, ambermaakt of Carola Mokveld

Inge van Koningsveld

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *