Handborduren
Veel verschillende materialen
Ik was altijd van de technieken. Elke nieuwe techniek die ik tegenkwam wilde ik leren en paste ik toe in mijn werk. Het werd een beetje mijn handelsmerk: werk van Joke, dat betekent veel verschillende technieken en veel verschillende materialen.
Ik geef ook les in al die technieken zoals b.v.:
- Werken met soluvlies
- Werken met Tyvek
- Vliezen maken van wol
- Werken met transferverf
- Synthetische stoffen met hitte bewerken
- Encaustic
- Enz.
Borstkanker
Maar een jaar geleden kreeg ik een schokkende diagnose: borstkanker en niet een klein beetje ook.
Als je zoiets gebeurd, blijft er van je creatieve brein niet veel meer over. Nieuwe projecten bedenken lukt niet, inspiratie is spoorloos verdwenen. Je hersens zijn volledig in beslag genomen door je ziekte. En sinds die tijd borduur ik. Ik was toevallig net begonnen aan een strook handdoekstof van 10 meter, waarover ik in mijn vorige blog al vertelde.
Daarop borduurde ik gewoon waar ik op dat moment zin in had. Geen patronen, geen vooropgezette ideeën, gewoon voor de voet weg. De lap was gekleurd met roest en thee en ik borduurde in verschillende kleuren bruin.
Degenen die mijn werk kennen weten dat dat heel ongebruikelijk is. Ik werk bijna altijd in turquoise, paars en soms mintgroen.
Junko Oki
Maar die roestkleuren pasten bij mijn stemming van dat moment. Ik voelde mezelf ook nogal roestig. Door een cursiste maakte ik kennis met het werk van Junko Oki een Japanse borduurster die eigenlijk precies hetzelfde deed, maar dan met dun naaigaren. En dat was heel inspirerend. En sindsdien borduur ik, niet met patronen, niet volgens vooruit bedachte ideeën, maar gewoon voor de voet weg.
Handborduren
Heb ik zin in een kettingsteek, borduur ik een kettingsteek, heb ik zin in Franse knoopjes, dan borduur ik Franse knoopjes.
Het is heerlijk om te doen, heel ontspannen, eigenlijk zelfs meditatief.
En nu denken jullie natuurlijk: wat moeten wij als quilters nu met borduren?
Veel!
Ook in een quilt kun je prachtig borduren. Sommige plekken accentueren, op andere plekken waar het contrast te groot is de overgangen verzachten. Er zijn vele mogelijkheden.
Het voordeel van handborduren is ook dat je het gewoon op de bank kunt doen, of in de trein.
Ik ben net terug van een maand Spanje met een kleine camperbus. Een maand lang heb ik geborduurd, terwijl mijn man reed of gewoon ’s avonds als we gezellig binnen zaten, omdat het buiten te koud werd.
En nu?
En nu ben ik een half jaar geleden geopereerd, de kanker is weg (net als mijn borst☹ ) en mijn creatieve brein begint weer te werken. Maar of ik nog met borduren stop?
Joke Hardenbol
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!