Even over bomen bomen
Is de Kerstboom al het huis uit ? Bij ons gebeurt dat normaal gesproken pas op 7 januari; Driekoningen.
Maar ik wil het niet over kerstbomen hebben, maar over het maken van bomen.
In de groep in Winterswijk wordt hard gewerkt aan een eigen landschapsquilt. En in een landschap komen vaak bomen of struiken voor. Dus tijdens de laatste bijeenkomst, hebben we gekeken op welke manieren je bomen kunt maken.
Er zijn veel manieren om een boom of struik te maken
Je kunt een boom op je quiltondergrond tekenen en vullen met stof; dat kan ook een combinatie van meerdere stoffen zijn. Een echte patchworkboom dus. Voor het tekenen kun je gebruik maken van een goede foto, of je kunt op internet zoeken bij afbeeldingen naar een kleurplaat van een boom. Dan is het nog zaak om de boom (en waar boom staat kun je ook struik lezen) op de gewenste grootte te maken, maar daarover straks meer.
De boom tekenen 0p het juiste formaat en je tekening op architektenpapier of tissuepapier (in een schoenendoos)overtrekken. Dit papier op de achterkant van je quilt leggen. Vanaf de achterkant 1 keer doorstikken met een goed zichtbare kleur. Dan is je patroon op de voorkant te zien en kun je verder werken aan alle details. Het papier aan de achterkant verwijderen. (zo blijven er geen papiersnippertjes op de goede kant zitten).
Bomen maken met Inktense potloden
De tekening kun je op stof zetten en dan de vormen inkleuren met inktense potloden en sticks. Je krijgt een levensechte boom als je meerdere kleuren naast elkaar gebruikt, die zich bij het mengen met water of textielmedium vermengen. Soms moet je er een tweede laag overheen zetten om het juiste effect te krijgen.
Werken met Vliesofix
Je kunt de afbeelding van bomen vergroten tot het juiste formaat. Dit als patroononderdeel uitknippen. Vliesofix op de achterkant van de gekozen stof strijken. De stof uitknippen en op de juiste plek vast strijken. Dan nog kun je die boom verder bewerken met stiksels of kleine draden, kleine lapjes enz. Laat je fantasie er maar oplos.
De gekozen stof kan natuurlijk ook bestaan uit een combinatie van verschillende stoffen.
Vliesofix kun je ook nog anders gebruiken. Op de manier van Kim Thittichai. Je beschildert de plakkant van de Vliesofix met passende verschillende kleuren en je scheurt of knipt uit deze geverfde vliesofix de boom. Die boom strijk je (met bakpapier) op je quilt.
Free Motion borduren
Vanaf een foto; foto vergroten tot het juiste formaat. Met een wateroplosbare stift op soluvlies of aquafolie(in wateroplosbaar vlies) tekenen en met Free Motion de boom borduren. Je kunt dit ook op een aparte dunne ondergrond doen en de boom later op de quilt stikken, dan ligt de boom als echt bovenop het quiltwerk.
Tshirt Transfer
Tshirt transfer is gemaakt om afbeeldingen op Tshirts te strijken, maar is goed bruikbaar voor quilts.
Een foto afdruk maken op het juiste formaat op Tshirttransfer. De niet gewenste onderdelen van de foto knip je er eerst af. De print even laten rusten en dan op stof strijken.
De dikte van de katoen waarop je het strijkt bepaalt hoe stijf of plasticachtig je afbeelding wordt. Dunne katoen geeft een mooi resultaat. Deze boom kun je verder met stiksels en draden versieren. (Zie detail Nieuw Zeeland quilt)
Een foto afdrukken op gewoon papier en het papier behandelen met gel medium en op de quilt naaien. De gel medium geeft de foto een beschermlaagje. Op deze manier blijft het papier goed. (de quilt kan niet gewassen worden)
Werken met dunne doorzichtige stoffen
De boom opbouwen met dunne, gaasachtige stoffen. Voorbeeld 1 geeft de suggestie van de omtrek van de boom. Bij foto 2 zie je een boom opgebouwd met scrim in reliëf
Hoe kun je met lutradur bomen opbouwen ?
Met lutradur een boom opbouwen. Eigenlijk is dit wel een manier die ik heel leuk vind.
Teken een struik of boom globaal op papier met transferkrijtjes. Strijk deze boom/struik op lutradur. De voorstelling staat nu op de lutradur. Kies hiervoor bij voorkeur Lutradur 70. Je kunt ook de lutradur eerst kleuren met inktense potloden of blocks.
Stik de boom of struik met naaigaren, stik de stam, de takken en de bijtakken. Combinatie van verschillende kleuren garens maakt het extra levendig. Knip de vorm van de boom uit in grote lijnen, Knip niet tussen de takken weg.
Door verhitting met de heat-gun (stand 1) de doorkijkjes tussen de takken wegbranden of met een soldeerbout wegsnijden. De boom komt plaatselijk iets naar voren. Tot slot naai de struik of de boom op je ondergrond.
Een afbeelding vergroten
Goed dan je wilt het wel gaan proberen. Maar hoe maak je een kleine boom van een foto nu tot een boom voor op jouw quilt, die veel groter gaat worden.
Als je genoeg lef een zelfvertrouwen heb, dan teken je die boom gewoon groter. Als je dat nog niet hebt, dan vergroot je de boom met ruitjespapier.
Het principe van ruitjespapier is heel simpel, teken ruitjes over je afbeelding. En op een groter papier teken je grotere ruiten. Bijvoorbeeld je hebt ruitjespapier met ruitjes van 5 mm bij 5 mm (het normale ruitjespapier dat te koop is). Daarop print/ teken je de gewenste afbeelding. Je pakt een groter papier. Daarop teken je zelf ruiten met een lineaal. Bijvoorbeeld ruiten van 2 cm bij 2 cm. Als je dan in het zelfde gridpatroon de tekening vergroot is je boom 4 x zo groot geworden. Hier een link naar een engelstalig video fimpje die het laat zien.
Blockposter
Dat laatste is een webprogramma waarmee je de boom kunt vergroten, je kunt zelf bepalen of je boom 2 A4 wordt in de breedte en de hoogte of meer; je kunt vergroten tot 5 A4tjes. en dat is best veel. Het is geen moeilijk programma en het wijst je eigenlijk de weg, maar als je er niet uitkomt, kun je mij mailen dan stuur ik een beschrijving.
En ik? Dit jaar had ik deze kerstbomen op tijd de deur uit.
Ik ben nu bezig met een boom, geteisterd door de wind in een woestijnachtig landschap. Hoe zal ik dat eens gaan doen ?
word vervolgd dus.
Liesbeth Wessels
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!