Een samenwerking rondom ‘Storm at sea’

Zon, wind en regen, op dit moment kom je van alles tegen. Zelfs storm op zee. Voor de traditionele quilter is ‘Storm at sea’ een patroon met veel effect, zowel in lijn als in kleur.

Een uitdaging…

die ik nu aanga, omdat ik van alles wil verwerken rondom ‘Blauw’. Het patroon kwam op mijn lijstje door de vele zomers die we aan de Nederlandse en Franse kust hebben doorgebracht. Elke zee heeft een andere kleur. De Noordzee, de Atlantische Oceaan of de Middellandse zee. De naam van het patroon komt van de golvende lijnen die je erin ziet, hoewel alle naden echt recht zijn. Dat wordt een uitdaging voor mij. Ik ontdek dat het effect van kleurgebruik onderzoeken zinvol is, zelfs een must.

 

Want de zee… is niet altijd blauw

Kunstmuseum Den Haag heeft een online weergave van de expositie ‘Aan Zee’. Deze expositie heeft gelopen van 14 juli tot 18 november 2018. Maar de online weergave is zeker nog de moeite van het bekijken waard. Zeker als je de uitdaging van andere kleurcombinaties zoekt. Schilders als Jan Toorop, Piet Mondriaan, Jacoba van Heemskerck en Ferdinand Hart Nibbrig lossen hun problemen met licht en kleur op hun eigen wijze op. Want de zee… is niet altijd blauw.

https://www.kunstmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/aan-zee

La Grande Bleue was een tentoonstelling in het SingerMuseum in Laren die liep van 12-09-2023 t/m 07-01-2024. La Grande Bleue vertelde het verhaal van het grote verlangen naar en de aantrekkingskracht van het intense blauw van de Middellandse Zee. Hier kun je meer informatie vinden over deze tentoonstelling: https://www.museumkijker.nl/la-grande-bleue-schilders-van-de-mediterranee-in-singer-laren-dromen-en-tragedies/

Inspiratiebronnen, stoffen en materialen genoeg om met dit patroon aan de slag te gaan. Grunge-, uni- of batikstoffen of zelf verven van stof het kan allemaal. Wil je toch meer mogelijkheden van dit patroon zien, Google dan ‘afbeeldingen van quilt storm at sea’. Zoek de manier die het meest bij je past, met malletjes, in foundation piecing of je gaat zelf aan het tekenen.

Kopen of zelf tekenen

Je kunt het ‘Storm at sea’- patroon met bijbehorende mallen in plexiglas kopen in twee maten 10”en 12”. Ook is er een set stempels te koop met alle onderdelen voor het maken van het blok.

Het zelf tekenen zag ik bij Erika Stek die een ‘storm at sea’-detail in haar quilt “New Foundlander“ verwerkte. Haar uitleg en toepassen in de quilt heeft mij geholpen om de stap te zetten om zelf te gaan tekenen.

 

 


Erika Stek: ”Voor mijn quilt Newfoundlander was ik op zoek naar een manier hoe ik water kon uitbeelden. Het patroon ‘Storm op zee’ leek me hiervoor uitermate geschikt. Maar welke maat moest mijn blok hebben, zodat het een geheel ging vormen met de rest van de quilt. Ruitjes papier en tekenen maar. Dit papier telt gemakkelijk d.m.v. de blokjes.

 

 

Ik maakte een proef tekening van de blokken van 15x15cm, dit was te groot voor m’n ontwerp, dus opnieuw 10x10cm. Dit formaat is nog gemakkelijk te naaien. Het tekenen van blokken vind ik leuk en uitdagend. Het idee in mij hoofd krijgt op papier vorm en kan uiteindelijk in stof uitgewerkt worden.”

 

 


Praktische uitleg is te vinden via Google, tutorials en boeken;

Google; Tutorial storm at sea two ways. Foundation piecing. Demonstratie van twee manieren om dit blok te maken. Je kunt hierna echt zelf aan de slag.

 

https://scrapdash.com/quilt-tutorial-storm-at-sea-quilt-block/   Dit is een goede uitleg waarin ook veel over historie wordt geschreven en veel tips worden gegeven. Ook over de opbouw van de randen.

https://binnenstebuitenboel.wordpress.com/2015/04/09/nieuw-project-storm-at-sea/ Iemand die ermee werkt. Dit laat zien dat je eerst moet weten wat de kleuren doen.

Boek;  ‘A new light on storm at sea quilts’ Wendy Matson.

Erika Stek en Joke van de Kracht

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *