Een quilt met sterren

Meet & Greet

In juli jl ben ik begonnen bij het Quiltersgilde. Ik wilde graag – na mijn pensionering – vrijwilligerswerk doen in het verlengde van mijn hobby. En dat is goed gelukt. Ik kon meehelpen met het organiseren van de Meet & Greet Traditioneel. Op 10 september hadden we een hele leuke dag met een trunkshow van Elly Prins en een workshop van Heleen Pinkster. In De Schakel in Nijkerk werd er goed voor de deelnemers gezorgd met een heerlijke lunch en voldoende tijd om andere quilst(st)ers te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. HIER kun je daarover lezen.

Omdat de belangstelling zo groot was, organiseerden we op 29 oktober nog een keer dezelfde Meet & Greet met Elly en Heleen. 68 enthousiaste quiltsters kwamen van heinde en ver naar Nijkerk en gingen aan het einde van de dag met veel ideeën, inspiratie én de kennis van het creëren van een ‘optische illusie in  hexagons op de traditionele manier’ weer huiswaarts. Rose-Anne en ik hebben leuke reacties van de deelnemers ontvangen en vele keren gehoord dat dit voor herhaling vatbaar is. HIER kun je het blogbericht lezen.

En uiteraard zijn we alweer in de denkmodus voor een volgende Meet & Greet Traditioneel in het voorjaar van 2023.

Textiel Plus Festival Rosmalen

Op 15 oktober stond ik voor het eerst als medewerker in de stand van het Quiltersgilde op het Textiel Plus Festival in Rosmalen. Ik heb leuke ontmoetingen met (oud-)bestuursleden en quiltsters gehad, waaronder de kennismaking met Sylvia, bestuurslid en webmaster van het Quiltersgilde. We ontdekten dat we allebei van traditioneel quilten houden, waarna zij mij vroeg of ik een blog over traditioneel quilten wilde schrijven. Daar moest ik kort over nadenken totdat mij te binnen schoot dat ik in 2016-2017 een quilt heb gemaakt voor Carolien, een vriendin van mijn buurvrouw. De quilt moest over haar bed van 180-200 cm vallen. Na het doorbladeren van veel exemplaren van “Creatief met Patchwork”, koos zij een quilt met een variatie aan traditionele blokken.

Op jacht naar stofjes

Samen gingen we op jacht naar de stofjes. Bij een quiltwinkel in Den Dolder slaagden we voor de eerste 3 stoffen waaronder de ‘hagelslag’-stof (middenblok), zoals deze onmiddellijk werd gedoopt. Deze stof werd het uitgangspunt voor de kleurencombinaties. Rood, paars en okergeel werden de basiskleuren gevolgd door stofjes in bijpassende kleurtonen. Hiervoor gingen we naar Quiltstudio ’t Gooi in Eemnes. Later hebben we daar ook de quilt gedubbeld met behulp van een frame.

 

Pointed star blok

Ik heb geprobeerd de namen van de gebruikte blokken op te zoeken, maar ik heb helaas niet alles kunnen vinden. Ik vermoed dat de ontwerpster van deze quilt variaties heeft gemaakt op bestaande blokken. Het blok dat door de hele quilt terugkeert is de Pointed Star (9-patch). Van de andere blokken werden er telkens 2 of 3 gemaakt.

 

Pointed star

Pointed star blok

Another star blok

Another star blok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Variatie op Card Trick

Variatie op Card Trick

 

Een jaar later…

Omdat ik in die jaren fulltime werkte, bleven alleen de weekenden en met name de zondagen over om aan deze quilt te werken. Het werd daardoor een project van ruim een jaar dat begon in september 2016.

 

 

De volgende fase was het vinden van de stof voor de achterkant. We togen opnieuw naar Eemnes en ondanks dat deze winkel brede backingstoffen heeft, waren ze net niet groot genoeg om de hele achterkant ervan te maken. De breedste stof bleek van linnen te zijn. Carolien viel als een blok voor deze stof en koos voor een rode effen stof voor de bovenste helft en een smal streepje voor de onderste helft. Om de breedte en de lengte op de gewenste maten te krijgen maakte ik stroken van vierkantjes ertussen.

 

Het doorquilten

En toen kwam het sandwichen en het echte werk, het doorquilten. Doorquilten doe ik op de naaimachine en dat was een heidens karwei met deze grote quilt. Wat niet prettig werkte was de linnen achterkantstof. Ondanks dat bij het sandwichen zowel de top als de backing goed strak waren getrokken, bleek het linnen hier en daar vouwtjes te geven bij het doorquilten. Dat betekende regelmatig een stukje uithalen om ook de achterkant glad te krijgen. Dit is mijn leerschool geweest om altijd met dezelfde stofkwaliteit te werken aan de voor- en achterkant.

En toen was de quilt klaar

Ruim een jaar later liep ik op een zondagmiddag met de quilt richting het huis van Carolien om hem af te leveren. Een andere buurvrouw zag mij langslopen met de opgevouwen quilt en kwam snel naar buiten. We raakten aan de praat en zij bewonderde de quilt en nodigde mij vervolgens uit om even binnen te komen. Zij woonde nog niet zo lang in onze straat en eenmaal binnen toonde ze mij haar creativiteit. Ze bleek te weven en hele artistieke (dus allesbehalve traditionele) objecten te maken. Dat was een hele leuke nadere kennismaking met de nieuwe buurvrouw. Sindsdien maken we regelmatig een praatje met elkaar over onze hobby’s. Carolien was superblij met haar nieuwe beddensprei die haar in de wintermaanden ’s nachts behaaglijk warm houdt en haar bed kleurrijk opvrolijkt.

Yvonne van der Sluijs

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *