Een nieuw project: Rhapsody!

De nieuwsbrieven

Als commissie Traditioneel quilten bedenken we met veel plezier elke maand een nieuwstip die te lezen is in de Algemene Nieuwsbrief. Zo hebben we bijvoorbeeld de onderwerpen caleidoscoop quilt, bloemenbon en sampler quilt besproken. Bijzonder fijn is het dan als jullie hierop reageren met foto’s en verhalen over je eigen werk. Daarmee schrijven wij dan weer een blog, die op de website van het Quiltersgilde wordt geplaatst. Zo inspireren jullie quilts met hun verhalen anderen weer. Lees bijvoorbeeld eens het verhaal van Elfriede over haar bloemen hexagonen kimono.

Samenwerken

Dat samenwerken en elkaar inspireren hoort bij ons quilters. In je quiltbee of met een quiltvriendin is het leuk om aan eenzelfde project te werken. Binnen de commissie Traditioneel quilten hebben we het hier regelmatig over. Haal je uit onze tips voldoende inspiratie? Is dit een tip die je kunt delen? Een tip waardoor je in je quiltbee samen verder kunt?

De informatie die iedereen kan lezen op de website van het gilde over traditioneel quilten bracht ons op een idee. En daarbij de quilts van Marieke Dijkers, één van de oprichters van het Quiltersgilde.

 

 

Gaan werken met de oorsprong van de ‘ typisch Hollandse quilt’, de eenvoud van een traditioneel patroon, alleen maar een driehoek of een vierkant gebruiken. En bij dit alles samenwerken, elkaar ondersteunen en inspireren. Dat is een gegeven waar we wat mee gaan doen, namelijk een nieuw project: Rhapsody!

Rhapsody

Dit is een project waarbij de deelnemers uit een aantal antieke patronen gebaseerd op vierkanten of driehoeken een keuze kunnen maken. We hanteren een aantal uitgangspunten: het antieke patroon moet herkenbaar zijn in de quilt, het gebruik van één kleur in verschillende schakeringen en een duurzaam gebruik van stoffen (uit de eigen lappenmand bijvoorbeeld).

 

Onze persoonlijke reacties

Enkele patronen die we uitkozen, riepen direct reacties bij ons op. Voor Sylvia is het duidelijk, ook al is een patroon antiek, het blijft een heel mooi ontwerp. En met wat moderne stoffen en frisse kleuren kun je zoveel kanten op. Janine heeft snel een beeld in haar hoofd van wat ze met een patroon zou kunnen maken. Maar in de praktijk blijkt dit dan vaak lastiger dan gedacht. Toen Sylvia net met quilten begon, gebruikte ze met name restjes stof en zelfgemaakte kleding om lappendekens van te maken. In de winter ligt er nog steeds zo’n quilt op haar bed. Ze kijkt dan naar de vierkanten en denkt met veel plezier en nostalgie terug aan de kledingstukken die ze ooit zijn geweest en ze is blij dat de stof een goede bestemming heeft gekregen. Tegenwoordig koopt Sylvia steeds meer speciale quiltlapjes, met de mooiste motieven. Zo mooi zelfs, dat ze er vaak de schaar niet meer in durft te zetten. Maar het gevoel van nostalgie en een band is er niet met die stof, hoe mooi de motieven ook zijn. Joke denkt direct aan een een stapel spijkerbroekjes van de kleinkinderen die ze kan gebruiken. “Waar zijn al die “broekjes” geweest… toen hun wereldje nog heel klein was.”

Alleen of samen?

Je kunt je quilt natuurlijk helemaal alleen maken. Maar je kunt ook besluiten om anderen te raadplegen voor bijvoorbeeld advies en het ruilen van lapjes. Alle onderdelen die we in het project verwerken, lijken ons heel geschikt om binnen een Quilt-Bee samen op te pakken. Als je als groep – maar wel ieder individueel – aan een gezamenlijk project werkt, zijn er vaak veel ideeën en meningen. Je kan natuurlijk ook veel kanten op. Het is een uitdaging om dan een volgende stap te kiezen. Overleggen met elkaar is dan fijn. Zeker als het lukt en iedereen blij is met het eindresultaat geeft dat een goed en dankbaar gevoel. Heel organisch groeit al onze inbreng rondom driehoekje of vierkantje naar een project waar jij als quilter aan mee kunt doen. Met je quiltbee, als vriendinnengroepje of alleen. Het wordt een quiltproject met een digitale start, niet alleen voor de traditionele quilters maar ook voor de art- en moderne quilter.

Het project start op 1 oktober. Vanaf ongeveer 1 september kun je je aanmelden. Iedereen krijgt na aanmelding alle informatie via de mail. Daardoor wordt het mogelijk om gewoon thuis toch met quilters door het hele land aan een zelfde project te werken.

Nieuwsgierig geworden? Volg het nieuws in de nieuwsbrieven, op de website en in QuiltNieuws.

De commissie Traditioneel Quilten

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *