Een maandelijks blog quiltinspiratie

De maandelijkse quiltkoffie-ochtenden bij mij zijn al een tijdje niet mogelijk. De coronamaatregelen, die helaas nog steeds noodzakelijk zijn, maken dat ik het quiltcontact sinds september op een andere manier vorm geef. Elke maand schrijf ik een quiltinspiratie-mail die ik rondstuur. De quiltcontacten waardeer ik en wil ik graag voortzetten!

De reacties op deze inspiratie-mail verwerk ik weer in de volgende quiltinspiratie, zodat er een wisselwerking ontstaat. Zo blijven we toch in contact via een digitale uitwisseling tussen ons, quiltliefhebbers. Belangrijk om onze quilt-contacten warm te houden!

Deze quiltinspiratie-mail begint met achtergrondinformatie over de maand en enkele suggesties uit de lijst met bijzondere vieringen/herdenkingen/feesten van die maand. Ik beschrijf welke dag-viering-herdenking-feest mij aanspreekt en geef quiltpatronen, tips en links die bij mijn keuze passen. Mogelijk vinden jullie inspiratie in andere dagen van die maand. Hebben jullie al eens een quilt gemaakt n.a.v een bijzondere dag? Laat het weten en stuur een foto mee. Langs deze weg geef ik heel veel leesplezier, patchwork- en quilt-informatie én -inspiratie door. Ik hoop dat we aan het werk blijven met én in contact blijven over onze fascinerende hobby.

Februari, een maand vol quiltinspiratie

De meest voorkomende alternatieve benaming: sprokkelmaand. Latijn: spurcalia- reinigingsfeest in februari. Sprokkelen van hout voor brandstof. Sprokkelen- springen- schrikkelmaand, de maand die om de vier jaar een dag verspringt. Opdat het jaar goed zal zijn, moet het in februari vochtig en fris zijn. Sneeuw is welkom.

Bijzondere dagen: Kies je dag!

01-02: Dag van het Plattelandstoerisme

04-02: Dag van het Vergeten Kind

05-02: Wereld Nutella dag

08-02: Internationale Vrouwendag

08-02 of 10-02: Warme Truiendag

12-02: Chinees Nieuwjaar

14 tot 16-02: Carnaval

14-02: Valentijnsdag.

08-02 tot 21-02: Aankomst en vertrek Sint Piter. Grouw.

Mijn inspiratie in februari

Vandaag las ik dat breien een goede lockdown activiteit is. Warme Truiendag zou dan perfect zijn om deze maand onder de aandacht te brengen. De nationale energiebespaardag is er belangrijk genoeg voor. Zelfs de koning wordt geattendeerd op de nationale actie. Een aantal kinderen bood hem een grote warme trui aan, door een aantal kinderen zelf gemaakt. Echter, deze maand is mijn keuze 14 februari: Valentijnsdag.

Een prachtige Valentijnskaart stuurde mijn vader in de jaren vijftig naar mijn moeder vanuit Amerika. Toen nog een volledig onbekende dag in Nederland. Wat was ze trots! Vele Valentijnharten heb ik gevlochten in twee kleuren met de kinderen. Het patroon wordt ook nu nog gebruikt. In Vezel nr. 40, pagina 19 staat een artikel Deense hartjes vilten door Harm Harms.

In mijn vrijgezellentijd heb ik ooit eens een Valentijns-boeket op mijn stoep gevonden. Anoniem, want dat hoort zo. Maar …oh… wie oh wie… zat daar achter?

Het verhaal achter Valentijnsdag

De eerste historische vermelding van Valentijnsdag is van de Christelijke priester Sint Valentijn uit Rome, die leefde in de 3e eeuw na Christus. Er bestond toen een keizerlijke wet die het soldaten verbood om te trouwen. Men dacht dat vrijgezellen eerder bereid waren te sterven op het slagveld. Valentijn zou toch soldaten huwen, omdat hij vond dat liefde alles overwon. Keizer Claudius liet Valentijn op 14 februari 296 vermoorden. Zo werd Valentijn een martelaar voor de liefde.

Lupercalia is een andere mogelijke oorsprong van Valentijnsdag. Het is een Romeinse feest, een festival ter ere van Lupercus, de god van de schaapherders en Lupa, de wolvin die Romulus en Remus opvoedde. Een verhaal over een rituele slachting en vruchtbaarheid wat niet echt liefdevol klinkt. De eerste historische vermelding op schrift is afkomstig van de veertiende-eeuwse schrijver Geoffrey Chaucher. Hij schreef in zijn ‘Parlement of Foules” (1382) de volgende zin: “Want dit was op Sint Valentijnsdag, als elke vogel zijn maatje komt kiezen.” Sindsdien deden de termen Valentijnsdag en Valentijn zijn intrede in de romantische literatuur.

Aan het begin van de 19e eeuw werd de traditie Valentijnsdag iets voor de hele bevolking. Het werd voor iedereen betaalbaar om een kaartje te verzenden, anoniem, zodat men in een sociaal kuise tijd toch een passievolle liefdesverklaring kon verzenden. Rond 1840 verspreidde de Europese traditie zich ook naar de Verenigde Staten. In 1847 werd in Boston de eerste massaproductie van kaarten opgezet. Sindsdien is Valentijnsdag een commerciële dag geworden met veel kaarten, chocolade, bloemen, sierraden. Zo verschoof het van anoniem naar liefde in het algemeen, zodat er meer mensen bij de feestdag betrokken kunnen worden. De commercie rondom Valentijnsdag kwam uit Amerika overwaaien. De Valentijnskaart uit Amerika in de jaren ‘50 had dus toch zijn oorsprong hier in Europa!

Valentijn als quiltinspiratie

Een hele verzameling hartpatronen aanleggen is iets wat meerdere quilters doen. In de loop van de tijd heb ik harten op diverse manieren verwerkt. Als kunstwerkje op de LP ‘een roze bloemblaadjes hart’ , 2018. Een Crazy-patch-hart in ebrustofjes, 2013, Hartenquiltjes, 2015. Leuke verwerkingen zijn ook te vinden in Quiltnieuws en andere quilttijdschriften zoals een ‘Log Cabin Heart’, ‘Woven Heart’, ’Half-Hearted’. In ‘A Celebration of Hearts’ van Jean Wells & Marina Anderson vond ik erg leuke verwerkingen van hartmotieven voor quilten, patchwork of appliqueren. In rode folklore stoffen heb ik harten in vierkanten geplaatst. Al die harten samen gaan een prachtig folkloristisch tafelkleed vormen. Ja, nu nog een UFO!

Tips voor quiltinspiratie

Internet: De grenzen ga ik zelf digitaal over, doordat ik mij ook heb opgegeven voor de internationale uitdaging van het Quiltersgilde Half/Half. Met mijn Nederlandse quiltmaatje heb ik leuke contacten en twee quiltjes in de maak. Nu volgt een Europees quiltmaatje. Dat is echt een manier van werken die voelt als op vakantie gaan. Spanning van het op reis gaan, wie is het, wat is de foto, waarvan ga ik het van maken.

Deze link brengt je naar een artikel dat gaat over een Covid-19 quilt van restanten. ‘Covid-19 virus ’ versus ‘Q57 Lockdown Quilt’.

Facebooktip: kijk eens bij The Lockdown Quilters. Onder ‘bestanden’ staan gratis patronen. Dit kussen ‘There’s no place… like Home’ van Wilma te Kampe komt daar vandaan.

 

 

Tot slot

Voor nieuwe ontdekkingen doe ik nu een oproepje.

Gedicht, kinderliedje, tongbreker, struikelzin, versje of rijm

Graag zou ik een favoriet gedicht of lied van je ontvangen. Met daarbij de kleuren waar je aan denkt als je het leest.  Tja, waarom? Om nieuwe ontdekkingen te doen. Een volgende keer meer.

Heel erg kijk ik ook uit naar de tijd waarin we elkaar weer kunnen ontmoeten, gezellig met een kop koffie bijpraten.

Ik ben benieuwd naar jullie reacties en ‘ontmoet’ je graag bij het volgende inspiratieblog.

Groetjes Joke van de Kracht.

jokevandekracht@hotmail.nl

 

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *