Een laatste inspiratieblog

Augustus een maand vol quiltinspiratie

De meest voorkomende alternatieve benaming: oogstmaand. Woord oogst ontstaan vanuit Latijn: Augustus, naam toegewijd aan Ceres: God van de Oogst. Fries: rispemaene rispen is verzamelen, dus eigenlijk oogsten.

Bijzondere feestdagen: Kies je dag!

15-08: Indië Herdenking

16-08: Hartjesdag, voorafgaand aan Hartjesdag, de nacht van de Romantiek

17-08: St. Juttimus, 1577 in Kroniek: de dag dat de kalveren op het ijs dansen [is dus nooit]

28-08: Gronings Ontzet

Mijn inspiratie in augustus

Mijn inspiratie deze maand haal ik uit ‘Hartjesdag’, een dag waaraan ‘de Nacht van de Romantiek’ vooraf gaat. In 2021 is ‘Hartjesdag’ een meerdaags festival op de Zeedijk, een van de oudste straten van Amsterdam [sinds 2009 georganiseerd vanuit een Stichting van ondernemers, echter i.v.m. de coronamaatregelen opnieuw afgelast].

Als traditie afkomstig uit de Middeleeuwen heeft deze dag zich ontwikkeld tot een soort ‘carnaval’, waarbij mannen zich verkleden tot vrouw en vrouwen tot man. Op zondag begint het al met de ‘Nacht van de Romantiek’. Op maandag starten de feestelijkheden met een traditionele Brunch op de Zeedijk met veel muziek. Hoogtepunt is de Kroning van de Koningin van de Hartjesdagen, de beste cross-dresser van dat jaar.

Al bij het ontstaan van deze dag in de Middeleeuwen was het bevorderen van de buurtgebondenheid en het stimuleren van het economisch profiel van de Zeedijk met de directe binnenstad het doel. Het werd een feest van vrijheid en blijheid. Een dansende stoet verklede mensen ging in optocht van de Zeedijk via de Warmoesstraat naar de Dam en weer terug.

Meisjes in matrozenpakjes en jongens in jurkjes, zoals te zien is op een schilderij van Johan Coenraad Braakensiek [1858-1940] ‘Hartjesdag’ 1926.  Braakensiek was kunstschilder, graficus en boekillustrator. Hij verzorgde o.a. de boekomslagen van C. Joh. Kieviet, auteur van Dik Trom en kreeg grote bekendheid door zijn talrijke politieke prenten [1887-1931] voor de Groene Amsterdammer.

Door Hartjesdag wordt wel duidelijk dat buurtfeesten niet alleen op het platteland voor verbondenheid en sfeer zorgen maar ook in de stad.

De Romantiek

De Romantiek was als historische stroming in de 18e en 19e eeuw een tegenactie op de Verlichting. De subjectieve ervaring werd als uitgangspunt genomen. Introspectie, intuïtie, emotie, spontaniteit en verbeelding kwamen centraal te staan. Je romantisch uiten in feesten, cadeau of boeketten is ons wel bekend. Maar ook in quilts kun je je romantisch uitdrukken. Een prachtige in roze tinten hartjesquilt voor een kleindochter door Wilma te Kampe zoals op onderstaande foto of een ‘watercolour’ hart… En ja hoor, ik ben weer waar ik wezen wil, bij mijn Quiltideeën!

 

 

Het hartjespatroon

Een leuk patroon van Hannie Hennink [van Marin Patchwork] werd in onze QuiltBee gebruikt om speldenkussentjes te maken. Speldenkussentjes glijden altijd weg bij mij. Daarom plaats ik deze graag in een spanen doosje van bv. Franse kaas. Het hartpatroon voor de harten op de Quilt Roodkapje heb ik in Redwork verwerkt. Ik hou erg van borduren in een quilt. Deze quilt ligt op ons tuinbankje in de zon.

 

 

Het hartpatroon voor het Redwork heb ik ook gebruikt voor de hartenapplicatie in verschillende Westfalenstofjes. Deze stoffenverzameling heb ik in de loop der jaren in Nieuw Buinen, het Openluchtmuseum en de quiltwinkeltjes in de Achterhoek in verschillende combinaties gekocht.

Quilts met harten

In het tijdschrift Magic Patch nr. 19 uit 2002 vond ik meerdere quilts met harten. Een hartenpatroon in verschillende tinten rood trok mijn aandacht in de techniek chenille. Vier laagjes stof, twee keer groen, één bordeaux en bovenste laag rood bedrukt op elkaar leggen. Daarop in felrood een uitgeknipte hartvorm leggen.

Zoals je een sneeuwkristal met kerst uit papier knipt, knip je nu een hartvorm uit felrode stof. Daarna met de machine het stapeltje stofjes in een hoek van 45 graden op elkaar doorstikken op voetbreedte afstand. De laagjes worden doorgeknipt tussen de stiksels, behalve de onderste laag die als basis dient. Na het wassen en drogen ziet de stof er dan uit als een soort ribfluweel.

Dit patroon staat al lang op mijn wensenlijstje. In het boek ‘Steekjes in en om het Huis’ van Mandy Shaw pag. 68 zag ik een leuke quilt in vierkantjes. Rondom een applicatie komt een rand vierkantjes. Op de hoeken naai je op het vierkant een hartje. De centrale applicatie betreft iets waar je hart vol van is. Het huis, de caravan, de huisdieren. Heel persoonlijk en liefdevol. Want dat gaat het worden als je iets rondom of met harten gaat verwerken in je quilt.

 

Tips ter inspiratie

Gelezen in de Algemene Nieuwsbrief van het Quiltersgilde: De mogelijkheden om te werken met harten in deze quiltinspiratiemail kun je inzetten voor de oproep van het Quiltersgilde: Blokken voor Limburg.

Je kunt je hart laten spreken en de mensen in Limburg, getroffen door de watersnood, persoonlijk helpen. Een hartenblok patroon is ook te vinden in Quiltnieuws 144 en op de site van het Quiltersgilde.

Een hart onder de riem steken door een aantal mooie hartblokken op te sturen in 15×15, 20×20 of 25x25cm kun je vanuit huis doen. Doe mee en maak deze actie tot een succes! De blokken worden via het Quiltersgilde tot quilts verwerkt.

Nieuwsbrieven Quiltersgilde

Nieuwsbrieven van het Quiltersgilde kun je aanvragen als je op de website via de rode button inlogt. Daar zie je in de rechterkolom drie soorten Nieuwsbrieven: Algemeen, Art-quilten in beeld en Modern. Deze nieuwsbrieven ontvang je in je eigen mailbox. Echt een verrijking in deze tijd, waarin het toch lastig blijft om elkaar in grotere groepen te ontmoeten.

Blijf gewoon lezen, alles wat je kunt vinden over patchwork en quilten. Of het nu tijdschriften, nieuwsbrieven of blogs zijn, je blijft zo ook op de hoogte van alles. Ook digitale tentoonstellingen zijn leuk om te bekijken met een kop thee, van achter je laptop!

Bekijk de digitale tentoonstelling Half/Half op de website van het Quiltersgilde, binnen het alleen-voor-leden gedeelte.

Musea zijn weer te bezoeken. Kijk voor je een expositie bezoekt of het wel open is.

De nieuwste Handwerken Zonder Grenzen brengt een artikel over mannen die quilten. Ik denk dat het niet zozeer interessant is of je nu als man of vrouw quilt. Je kunnen uiten, verbeelden wat je bezig houdt, dat is belangrijk.

Een blok in serie zetten

Mijn hiervoor genoemde verzameling Westfalen-stofjes zet ik in voor dit onderdeel. In de rood-wit tinten heb ik combinaties gemaakt. Een witte ondergrond met een rood hart en andersom vormen het begin.

Je kunt op verschillende manieren appliqueren. Je kunt werken met freezer-paper op de goede kant van de stof volgens de wegknip- of cutting-away-methode. Je strijkt dan een hart van freezer-paper op de goede kant van de stof en legt dit op de onderlaag. Door steeds delen van de bovenste stof weg te knippen, de zoom weg te vouwen onder de contour van het hartje naai je zo met kleine steekjes het hartje op een ondergrond. Ben je bijna rond, dan haal je het freezer-paper tussen de twee laagjes uit [op foto links].

 

Een andere mogelijkheid is om een hart van freezer-paper op de verkeerde kant van de stof te strijken. Dit hart knip je dan uit met naadtoeslag. De stof kun je om het freezer-papieren hart strijken, vouwen of rijgen. Daarna appliqueer je het op de ondergrond. Bij het laatste stukje trek je het freezer-paper eruit [op foto rechts].

Deze laatste optie heeft mijn voorkeur, omdat je dan erg precies de punt en de zijkanten op de centimeter kunt plaatsen. Heb je geen freezer-paper, geen probleem. Een malletje van bakpapier werkt ook erg goed. De stof kun je daaromheen vouwen of strijken. En héél fijn schuurpapier gebruik ik als malletje om de stof uit te knippen. Dan verschuift de stof niet [de zwarte hartjes in de foto].

Mijn hartenapplicatieblokken dacht ik zo ‘even’ in elkaar te zetten. Kijk maar, dat was een utopie. Deze drie opties heb ik op ons grasveld uitgelegd.

 

 

Nu ik dit zo zie kan ik effen rode blokken toevoegen, alle harten laten roteren, effen stroken gebruiken tussen de blokken. Niet vanuit het midden werken, maar in rijen… ik kan nog puzzelen.

Tot slot

Quilten doe je met je hart. De feeling met stofjes en kleuren, met patronen en puzzelen, met maken en weggeven, met delen van kennis en genieten van wat een ieder maakt…doet goed. Me kunnen uiten in patchwork en quilten is belangrijk voor mij!

Het schrijven van deze serie quiltinspiratiemail rondom het thema ‘Vieren’ stopt in deze maand. Een jaar lang heb ik jullie elke maand een digitaal quiltmomentje laten beleven omdat de fysieke quiltcontacten niet konden doorgaan. Elkaar ontmoeten kan nu in kleine groepjes. Maar wat verlang ik naar een Regiodag of een Quiltcafe-middag waar stapels quilts omhoog gehouden worden. Waar de koffie koud wordt want we hebben elkaar zoveel te laten zien en te vertellen.

Deze serie quiltverhalen ben ik begonnen met de intentie om na een jaar een expositie in ons huis te houden met alle onderwerpen die aan bod zijn gekomen. Echter heb ik besloten om ook dit jaar geen expositie vanuit ons huis te presenteren. Deze laatste quiltinspiratiemail sluit ik nu af. Met veel plezier geschreven en hopelijk hebben jullie dit met veel plezier gelezen.

Blijf gezond, maar vooral creatief actief!

Groetjes Joke van de Kracht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *