Een groepsproject met niet-quilters

Quilt voor babyshower

Na de quilt voor de Elzas-tentoonstelling wacht me een heel andere uitdaging. Mijn dochter en ik organiseren een babyshower voor mijn schoondochter. We willen dan met de groep iets moois maken dat de jonge moeder als cadeau mee naar huis krijgt. Omdat ik nu eenmaal van stofjes houd denk ik meteen aan een quilt: een speelkleed. Maar hoe doe je dat in zo’n korte tijd en met een groep die grotendeels weinig of geen ervaring heeft met naald en draad?
Uiteindelijk heeft iedereen tijdens de babyshower één blok gemaakt, die ik later tot een quilt heb verwerkt. Door de heel persoonlijke blokken is het echt een gezamenlijk product geworden. Het leek me leuk om te delen hoe we dit gedaan hebben.

Voorbereiding

Samen met mijn dochter zoek ik leuke stofjes bij elkaar.

Uit mijn voorraad zoeken we er nog een aantal bijpassende lapjes bij. Het kleurenpalet dat zo ontstaat moet er voor gaan zorgen dat de quilt één geheel wordt, ook als de blokken erg gaan verschillen. We gaan werken met Vliesofix, waarmee je zonder naaien leuke applicaties op de blokken kunt maken. Via de whats-appgroep laat ik alvast zien wat we gaan doen.

Naaien is niet nodig. Knippen en plakken (of in dit geval strijken) is genoeg om een leuk blok te maken.
Mijn dochter en ik bedenken de lay out en de basis voor de quilt: blokken, sashings en border. De blokken worden 10 inch, de uiteindelijke quilt zal ongeveer 1.20 meter in het vierkant worden.

De blokken gaan we tijdens de babyshower invullen. Het hart in het midden is bedoeld voor de namen van alle maaksters.

Uitvoering

En dan is het zover.
8 vrouwen werken ieder aan hun eigen blok. Alles mag, als je het maar doet met de aangeboden lapjes. Maar dat zijn meer dan 20 kleuren en patroontjes, dus keus genoeg. Het is leuk om te zien dat iedereen het anders aanpakt. De een gaat eerst tekenen, de ander begint meteen met knippen of zoekt via de telefoon eerst nog inspiratie op het internet.

En langzaamaan ontstaan er 8 heel verschillende voorstellingen. Ieder met een eigen verhaal. Intussen is het ook heel gezellig. Iedereen heeft het naar zijn zin en is enthousiast over de activiteit.
Als iedereen klaar is plakken we de gemaakte blokken op mijn ontwerpmuur, waar ik de sashings en borders al eerder opgeplakt heb. En zo zien we meteen hoe ons werk van deze middag er uit zal gaan zien.

Afwerking

Het nadeel van deze aanpak is dat het cadeau voor de jonge moeder (de quilt) niet meteen mee naar huis kan. De dag na de party begin ik met de verdere verwerking. Ik zet de applicaties definitief vast met de naaimachine, met een festonsteek. Ik zet de top in elkaar en quilt hem door. Dat gaat snel, omdat ik gekozen heb voor een eenvoudig patroon (in the ditch en hier en daar langs de applicaties). Omdat ik rekening heb gehouden met deze klus kan ik het speelkleed een week na de party al overhandigen aan de nieuwe moeder in spé. Ik sluit af met een foto van het eindresultaat. De jonge moeder (en ook vader) zijn er blij mee.

Christa van Oorsouw

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *