Doe de ZigZag
Klinkt dat niet als het allernieuwste hippe dansje?
Nieuw zijn zigzag patronen in ieder geval niet. In grotten werden 70.000 tot 100.00 jaar geleden al zigzag patronen op de wanden aangebracht. Er is zelfs bewijs dat duidt op een zigzag patroon aangebracht op een schelp uit Java die gedateerd is op een leeftijd van 430.000 jaar.
In onze eigen moderne omgeving komen we zigzag patronen tegen bijvoorbeeld in bestrating, als decoratief element in architectuur, breiwerk en als prints op onze kleding.
En in quilts natuurlijk ;-)
Zig Zag quilts
Zig Zag quilts zijn op heel veel verschillende manieren te maken. Het ene patchwork patroon zal beter passen bij je gewenste eindresultaat dan het andere. Het afhankelijk zijn van een aantal zaken zoals de hoeveelheid stofjes die je hebt, de drukte van de patronen op die stofjes, de patchwork blokken die je nodig hebt en in sommige gevallen ook de snelheid waarmee het patroon in elkaar te zetten valt.
De meest gebruikte patchwork patronen voor zigzag quilts zijn patronen gebaseerd op Half Square Triangles (HST), Flying Geese en een vierkant (bestaande uit twee dezelfde rechthoeken) die gesneden worden uit grotere stroken.
Ik wilde jullie vandaag meenemen in enkele keuzes die ik gemaakt heb op het gebied van het patchwork patroon voor een baby zigzag quilt. De uitgangspunten waren: snelheid van constructie, rustige stofjes en werken met kleine hoeveelheden stof.
Keuze 1
Het quiltje moest rustig zijn qua kleur dus iedere zigzag lijn kreeg zijn eigen stof. Je zou natuurlijk per zigzag lijn stofjes in soortgelijke kleur kunnen gebruiken, of per zigzag een set stofjes die donker zijn versus een set stofjes die licht zijn. Een hele leuke manier om je restjes op te gebruiken, trouwens. In mijn geval was dat geen optie.
Keuze 2
Veel van mijn stofjes zijn lapjes van 45 x 55 cm of stroken van 25 x 110 cm. Dit had tot gevolg dat de zigzag strepen in mijn quiltje niet al te breed konden worden, want daar had ik gewoonweg niet voldoende stof voor. Het moest een slanke zigzag worden.
Keuze 3
Op enkele stofjes was een patroon met een specifieke richting te zien. Ik wilde dat de richting van die patronen hetzelfde zou blijven in de zigzag. Hierdoor vielen de constructie methodes voor HST en Flying Geese (met name de meerdere blokken in een keer methodes) weg. Bij het maken van die blokken wordt de stof namelijk zodanig gedraaid dat de patronen op de stoffen meedraaien. Ook bij het rechthoekjes patroon draaien de stofjes.
Aangezien er ook wat redelijke haast was bij het maken dan mijn zigzag quilt, wilde ik mezelf niet in de problemen brengen met het wel of niet correct snijden van stofjes. (Zelfkennis is een groot goed!)
Uiteindelijk heb ik gekozen voor een alternatieve constructie, namelijk door te werken met diagonale stroken. Ik ben begonnen vanuit het midden (de diagonaal) van het quiltje. Als eerste maakte ik een lange strook bestaande uit (lange) rechthoeken en vierkantjes.
Vanuit dit midden werkte ik steeds naar de andere hoeken toe. De snelheid waarmee deze top in elkaar te zetten was, weegt op tegen de restjes die je ermee creëert (de hoekjes aan de randen afsnijden).
Als je geïnteresseerd bent in zigzag quilts, kijk dan eens naar mijn Pinterest board! Hier zie je patchwork patronen met allerlei verschillende constructie methodes!
Welke zigzag quilt patroon vind jij het fijnst om te gebruiken?
Groeten, Esther Frenzel
Wat een leuke quilt. Ik dacht altijd dat het een ingewikkeld patroon was. Goed om te zien dat het eigenlijk vrij simpel is. Bedankt voor de uitleg.
Hoi Mieke,
Dat is leuk om te horen! Ja het is eigenlijk best simpel om te doen.
Groetjes
Esther