De round robin van quiltgroep Busloth

Door: Christa van Oorsouw

We waren een jonge quiltgroep toen we in onze tweede bijeenkomst afspraken om een round robin te gaan maken. In onze voorgaande bijeenkomst hadden we afgesproken allemaal een blok te maken: een log cabin in de kleuren groen, geel en paars. Met als optie om er later één quilt van te maken. Het ging te ver om die afspraak al op voorhand te maken: we keken liever eerst de kat uit de boom in afwachting van ieders quilt-kwaliteiten.

De log cabins waren leuk, verrassend en heel verschillend. Het smaakte naar meer en we wilden er een meer gezamenlijk project van maken. In quiltland was net een oproep verschenen om mee te doen aan een round robin en het leek ons een leuk idee om dat met de eigen groep te doen, met de log cabins als beginblok. Niemand had eerder aan een round robin meegedaan, en we wisten niet of en zo ja welke regels daarbij nuttig waren. Dus we verzonnen onze eigen regels en per ronde maakten we een afspraak over de volgende bijdrage.
Het heeft ons vijf leuke bijeenkomsten opgeleverd, met veel verrassing, verbazing en reflectie op ieders werk. Daarbij hebben we ook gemerkt dat onze eigen regels niet altijd even handig zijn geweest. Daarom, voor iedere groep die een round robin wil gaan maken, een paar van onze ervaringen.

Kleur

Onze beginblokken waren zoals gezegd in eerste instantie niet bedoeld als beginblok voor een round robin. Ze waren in paars, geel en groen. Alle drie heel bepalende kleuren, zonder echte hoofd- en achtergrondkleur. Hoewel er voor volgende randen geen beperking meer was qua kleur, bleven we toch allemaal bij de beginkleuren. Combinatie met andere kleuren bleek lastig, en tegelijkertijd was het lastig om de continuïteit van deze drie kleuren vast te houden. De (in sommige gevallen dringende) behoefte om meer rust te brengen in de quilts lukte niet omdat de kleuren alle drie om aandacht schreeuwen. Liever hadden we, achteraf gezien, de kleurkeuze aan het begin vrijgelaten en misschien zelfs willen kiezen voor een voor- en achtergrondkleur.

Randen

We hebben steeds per ronde afgesproken hoeveel inch iedereen aan de quilt zou toevoegen. Daarbij zijn we best ruim gaan zitten, tussen 4 en 8 inch. Het maakte ieders bijdrage per ronde gelijk, en leidde tot een gelijke maat van het eindresultaat. Maar het beperkte ook de mogelijkheden om aan te sluiten bij het patroon wat gaandeweg ontstond. De ene quilt vroeg nu eenmaal om een verfijnder of juist robuuster vervolg dan de andere. We zouden wellicht evenwichtigere quilts als eindresultaat gehad hebben als we geen afspraak over de randbreedte hadden gemaakt, omdat we dan beter hadden kunnen aansluiten bij de voorgaande rondes.

Eigen voorraad

We hadden afgesproken om voor de round robin geen nieuwe stoffen aan te schaffen, dus uit de bestaande voorraad te putten. Sommigen hebben dit als een beperking ervaren. Zeker degenen die (in ons geval) van nature niet veel paars of groen gebruiken. Onze keuze om een project te doen waarvoor de deelnemers geen kosten hoeven maken is natuurlijk een goed streven, maar we hadden misschien iets meer na moeten denken over de consequenties hiervan.
Betekent bovenstaande dat we niet tevreden zijn? Integendeel. We hebben veel plezier beleefd aan de round robin, hebben er veel van geleerd en hebben nieuwe dingen geprobeerd. Inmiddels zijn de eerste tops verwerkt tot quilts en de andere zullen spoedig volgen.

Door persoonlijke omstandigheden van enkele leden is de groep Busloth inmiddels opgehouden te bestaan, en zijn de overgebleven dames aangesloten bij de groep in Den Dungen. Maar ondanks het korte bestaan hebben we er mooie herinneringen en een leuke quilt aan overgehouden.

Met dank aan alle leden van de groep: we hebben een leuke tijd gehad!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *