De Klos
Ik heb de klos al een tijdje in huis. Jij ook? Maar ik ben nog helemaal aan het begin…
Maar de klos is de naam die ik hem gegeven heb, de officiële naam is de
De Round Bobbin Challenge
Ik las in december op Facebook dat Zwitserland een uitdaging had voor alle EQA quilters. Hup meteen besteld, niet gewacht op actie van het Quiltersgilde. DOM. Nu moest ik zelf uitzoeken hoe te betalen en is de klos afzonderlijk naar mij opgestuurd. Een maand later had het Quiltersgilde alles georganiseerd.
De klos is dus gewoon bij hen te kopen tijdens beurzen, zoals straks tijdens de Patchwork en Quiltdagen in Rijswijk. Het Quiltersgilde draagt ook zorg voor het versturen naar Zwitserland en daarna gaat de klos op rondtoer door Europa.
Je wist dit nog niet? Meld je alsnog aan. Want ook als je nog niet begonnen bent; er is nog tijd genoeg. Voor 14 februari 2024 moet de klos klaar zijn. Weet je dat het een hele prettige vakantie activiteit is? Ik neem mijn lapjes mee als we op vakantie gaan. Heerlijk slow stitching
Mijn plan
Ik wil graag dat alle 35 lapjes een geheel vormen. Want dat is een van de dingen die ik me voorgenomen heb. Herma de Ruiter bereikt dat natuurlijk door haar cirkels, Marjon Hoftijzer bereikt dat door ieder lapje met bomen te werken. Dat bracht mij op het idee om iets te zoeken wat eenheid in de veelheid geeft. Ik zoek mijn eenheid in dezelfde achtergrond. De verscheidenheid komt dan te liggen in de 35 verschillende materialen die we gaan gebruiken.
De eerste laag is met aquarel bewerkt. Inktense blocks en water, dat geeft hele vage gele en turquoise kleurvlakken. Dat is ook mijn bedoeling. De achtergrond moet niet te overheersend zijn.
De tweede laag is met stempels gedaan, hier en daar wat extra kleur.
Een derde laag daaroverheen zijn de knikkers met verf die willekeurige blauwe banen maken. De knikkers zijn in de verf gerold en daarna over de lap gerold. Enigszins oncontroleerbaar, maar dat is ook de bedoeling. De donkere streep brengt straks eenheid en verrassing.
Een dunne tussenvulling en nog geen achterkant. Hoe ik de achterkant ga doen, wil ik nog bekijken. Ik heb die vraag ook aan Herma de Ruiter gevraagd. Gewoon in de Facebookgroep die we daarvoor gemaakt is. In deze Facebookgroep word je toegelaten als je meedoet.
En Marjon Hoftijzer geeft een blogbericht uit hoe zij de 35 lapjes gaat bevestigen op Colback, een soort lutradur. Lees hier haar verhaal.
De verdere uitwerking
De lap kan nu in stukjes van 12 x 12 gesneden worden. Dan begint het slow werk. Lekker op de bank, mee op reis.
De top laag wordt per onderdeel gedaan, dus 1 = papier, enzovoort.
Lapje 2 is katoen. Dat is eigenlijk heel makkelijk voor een quilters. Katoen is de basis. Hier een stukje groenblauwe katoen van een monoprint op vastgezet en een stukje blauw geverfde scrim.
Lapje 3 is leer. Ook nu laat ik me weer leiden door de beweging en motiefjes die in het kleine vierkantje zitten en daar borduur ik op door. In dit geval met kleine stukjes blauwe leer.
Ik verheug me al om al die verschillende manieren van bewerken/verwerken te zien. Het barst van de creativiteit rondom een project als dit.
Zo fijn om lid te zijn van het Quiltersgilde en mee te kunnen doen met dit soort uitdagingen.
Liesbeth Wessels
Super inspirerend. Kortom, allemaal de klos.