De Jane Austen quilt; een drietal voorbeelden
In de algemene nieuwsbrief van deze maand stond een bericht over de expositie van quiltgroep De Lingelappers in Gorinchem. Het beeldmerk van deze expositie is een prachtige Jane Austen quilt.
In deze algemene nieuwsbrief is de commissie Traditioneel quilten dieper ingegaan op het werk van Jane Austen. In dit bericht hebben we de lezers gevraagd of zij al eens een Jane Austen quilt hebben gemaakt en of zij hiervan een foto met ons willen delen. Al snel ontvingen wij hier een drietal reacties op. Wij hebben de maaksters gevraagd om meer informatie over hun quilt met ons te delen.
Titia
Titia Tebben is een liefhebster van geschiedenis en in het bijzonder van de boeken van Jane Austen. Haar quilt heeft zij in de 1e helft van 2015 gemaakt naar een patroon uit het boek “Primarily Quilts” van Di Ford-Hall. Zij gebruikte hiervoor stofjes uit haar eigen voorraad en speelde met de kleuren om te zien hoe ze op elkaar inwerken. Omdat ze geen voorkeur heeft voor bruin en roze zijn deze kleuren niet in haar quilt opgenomen. In 5 maanden tijd maakte zij de top en heeft zij deze met behulp van een houten longarm frame op haar eigen naaimachine doorgequilt. Het is een prachtige quilt geworden waar met plezier naar gekeken kan worden.
Sylvia
Sylvia Jansen had op een beurs een charm pack met stofjes van ca 12,5 x 12,5 cm gekocht, geïnspireerd op William Morris. William Morris was een ontwerper en heeft bekendheid verworven als de geestelijke vader van de Arts-and-Craftsbeweging. Sylvia wilde het patroon van deze stofjes goed laten uitkomen en kwam na een zoektocht uit op de ruiten in de Jane Austen quilt. De stoffen inspireerden haar tot het maken een een boodschappentas. Uit elk lapje van de charm pack kon een mooie ruit geknipt worden. Van de restjes heeft zij kleinere ruitjes gemaakt die zij voor de boven- en onderrand gebruikte. Met de witte stof uit haar lapjesvoorraad en de donkergroene canvas katoen van de markt completeerde zij in 2021 haar boodschappentas. Omdat dit geen groot project is geweest was de tas op redelijk korte termijn klaar.
Carla
Carla Lekkerkerker bezocht enkele jaren geleden het Jane Austen Museum in Chawton in Engeland. Zij werd geïnspireerd door de originele quilt die Jane samen met haar moeder en zus heeft gemaakt. In het museum kocht zij het patroon en ging er thuis mee aan de slag. Het middenstuk is een reproductie van het origineel, opgevuld met extra bloemen. Voor de wybers gebruikte zij uitsluitend rozenstoffen. Maar voor de rand heeft zij naast rozenstoffen ook andere stofjes gebruikt. De rand bestaat maar liefst uit 1.250 stukjes. Elk diamantje zit er 2x in. De randen links en rechts en onder en boven zijn ten opzichte van elkaar zo’n 90% gespiegeld. Zij heeft geen vulling gebruikt maar alleen een achterkant toegepast omdat het origineel ook een coverlet is. 2 à 3 jaar nadat Carla haar quilt klaar had, is zij terug gegaan naar het Jane Austen Museum om haar quilt naast het origineel te fotograferen. En zie hier het resultaat.
De commissie Traditioneel Quilten wil graag allerlei onderwerpen onder de aandacht brengen aan de hand van jouw verhalen, ervaringen en foto’s. Deze Jane Austen blog is de eerste van hopelijk velen die in samenwerking met enkele van onze leden is geschreven. In elke nieuwsbrief zullen we een oproep plaatsen. Schroom niet om daarop te reageren en je verhaal over jouw quilt te vertellen.
Heb je je nog niet aangemeld voor de Nieuwsbrief Algemeen? Klik dan op deze link en meld je alsnog aan. Je ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief in je mailbox.
Wij wensen je veel leesplezier en nog meer inspiratie.
Joke, Mieke, Sylvia en Yvonne
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!