Bojagi
Bojagi of Pojagi is een Koreaanse patchworktechniek. Vorig jaar kreeg ik zelf na een workshop de smaak te pakken.
Huisvlijt
Net als veel patchworktechnieken ontstond Bojagi als een vorm van huisvlijt. Restjes stof werden gebruikt om werkstukken te maken. Een Bojagi diende als verpakking van een cadeau, bescherming voor etenswaren of verpakking van textiel als bruidsschat of uitzet (net als de textielrollen die in Twente aan dochters werden meegegeven). Ook werden de werkstukken gebruikt als gordijn of raamdecoratie. Aan materiaal en bewerking was af te lezen hoe rijk men was. Welgestelde mensen gebruikten pure zijde en rijk geborduurde stukken.
Op de foto’s zie je hier voorbeelden van. Aan sommige Bojagi’s zitten lussen of linten die werden gebruikt om het dichtvouwen te vergemakkelijken. Ook aan gordijnen werden brede linten gemaakt om ze daarmee op te hangen (zie foto’s).
Materiaal
Bojagi’s worden in Korea vaak gemaakt van ramee, dit lijkt op linnen en is in verschillende diktes te koop. Ook zijde organza wordt gebruikt. Ik ben ook op zoek gegaan naar alternatieven. Ik merkte dat synthetische stoffen vaak te glad zijn om te verwerken, daarom zocht ik naar andere transparante stoffen en vond in kaaslinnen een goed alternatief. Kaaslinnen (of kaasdoek) is goed te verwerken en ook een makkelijke stof om zelf te verven. Ook heb ik gewerkt met linnen gemengd met ramee, niet zo transparant maar heel mooi voor een tafelkleedje of een gordijn. Wat ook heel leuk is om te gebruiken zijn (fel gekleurde) batiks, die zijn aan voor- en achterkant hetzelfde en zien er erg leuk uit als je ze gebruikt als gordijntje. Deze batiks zijn bij diverse quiltwinkels te koop (zoals bij AnneLiefs). Afhankelijk van wat je wilt maken kies je materialen uit.
Hoe maak je een Bojagi?
Bojagi is een techniek waarbij je vrij precies moet werken. Het werken met kleine rijgsteekjes of overhandse steekjes is voor veel handwerkers geen probleem. Je naait de naadjes aan voor en achterzijde. Zo krijg je een strak afgewerkte gesloten naad. Ik gebruik stijfsel en een vouwhulpje om de stoffen strakker te kunnen vouwen, hierdoor wordt het naaiproces een stuk gemakkelijker. Je kunt de basistechnieken van Bojagi in één dag leren, bijvoorbeeld tijdens een workshop die je bij mij kunt volgen. Informatie hiervoor vind je op Facebook of Instagram op mijn pagina’s.
Wat maak je dan?
Heel vaak wordt gevraagd wat je dan kunt maken met een bepaalde techniek. Het voelt blijkbaar fijn om iets wat je maakt ook een praktisch nut te geven. Een Bojagi kun je gebruiken als gordijn, als decoratie voor het raam, als tafelkleed. Ook wordt de techniek wel gebruikt voor het maken van tassen of kleding. Ik adviseer altijd eerst de techniek onder de knie te krijgen met kleinere projecten. Als je eenmaal de techniek onder de knie hebt kun je gaan werken aan ambitieuzere projecten.
Ik ben nu zelf bezig met een bojagi met borduursels en applicaties van transparante ramee (zie foto) en zijde organza.
Boeken:
Le Pojagi van Maryse Allard
Korean Patchwork Quilting van Choi Yangsook (uit dit boek de foto van de lap met linten)
Bojagi van Sara Cook
Op Youtube kun je heel veel filmpjes vinden over bojagi.
Ik hoop echt dat ik meer mensen enthousiast kan maken voor deze techniek. Als je Bojagi’s maakt met de hand, dan is het een lekker rustig werkje met een aantal vaste stappen waardoor je helemaal ‘zen’ wordt volgens mijn cursisten (en volgens mij ook trouwens…).
Bea Hermans
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!