HRT: Half Rectangle Triangles

Aan de slag met een nieuwe liniaal!

 


Een poosje geleden kwam ik deze term tegen. Lastig uit te spreken, maar je kunt er leuke quilts mee maken.

We kennen allemaal de HST: de half square triangles. Makkelijk te maken en ze worden veelvuldig gebruikt. De half rectangle triangle ziet er ongeveer hetzelfde uit, maar is net even lastiger te maken. Je kunt namelijk niet zomaar twee rechthoeken op elkaar leggen, aan weerszijden van de middellijn naaien en dan doormidden snijden.

 

 

Ja, dat kan wel, maar wat er uitkomt zijn geen nieuwe rechthoeken!

 

 

De Amerikaanse quiltster Latifah Saafir heeft er een liniaal voor ontworpen: de HuRTy. Aan weerskanten te gebruiken voor heel veel verschillende maten.

Deze liniaal stond vorig jaar op mijn boodschappenlijstje, toen ik naar Quiltcon in de Verenigde Staten ging. Tot mijn grote teleurstelling was de liniaal al uitverkocht bij de winkel, waar ik hem gepland had te kopen. Maar soms is dat een geluk bij een ongeluk. Bij een andere winkel was de liniaal niet alleen voorradig, hij werd mij door Latifah Saafir zelf verkocht! Een van de leuke aspecten van zo’n reisje, is dat je beroemde quilters ‘in het wild’ kunt tegenkomen. We maakten een gezellig praatje en ze wenste mij veel plezier met de liniaal. Aardig mens!

 

 

Een paar weken geleden begon ik na te denken over de quilt, die ik in wil sturen voor de tentoonstelling van het Quiltersgilde in de Elzas. Het leek mij leuk om die half rectangle triangles uit te proberen. Het rode lapje, dat we toegestuurd kregen, is met allerlei kleuren te combineren en ik kan een geschikte maat gebruiken, want de liniaal heeft veel mogelijkheden. Er zit een papiertje bij met heel veel informatie, zoveel, dat ik er een beetje hopeloos van dreigde te worden en ik besloot om een proef HRT te maken.

Die hopeloosheid was trouwens totaal overbodig, want als ik echt goed gekeken had, had ik gezien dat er tutorial filmpjes zijn waarin alles echt heel goed wordt uitgelegd. Maar toen had ik het proefje al gemaakt, met fouten en al en zelf uitgeplozen hoe het wel moet!
Op deze foto is het proeflapje met snijfout te zien!

 

 

Ik heb zwart-witte stofjes uitgekozen om te combineren met het rood. Ik begin met het snijden van stroken van 5”.

 

 

Met behulp van de liniaal kan ik nu de driehoeken snijden.

 

 

Voor elke driehoek moet ik de liniaal omdraaien, om zo zuinig en precies mogelijk te snijden. Ik vind dat best lastig, aangezien ik een kleine maat driehoek heb gekozen. De liniaal steekt dan buiten de tafel uit.

 

 

Daarom besluit ik om een malletje van kunststof te maken. Die is handzamer en daardoor werk is sneller.
Ik teken de mal op de strook en snij de driehoeken met het rolmes.

 

 

Als ik een paar driehoeken heb gesneden, snij’ ik nog even een paar hoekjes af om een en ander goed op elkaar te kunnen leggen en naai 2 driehoeken aan elkaar. Dan is heel goed te zien, wat het grote verschil is met de half square triangles.

 

 

Ik gebruik de speciale liniaal om de rechthoek in de juiste maat te snijden. Op de liniaal is een lijn aangebracht, die ervoor zorgt dat er aan weerskanten van de diagonaal een kwart inch naadtoeslag overblijft. En dat moet ik hebben!

 

 

En zo ziet het geheel er nu uit. Ik moet er nog heel wat maken, maar dat is een kwestie van doorwerken! Hoe de hele quilt wordt, weet ik nog niet. Hij is namelijk nog volop in wording. Maar ik moet wel opschieten om de uiterste inzend datum te halen!

 

Wie ook zoiets wil maken, kan bij adverteerders van het Quiltersgilde deze liniaal vinden!

 

Groet, Marina Brito de Campos.

Patchwork & quiltdagen 11, 12 en 13 april, Broodfabriek, Rijswijk

Een terugblik

 

De Patchwork & Quiltdagen in Rijswijk 2024. Wat een mooie dagen waren het en wat hebben wij veel enthousiaste mensen gesproken. Genoten heeft iedereen van al het moois dat tentoongesteld is. Blij zijn wij met alle vrijwilligers die dit mogelijk hebben gemaakt. Het lijkt zo simpel een tentoonstelling inrichten maar dat komt heel veel werk bij kijken. Heel veel dank aan alle vrijwilligers die op welke manier aan ook hebben bijgedragen.

Het Quiltersgilde had maar liefst vier tentoonstellingen. Onze fotograaf, Harry Roelands heeft alles vastgelegd. Binnen niet al te lange tijd zijn de tentoonstellingen op ons you tube kanaal te zien. Als het zover is zullen wij dat natuurlijk melden.

Wij hebben dit maal 29 nieuwe leden tijdens de beursdagen mogen verwelkomen. Wij vertrouwen erop dat een aantal twijfelaars thuis alsnog zich zullen aanmelden. Interesse was er zeker.

Marieke Dijkers

Marieke is een van de grondleggers van het huidige Quiltersgilde. Wij hebben uit haar nalatenschap samen met Jobina de Boer een kleine selectie gemaakt en deze tentoongesteld.

Miniatuurquilts

Er hingen maar liefst 84 miniatuurquilts. De een nog mooier dan de ander. Deze miniatuurquilts worden ook tentoongesteld in Moers, Duitsland, van 10 mei tot en met 12 mei tijdens de Duitse Patchworkdagen.

 

Van tekst naar textiel

Wat is er hard gewerkt en wat een resultaat. Zoveel creativiteit. Het startpunt van de quilt was een tekst die de quilter/quiltster wilde verwerken en waar hij/zij een beeld bij had. Naast elke quilt was voor de bezoeker de gebruikte tekst te lezen en het persoonlijke verhaal.

 

Memoryquilts

Nabestaanden van overleden leden kregen de gelegenheid een quilt van hun dierbare tentoon te stellen.

 

Make & take tafel

De make & take tafel mocht ook dit keer niet ontbreken. Hier was het een gezellige drukte. De tafel is niet onbezet geweest. Er zijn veel mooie, vrolijke bloemen gevouwen.

 

 

Zaterdagmiddag gaf Jeannette Evers een demonstratie ATC kaartjes waar veel aandacht voor was. ATC’s zijn kleine kaartjes die onderling geruild worden. De kaartjes hebben maar een regel, de maat, die is 6,4 x 8,9 cm. Ze worden met veel technieken gemaakt: 3D, borduren, collage, tekenen, schilders, van alles bij en door elkaar en stempelen.

Bibliotheekboeken

De bibliotheek van het Quiltersgilde heeft ‘opruiming’ gehouden. Alle boeken die zijn afgeschreven zijn meegenomen naar de Broodfabriek. Het waren 10-12 verhuisdozen vol. Wat een gesjouw. En wat waren jullie er blij mee. Het was snuffelen of er iets van je gading bij was en dat was er voor velen.

Een berichtje van de Art commissie

Op 11 mei is er een Meet & Greet: Pojagi, een workshop en een speciale rondleiding. Aanmelden kan hier.

 

Conny Dienske

Batik

uit Maleisië

In 2013 hebben wij met ons gezin een rondreis gemaakt op Borneo en Maleisië. Een prachtige afwisselende reis.
Vanuit Kuala Lumpur met een chauffeur en tevens gids richting het noorden. Maar mijn wens was om naar een atelier of winkel te gaan die batiks maken of verkopen. De gids wist dat natuurlijk en zo kwamen we terecht bij een atelier annex winkel.
We kregen een demo hoe de batiks gemaakt werden en daarna zijn we door de winkel gelopen waar enorm veel keuze was aan batiks. De één nog mooier dan de ander. Natuurlijk als quilt liefhebber wilde ik wat batiks kopen.
Ik kon moeilijk kiezen en zeker niet met een echtgenoot, dochter en schoonzoon die niets met stoffen hadden en zeker niet met quilten. Voelde ik de blikken in mijn rug en daardoor toch enigszins op gejaagd, heb ik snel een paar batiks uitgekozen.


 

Stofverven

In die tijd had ik ook het stofverven ontdekt dus had inmiddels een la vol met prachtig kleurverloop aan zelf geverfde stoffen. Deze wil ik wel gaan gebruiken in combinatie met de batiks.

 


Ontwerp

Mijn ontwerp kwam tot stand nadat ik had gebladerd in een aantal quiltboeken.

De top zat al gauw in elkaar en de driehoeken heb ik er eerst maar eens opgespeld. Weken heeft de top zo op mijn flanel gehangen; ik gebruik een flanellen lap als ‘ontwerpmuur’.
Uiteindelijk maar even weggelegd want ik was er nog niet tevreden over. In de corona periode heb ik de top weer tevoorschijn gehaald.


 

Maar de batik top bleef liggen omdat er andere uitdagingen voorbij kwamen waar ik aan mee wilde doen. Zoals een quiltje maken voor de Tentoonstelling van Miniatuurquilts. De thema’s die wij verzinnen in een 2-tal moderne quiltgroepen waar ik lid van.

 

Garens

In het najaar van 2023 de top onderhanden genomen.  Keuze stress van welke kleuren garens ik zal gaan gebruiken. Ik vind garens met een glansje altijd heel mooi en ik heb een aardige en kleurrijke collectie garens.

 


Nu wilde ik de quilt helemaal af maken.

De driehoeken op de batik geappliqueerd met de festonsteek.

 


Het quilten

Het quilten vond ik nogal lastig, want hoe ga ik dat doen? Een quiltvriendin geraadpleegd en samen over de mogelijkheden gepraat. Uiteindelijk in het middenstuk een soort raster gequilt.

 


De batik waar de driehoeken op waren geappliqueerd daar heb ik in een slingerende lijnen om de driehoeken en tussen door  gequilt. Om de driehoeken heb ik rechte lijnen gequilt.


Het resultaat

Uiteindelijk is het een kleurige quilt geworden. Kleinzoon Lucien zag de quilt en vroeg of hij deze quilt mocht hebben.  Maar ja, Lucien kan alles wel gebruiken en vind heel veel quilts die ik maak heel mooi.

 

 


Quiltgroetjes

Jannie de Breuk

 

Een blije blog

vol traditioneel rood, wit en blauw

Het Traditionele nieuws in de Algemene Nieuwsbrief van 30 maart jl. kleurde rood-wit-blauw. De tips voor quilts, boeken, patronen en een expositie spraken aan. Het doet goed om te zien dat jullie je werk willen delen. Iedere reactie komt kort in beeld. Laat je erdoor inspireren! 

Janine van Dijk

De quilt van Janine van Dijk was te zien in de Algemene Nieuwsbrief van 30 maart. 

 

Janine van Dijk

 

Door de quilt die Janine samen met haar dochter maakte voor haar eerste kleinkind, dacht Greeth Molendijk aan haar rood-wit-blauwe quilt die zij voor haar dochter maakte.

Greeth Molendijk

Want ook Greeth Molendijk maakte een boxkleed voor haar eerste kleinkind. Ruim 8 jaar geleden werd zij verrast door haar dochter met een plaatje van een quilt en de vraag of zij deze quilt voor haar wilde maken. Greeth reageerde vol verbazing: “Dat is een boxkleed…Wat moet jij met een boxkleed…Ben je in verwachting?!!!?” Met alle liefde maakte zij dit boxkleed voor haar eerste kleinzoon. Natuurlijk met een molen in het midden vanwege de achternaam van mama en in de kleuren van de vlag! Want voor haar eerste kleinkind, zo gewenst, ging de vlag uit! 

 

Greeth Molendijk

Fieke Steenhoek

Fieke Steenhoek is in mei 2023 begonnen met quilten. Na een oefenquilt in diverse technieken, volgde er een quilt met een doel. Nou ja, één. Eigenlijk twee quilts in rood, wit en blauw. De favoriete kleuren van haar en haar man. Want het werden twee quilts voor op de bedden in de camper. Met behulp van de Marti Michell-malletjes en de Freeblock Friday patronen/designs vanuit haar nieuwsbrief ontstonden zo twee prachtige quilts. Na twee maanden hard eraan werken, slapen zij er nu heerlijk onder tijdens hun tochten met de camper. 

 

 

Adry de Bruyne

Adry De Bruyne stuurde een foto van een rood-wit-blauw quiltje met een verhaal. Zij kreeg in 2009 voor haar verjaardag een pakketje stofjes. Samen met een blokkenserie via een winkel in Harelbeke (België) werd dit quiltje gemaakt. Het kreeg de naam;”Meule ommekapt”. Dit naar een familieverhaal over een man die niet goed kon lezen en in het café de krant op de kop las en toen riep; “Kiek es ier, meule ommekapt!” Het molentje op de quilt staat ook op de kop. 

 

Adry de Bruyne


Margeeth Swart-Kwestro

Tijdens de coronapandemie is Margeeth begonnen aan de Lizzy Sampler in rood-wit-blauw. Dorry van Osch bedacht, in die periodes van regelmatige lockdown, een digitaal contact. Men kon wekelijks een patroon voor deze quilt downloaden via Facebook. De 42 quiltblokken van Oma’s sampler oftewel de Lizzy Albright-quilt zijn ontstaan in de tijd van de Grote Depressie in 1929. Ook een periode waarin de samenleving ontregeld was. In 1964 vond kleindochter Lizzy de quilt. Oma vertelde haar de namen van de patronen en de ontstaansgeschiedenis van de quilt.  Over de sampler quilt schrijven we in de volgende traditionele nieuwstip. 

 

 

Yvonne van Rijn

Yvonne van Rijn maakt op haar donderdagavond-Bee, net zoals haar Bee-vriendinnen, zelf een Dear Jane van een bundel stoffen van Grand Park van Minnick and Simpson. Ze begon in maart 2014 en zette haar laatste steekje in januari 2018. In 2018 exposeerde zij haar Dear Jane in UQSM Utah. Ze won een´Teachers Award`met haar quilt. Haar rood-wit-blauwe Dear Jane is inderdaad prijzenswaardig. 

 


Zwanie Meijer

Zwanie Meijer maakte tussen 2004 en 2010 twee bijzondere quilts in rood wit en blauw. Van ongeveer 40 verschillende boerenzakdoeken knipte zij zes dezelfde ruiten om zeshoeken te maken. Deze zette zij aan elkaar met een Oud-Hollands stofje. Van de hoeken die overbleven, maakte zij een tweede quilt. Daarbij combineerde zij rood, wit en blauwe stofjes met ruitjes, streepjes of effen stof in een eenvoudig patroon. Ook de boerenzakdoek is een onderwerp waar we nog wel eens op terug zullen komen in ons traditionele quiltnieuws. 

 


Sjaan Keijzer-Bijl

Sjaan stuurde ons foto’s van twee quiltjes. Het ene quiltje is een spel gemaakt uit  Cantecleer Hobbywijzer nr.173, geschreven door Jannetje van Zoutelande: Boter, kaas & eieren met Patchwork. Ze kocht het boekje in 1996. Het boter, kaas & eieren-quiltje ligt met het mandje met klompjes op haar bureau. Het spel wordt af en toe nog steeds gespeeld. Het tweede quiltje is een huisjesquilt (2006). Sjaan vroeg de leden van haar quilt-Bee om een huisjes-blok te maken. Men kreeg het patroon én een lapje voor de lucht met daarbij de vraag om rood, wit en blauwe stofjes te gebruiken bij het maken van dit blok. Na afloop kreeg iedereen een foto van de quilt met een overzicht van wie welk blok had gemaakt. 

 


Joke Kemeling-Vreugdenhil

Joke stuurde ons een foto van een quiltje waarmee we deze blog waardig afsluiten. Op 30 april 2005 was het 25-jarig regeringsjubileum van H.K.H. Koningin Beatrix. Naar aanleiding daarvan is dit journaalquiltje door Joke gemaakt in een caleidoscooppatroon in rood, wit, blauw en oranje sjerp met franje. 

 

Joke Kemeling-Vreugdenhil

 

Tot slot

Deze enorme verscheidenheid aan quilts hebben we jullie kunnen laten zien door de inzendingen van Zwanie, Greeth, Janine, Fieke, Adry, Margeeth, Yvonne, Sjaan en Joke.  

De commissie Traditioneel Quilten; Yvonne, Sylvia, Joke en Janine. 

 

Lang leve onze vrijwilligers

De Patchwork & Quiltdagen

De patchwork en quiltdagen op 11, 12 en 13 april in Rijswijk stelt ons altijd voor een mooie opgave. Alleen kunnen we het niet en we zijn dan ook heel erg blij dat er zoveel vrijwiligers zijn die ons komen helpen. Het schema is rond, we hebben opbouwers, afbouwers, standbemensing, begeleiders bij de make & take tafel. Zonder alle hulp is het een onmogelijke klus. Alle vrijwilligers alvast heel veel dank.

Er is veel te doen en te zien:

Het Quiltersgilde is aanwezig met maar liefst vier tentoonstellingen:
• De tentoonstelling van miniatuurquilts met werk gemaakt door onze leden. Er zijn zowel quiltjes te zien die gemaakt zijn binnen het thema Balans als werk buiten het thema.
• Enige tijd geleden kregen wij uit de nalatenschap van Marieke Dijkers, een van de grondleggers van het huidige Quiltersgilde, een groot aantal quilts. Samen met Jobina de Boer hebben wij er een aantal uitgekozen om tijdens de Patchwork & Quiltdagen tentoon te stellen voor de bezoekers.
• Deelnemers aan het project ‘Van tekst naar textiel’ laten het eindresultaat zien met een aantal intrigerende werkstukken.
• In navolging van het initiatief op de Algemene Tentoonstelling van het Quiltersgilde eind augustus, hebben wij nabestaanden van overleden leden de gelegenheid gegeven een quilt van hun dierbare tentoon te stellen. Zij zetten daarbij hun gedachten over de betekenis van de quilts op papier en die verhalen tonen we bij de quilts.

Naast de tentoonstellingen van het Quiltersgilde zijn er nog 11 exposities. Er valt heel veel te bewonderen.

Er zijn ook weer heel leuke en interessante workshops . Ga jij er een volgen?

En niet te vergeten natuurlijk de standhouders.

Alles bij elkaar is het bijna te veel voor een dagje beurs. Wij kijken er naar uit en zien jullie graag in de infostand. Je bent van harte welkom. Er is een make en take tafel waar je kunt aanschuiven voor een klein werkje.
Op zaterdagmiddag is er in de infostand van 14.00 tot 16.00 uur een demonstratie ATC kaartjes door Jeannette Evers.

Heb je je kaartje al gekocht?

Kaartjes koop je online met de volgende kortingscode: QUILTERSGILDEPQ2K

Doe je mee aan de EQA challenge Imagine a Bird?

Hiervoor geldt inleveren voor 16 juni 2024. Is je quilt al klaar en kom je naar de Patchwork & Quiltdagen, dan kan je je quilt inleveren bij onze infostand.

 

Word lid tijdens de beurs

Als je besluit lid te worden van het Quiltersgilde tijdens de beurs dan kan je het welkomst geschenk gelijk mee naar huis nemen. Kijk voor alle voordelen op de website.

 

Tot ziens op de beurs.

Conny Dienske

Middenstuk Down the Rabbit Hole, Sarah Fielke, van Marjolein den Boer

Eerste steen gelegd

Lang, lang geleden, heeeelemaal terug in 2017 ben ik begonnen aan de BOM van Sarah Fielke, de Down the Rabbit Hole. Ik heb in de periode tot vandaag al diverse keren foto’s laten zien van de voortgang. En in mijn blogje van juni 2020 kon ik trots de complete top laten zien (hier). En in de zomer van vorig jaar heb ik de quilt eindelijk ook gedubbeld (hier). Maar ja, dat doorquilten.

Hij is zo groot

Ik wist het bij de start van het project. De uiteindelijke maat zou 95inch in het vierkant worden. En ik werk veel met inches. Geen probleem, iets van 42 inch is stofbreedte, dus 2x groter dan normale stofbreedte… groot, maar te overzien, toch? En alleen af en toe deed ik een keer de echte rekensom en kwam ik op die, o ja – het is 241cm. Wanneer je die dus dubbelt, en wat extra ruimte aan de zijkant houdt, dan krijg je dus… Nou ja: een hele grote quilt. En ik ben echt heel makkelijk met doorquilten op de machine. Doe het ook echt soepeltjes, al zeg ik het zelf. Maar: hij is dus echt groot. En het is gebleken in het afgelopen jaar dat ik dan toch niet zo makkelijk start met doorquilten. Dus…
Down The Rabbit Hole, Sarah Fielke - Top van Marjolein den Boer

En nu dan?

Ik heb meestal minimaal 2 projecten lopen: eentje voor met de hand en eentje op de machine. En in maart dit jaar heb ik bij het project op de machine een grote mijlpaal gehaald: de top is af van mijn Twisted Logcabin.
Twisted Logcabin top van Marjolein den Boer
Ik heb vulling en een achterkant in huis, maar voordat ik daar stappen mee kon maken, staarde een grote sandwich mij aan. “Quilt mij!” – nee, niet echt natuurlijk. Maar je snapt wat ik bedoel. Waarom nu starten met doorquilten van die top, terwijl de Rabbit Hole al langer ligt te wachten op die eer. Dus heb ik de stoute schoenen aangetrokken. Heb ik nog wat rondgekeken en inspiratie opgedaan in de Facebookgroep die bij die BOM hoorde en ben ik maar gewoon begonnen.

Grote quilt over tafel gedrapeerd bij de naaimachine

gelukkig heb ik een hele grote tafel…

Simpel doorquilten

Ik heb nog geen plan van hoe ik alles wil doorquilten. Heb besloten dat ik gewoon start met de simpele dingen waarvan ik wel al weet hoe ik het wil hebben. En hopelijk kom ik dan vanzelf bij het eind uit. Eerste stap was het in de ditch quilten van de cirkel in het midden en de bijbehorende bloemen. Misschien dat ik daar later nog wat meer detail aan ga toevoegen. Maar eerst maar eens die lijnen doen.
In de ditch doorquilten van het midden van de Down the Rabbit Hole quilt

Mocht je je afvragen wat er op de quilt ligt: ik gebruik 2 stukjes anti-slip om tijdens het quilten grip te hebben op de ondergrond. Vind ik prettiger werken dan handschoenen. Hoef je niet steeds aan en uit te doen.

De eerste steen

Daarna de eerste smalle border in de ditch gedaan en dat bracht mij bij de huisjes. Het leek mij leuk om daar iets met een klein baksteen patroon te doen. Maar ik wil niet ineens een rand die heel strak en intensief gequilt is, als de rest van de quilt wat losser is. Dat gaat geheid problemen geven later met golven van strak/los. Dus heb ik een gemêleerd garen uitgezocht en ben ik gestart. Af en toe een ander kleur garen als dat beter paste bij het huisje en af en toe ook een paar dakpannen.
Rij doorgequilte huisjes in de Down the Rabbit Hole quilt

En de dresden plates gaven het idee van een soort echo. Dus die ook gedaan.

Middenstuk Down the Rabbit Hole, Sarah Fielke, van Marjolein den Boer

Op weg

Ik heb nog een lange weg te gaan, maar de eerste steen is dus gelegd. De kop is eraf. Ik had al weer veel verder willen zijn, maar moest alles in de wacht zetten vanwege een verbouwing. Ik wilde zeker weten dat al het bouwstof uit de lucht was voor ik met die enorme lap half over tafel, deels op de vloer weer ging slepen. Eén ding is duidelijk: het doorquilten van zo’n grote sandwich is erg goed voor het opbouwen van de schouderspieren en bovenarmen. Ik kijk er naar uit om jullie volgende keer meer voortgang te kunnen laten zien.

Lieve quiltgroeten,
Marjolein den Boer

April de maand van de kunstige Quilt-uitjes

Hoog op mijn agenda staat de  Patchwork en Quiltdagen  op 11,12 en 13 april in Rijswijk. Dit evenement kan en mag een quilter niet missen. Jij komt toch ook? Ik heb prachtige herinneringen aan deze dagen waar ik jaren geleden mocht exposeren. De gastvriendelijke organisatie, de mooie ruime expositie plek en niet te vergeten de enthousiaste geïnteresseerde bezoekers.

Ook dit jaar zijn er interessante exposanten, leuke winkeltjes en geweldige workshops. Een bezoek aan de stand van  Hawar uit Olderberkoop kan  ik echt aanbevelen. Vind je Friesland wat ver, dan is dit je kans om kennis te maken met het unieke textielinstituut Hawar.

Start

Op 1 april startte mijn  voorjaarsuitjes met de kunstroute in Lochem. Nu ik zelf niet meer meedoe kan ik ongeremd kunst bewonderen. Ik heb zo mijn adresjes en natuurlijk ben ik extra geïnteresseerd in textielkunst. Dit jaar waren er maar liefst zes locaties met textielkunst.

De prachtige quilts van  Marga Loos  die samen met de groep  Zoo-Tex   exposeerde in de Boskapel van het landgoedhotel Woodbrooke  wil ik  hier graag met jullie delen. Zoo-Tex is ook één van de exposanten op de Patchwork en Quiltdagen!!

Kunstmoment Diepenheim

Diepenheim, een stadje aan de Regge met kastelen en een prachtige natuur is een centrum voor beeldende kunst. Kuntmoment Diepenheim is een uitstekende gelegenheid om kunst te bewonderen en Diepenheim en omgeving te verkennen. Helaas is de textielkunst wat ondervertegenwoordigd, maar gelukkig zijn de weefwerken van  Veronique van Zeeland  geselecteerd door de wel wat strenge ballotage commissie.

En dan hup door naar mei

In mei hoef ik niet te reizen. Tijdens Pinksteren  doe ik samen met mijn lief mee aan de atelierroute Berkelland. Niet meer samen voor het open tuinen weekend gaan, maar samen ons werk laten zien lijkt ons super gezellig.

foto Otto Kalkhoven

En verder

Mijn project ‘Onder de Oppervlakte” is expositie klaar. Ruim anderhalf jaar heb ik er met veel plezier aan gewerkt, maar het was af en toe ook flink zwoegen. Nu het klaar is wil ik het ook graag laten zien. Natuurlijk tijdens de atelierroute, maar ik heb mij ook aangemeld voor een door Flox den Hartog Jager georganiseerde expositie in Den Dolder. Het is nog even afwachten of mijn werk daarvoor wordt geselecteerd. Het moet natuurlijk wel passen in het totaal beeld van de expositie en daarom is het toch altijd weer een klein beetje spannend.

Van het restant ketting op het weefgetouw heb ik drie kleine proefjes gemaakt. Het bestaat maar uit één laag en het voldoet daardoor zeker niet aan de regels van een quilt. Ook vind ik de lapjes verre van interessant en het is dus nog even een flinke uitdaging om er iets moois en quiltigs van te maken.

Nieuw werk

Mijn weefgetouw staat nu te wachten op een nieuw werk en ik ben alvast materiaal  aan het verzamelen. Tijdens de atelierroute Berkelland is het voor de bezoekers leuk als er een werk in wording op staat.

Jullie zijn nu weer op de hoogte waar ik zoal mee bezig ben en wie weet zien wij elkaar in Rijswijk.

Hartelijke groet,

Jo Huijsman

Van Tekst naar Textiel

‘De Steen’ van Bram Vermeulen en Mijn Steen

 

Nou nee, niets voor mij. Lijkt me heel lastig en vooral dat omzetten in textiel. Dus nee ik doe niet mee. Op de vorige tentoonstelling van het Quiltersgilde was er uitleg maar ja, toch maar niet.

Idee

Terug naar huis in de auto dacht ik opeens aan De Steen, waarom? Dat lied van Bram Vermeulen heeft veel indruk gemaakt en heeft mij laten zien dat ik ook van waarde ben, dat ik besta.
Soms op lastige momenten, speelt dat lied en die tekst door mijn hoofd.

Dus maar eens gaan lezen over hoe en wat dit project zou inhouden en wat ik zou kunnen. Nieuwsgierig toch maar aangemeld en via Zoom en ingeschreven. Vervolgens ben ik gaan puzzelen over hoe en wat.

Ik werd gewaarschuwd toen ik aangaf De Steen te willen gebruiken, dat ik eerst contact met de familie van Bram Vermeulen moest zoeken of ik wel gebruik mocht maken van het lied in verband met copyright. Al zoekende naar de rechthebbende vond ik de familie en na een paar weken kreeg ik een lieve mail terug met dat het mocht en of ze het resultaat en mijn motivatie te zien kregen.

Onder toeziend oog van Dibbus begint mijn reis.


 

Werkwijze

En daar zat ik: hoe begin je en hoe groot wordt het. Wat wordt mijn basis  en vooral hoe ga je één en ander uitwerken.
Tekeningen,  krabbels en vooral zoeken naar mijn basislap.  In één van mijn bakken vond een met sneeuw geverfde lap: hier zag ik de aarde in.

 

 


Verder

Wat doe ik ermee, wat wilde ik eigenlijk?
De rivier maken waar het lied overgaat.
Wat doe ik met de aarde die ik zag?
Ik ben alles gaan quilten op de machine: rood op rode vlekken, wit op witte vlekken en groen op de groene vlekken. De blauwe delen heb ik niet bewerkt, die zorgden voor beweging.

 

 

Proberen en testen

Tja, die rivier blijft maar in mijn hoofd stromen, hoe doe ik die en waarmee, gewoon met  garens of met een toevoeging. Hoe?
Ik kwam er niet uit. Ik ben gaan proberen om met draden een vorm van een rivier te maken maar dat was niks.

Hoe ik bleef maar in die rivier hangen. Och, met mijn punchmachine en wol lont, wie weet wordt dat dan wat. Met oplosvlies eronder een leuke poging wit met grijs en lichtblauw. Het resultaat was weer niks.

En dan vliegen de dagen voorbij en nog steeds niet aan kunnen geven wat ik bedoelde en wilde. Het beeld van die rivier, ik bleef maar zoeken naar een voor mij bevredigende oplossing.

 

 

Eureka!

Totdat ik voor de zoveelste keer al rommelende in een van mijn bakken een envelop van het Quiltersgilde vond. Och, dat ik daar niet aan gedacht had. Ik heb genoeg Tyvek maar die envelop gaf de doorslag. Geen idee waarom. Ineens zag ik het voor me.

Op de Tyvek envelop met verf grote stukken geverfd en daar stenen van gemaakt. Deze stenen staan voor mijn bestaan zoals het in het lied terugkomt, met rood garen een vorm van een bloedlijn een stamboom gemaakt die aangeeft dat ik nooit zal worden vergeten.

 

 


Dit refrein betekent heel veel voor mij:

Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde
Nu weet ik dat ik nooit zal zijn vergeten
Ik leverde ’t bewijs van mijn bestaan
Omdat, door het verleggen van die eene steen
De stroom nooit meer dezelfde weg zal gaan.

 

Mia de Vos

 

Algemene Ledenvergadering

Aanmelden kan tot 6 april

Als lid van het Quiltersgilde biedt de Algemene Ledenvergadering je de gelegenheid om mee te praten over alles wat er komt kijken bij het besturen van deze vereniging. Op 20 april is de Algemene Ledenvergadering  in De Schakel in Nijkerk. Naast een terugblik op het afgelopen jaar qua financiën, de begroting voor 2024 en een wissel van bestuursleden staat het onderwerp ‘hoe houden wij het Quiltersgilde toekomstbestendig’ op de agenda. Hierover zijn jullie geïnformeerd in een extra nieuwsbrief op 18 maart.

Een belangrijk onderwerp waar de die dag aan te stellen commissie Dynamiek zich over gaat buigen. Een uitgelezen kans om mee te denken. Je bent er toch ook? Aanmelden kan nog tot 6 april via de website of via secretariaat@quiltersgilde.nl

 

Denk mee

Al eerder schreven we een blogbericht over de op te richten ‘Commissie Dynamiek’ . In samenwerking met de vrijwilligers van de SESAMacademie gaat deze nieuwe ‘Commissie Dynamiek’ nadenken over de toekomst van het Quiltersgilde. Onze toekomst dus. Wil je ook meedenken? Lees er hier meer over.

Het Quiltersgilde zijn we samen!

Kom je meepraten en luisteren op 20 april in Nijkerk? We zien je daar!

Rose-Anne de Haan

Tentoonstelling ’HOEZO ‘geen vrouwen in de kunst?

“Hoezo” geen vrouwen in de kunst?

Dit is de titel van de tentoonstelling bij Museum de Kantfabriek, die net op 3 maart van start is gegaan.
Soms neem je je voor om naar een tentoonstelling te gaan, maar krijgen andere dingen prioriteit en is de tentoonstelling al voorbij voordat je er erg in hebt. Dus nu, ondanks het mooie weer en lokkende tuin, maar meteen naar Horst. Eerst zien deze textiel met werken van 50 vrouwelijke kunstenaars. Geen spijt van het is een aanrader!

Wat boeide ons

Ons trof de gelaagdheid in de verschillende werken. Hoe je feitelijk meer lagen in textiel maakt, en daarmee de afbeelding meer kracht geeft of het nu een quilt is, een beige werk van wol- vilt of de titels die de werken kregen. Natuurlijk ook de titel van de tentoonstelling zelf. Overal zaten wel meer lagen aan of in.

Het mooie van deze openingsdag was dat een aantal van de kunstenaars aanwezig was.

Werk van Yvonne Scheele-Kerkhof

Het eerste werk wat we zagen was een fraai kostuum in groen en blauw van Yvonne Scheele-Kerkhof. Er stond iemand foto’s van te maken, zij bleek de maakster te zijn. Dus ruimte om vragen te stellen, hoe heb je het gemaakt? Fraai kantwerk vormden die randen met bloemetjes. Dit werd aangevuld met borduurwerk waarbij draden uit een onder liggende stof laag omhoog werden gehaald. Ook was een andere vorm van kant als versiering van de rug naad gebruikt. We werden met meer details vergast en het feit dat het totale werk 4 jaar aan regelmatig werken kostte.
Die duur aan werktijd moet ons quilters bekend voorkomen. Tenminste bij mij, Christine, is het zeker geen onbekende termijn.

 

Ontmoeting met Sandra Mackus

Leuk om Sandra Mackus te ontmoeten. Zij fietst, wandelt en skate heel Nederland door om alle (voormalige) stations eerst te fotograferen en vervolgens met een fineliner vast te leggen. Enkele van haar tekeningen werkte ze, als tekenaar zonder enige ervaring met een naaimachine, uit op haar moeders naaimachine. “Mijn moeder moest zelfs de naaimachine aanzetten”. Maar het levert prachtig werk op. En later vertelde ze nog met dat borduren met de machine kan je makkelijker foutjes wegwerken, je stikt er gewoon overheen. Met tekenen gaat dat niet op.
Heel mooi uitgewerkte met “synthetisch garen gehaakte” Esdoornbladen tenminste zo leek het ons qua techniek.

Werk van Rita Dijkstra

Het was een keur aan technieken, naast kant, vilt, weefwerk, ook enkele quilts, o.a. deze van Rita Dijkstra gemaakt op een fraaie ondergrond met een laag kleine cirkels en daar weer een toplaag met de open ruimten overheen.

Aanbeveling

Al met al voor ieder wat wils. De tentoonstelling is te zien t/m 12 mei. Niet missen hoor!

Natuurlijk is er in de Kantfabriek ook heel veel informatie te zien en te horen over het maken van kant en is er een keur aan 2e hands boeken, voor het geval je nog niet genoeg inspiratie hebt opgedaan.

 

Christine Paris en Steiny Boone.

 

Klik hier voor ons agenda-item voor meer informatie over de tentoonstelling