Even voorstellen Pauline van den Berg de toekomstig hoofdredacteur

Door: Pauline van den Berg

Even voorstellen – de toekomstig hoofdredacteur

Quiltnieuws is de kwartaaluitgave van het Quiltersgilde en een geliefd blad bij de leden. Enige tijd geleden gaf de hoofdredacteur Marjolein den Oudsten te kennen haar werkzaamheden voor het blad te beëindigen. Het bestuur moest op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur. Gelukkig is er een goede kandidaat gevonden in de persoon van Pauline van den Berg en tijdens de komende ALV wordt zij voorgedragen voor deze functie. In deze blog stelt Pauline zich aan de leden voor.

Wie is Pauline

Mijn naam is Pauline van den Berg, ik ben 66 jaar, getrouwd met Alex en wij hebben drie zoons, drie schoondochters en één kleinkind. Ik woon in het buitengebied van het Veluwse Epe en geniet sinds een paar weekjes van mijn pensioen. Tot 1 januari jl. had een hectische baan als executive assistant van de CEO van het grootste netwerkbedrijf van Nederland, Alliander. Gelukkig heb ik in het hoofdredacteurschap direct een eerste opvulling gevonden van de zeeën van tijd die ik nu krijg. Want stilzitten is best wel lastig voor me.

Hoe ik begon met quilten

De liefde voor lapjes kwam pas later, toen onze kinderen de deur uit waren en wij inmiddels naar Deventer waren verhuisd. We kwamen terecht in het Bergkwartier met om de hoek de inmiddels niet meer bestaande quiltwinkel 100 Rozen. Quilten was voor mij iets uit historische romans over de pioniers in Amerika. Het boeide mij mateloos en nu was er plotseling om de hoek een mogelijkheid om het te leren. Eind 2017 zette ik de eerste stapjes op het quiltpad. Ik leerde de basisbeginselen van Jeltje van Essen, de eigenaresse van 100 Rozen. De liefde voor deze prachtige en zeer gevarieerde handwerkvorm heeft mij sindsdien niet meer losgelaten. Door mijn drukke baan kom ik nu pas toe om de fijne kneepjes te gaan leren en om me te verdiepen in de verschillende vormen. Met hoofdredacteurschap snijdt het mes dus aan twee kanten.

Tot nu toe heb ik 6 quilts gemaakt waarvan mijn favoriet binnenkort in Quiltnieuws 163 te zien is. De laatste quilt wordt voor mijn kleinzoon. De top is inmiddels klaar en ik ga een poging wagen om deze door te quilten op mijn nieuwe naaimachine, die ik mezelf cadeau heb gedaan voor mijn pensioen 😉

Quiltnieuws

Het hoofdredacteurschap is natuurlijk niet iets wat je zo maar even op je neemt. Ik word gelukkig ingewerkt door de huidige eindredacteur Marlies van Huijgevoort en er is een ervaren redactie. Het is een heel proces om tot een mooi en interessant nummer te komen. Mijn eerdere ervaring als communicatieadviseur bij het Mediateam van Alliander komt daarbij goed van pas. Ik hoop samen met de redactie veel mooie nummers te gaan maken en heb je iets leuks te melden of heb je suggesties, laat het ons dan weten via redactie@quiltersgilde.nl.

Prikbordfoto Quiltnieuws 162

In elke editie van Quiltnieuws worden prachtige foto’s en korte berichtjes geplaatst van leden die trots hun quilts laten zien. Het is altijd een feest om je mooie creaties met anderen te delen! Om de verbinding tussen de website en Quiltnieuws te versterken, presenteren we deze schitterende werkstukken nu ook in een blogbericht. De redactie van Quiltnieuws heeft de inzenders gevraagd om een blogbericht te schrijven over de achtergrond en het ontstaan van hun quilt. Het eerste bericht dat bij ons kwam was van Afke Attema. De foto’s van de overige prikbord berichten plaatsen we in een volgend bericht over het prikbord.

 

Blogbericht geschreven door: Afke Attema

Allereerst bedankt dat mijn quilt voor Jordy op het prikbord is geplaatst. Om deze te maken was nog een hele uitdaging voor een jongen van 18 jaar, maar het is gelukt.

Met mijn zus wilden we een quilt maken van onze geverfde lapjes, die lagen er maar zonder bestemming. Na veel zoeken hebben we uiteindelijk dit patroon uit de simply modern nr 13 gevonden.

Voor het middenstuk heb ik allemaal verschillende patroontjes getekend.

De blokjes heb ik met de machine gemaakt en met de hand gequilt, daarna als quilt-as-you-go aan elkaar gezet.

 

Ik vond het zo leuk geworden dat ik dit patroon en werkwijze ook voor Jordy zijn quilt heb gebruikt (81 blokjes en 2.00 x 2.00 m). Heb allemaal katoenen blauwe stofjes gezocht en maar blokjes naaien. Achterkantje en fiberfill er tussen en dan met de hand quilten.

Het zijn steeds kleine werkjes en dan is het te overzien. Als ze klaar zijn moet je ook nog een leuke compositie maken en er moet nog een mooie bies om heen.
Hoe doe je dat met zo”n grote quilt. Heb ze allemaal maar op bed gelegd en gepuzzeld tot ik tevreden was. Daarna alles ook als quilt as-you-go aan elkaar gezet.

Ben er tevreden over en Jordy was er erg blij mee.

 

 

Kleurenspaghetti en hoe een mislukt werk een tweede leven kan krijgen

Blogbericht geschreven door: Jeannette van der Linde

In mijn vorige blog heb ik beschreven hoe ik een foto van een heftige regenbui nog een keer wilde maken na mijn werk voor de Elzas. Bij het werk dat ik had gemaakt liepen de kleuren zo in elkaar over dat het een kleurenspaghetti was geworden. Ik wilde teveel.
Omdat de figuurtjes wel leuk waren wilde ik het toch nog een kans geven door een andere achtergrond te maken. Dus nieuwe stof gekocht, grungestof in dit geval, omdat die mooie structuur heeft en een andere structuur dan mijn zelf geverfde lappen en aan de slag. Ik heb voor grotere, bredere stroken gekozen met ronde randen om het verschil met de figuurtjes te vergroten die in een puntige vorm eindigen. De schets die ik heb gemaakt moest ik goed in de gaten houden tijdens het neerleggen voor de kleurverdeling. Ik legde ook regelmatig de figuurtjes erop om te zien hoe het contrast was.

Originele foto, werk voor de Elzas, Kleurenspaghetti

Figuurtjes er op

Nadat ik tevreden was over mijn ondergrond heb ik hem doorgequilt met diverse patronen. Hierna konden de figuren er op. Toen was er iets aan de hand waar ik niet meteen de vinger op kon leggen, het klopte niet. Je kijkt schuin op je werk omdat het zo groot is en de verhoudingen zijn dan anders. Doordat ik tussendoor telkens foto’s met mijn telefoon neem van mijn vorderingen deed ik dat nu ook en zag je dan ook het meteen: ik had de figuurtjes op z’n kop gezet!
Dan ga je vergelijken: bij de eerste oplossing lopen de figuurtjes naar het onweer toe en bij de tweede oplossing gaan ze naar het licht. Wat is mooier, welke boodschap wil ik meegeven? Ik heb gekozen voor de tweede, ik ben positief ingesteld.

Welke kant kiezen voor het licht?

 

Spaghetti ontrafelt

Nadat de beslissing was gevallen kon ik de figuurtjes verder uitbouwen, de paraplu vervangen omdat die weg liep in de achtergrond en als laatste nog enkele regendruppels toevoegen. Bij de grote paraplu gaan de druppels niet verder, de vrouw blijft droog maar bij de jongen komen de druppels door zijn “paraplu” heen en hij wordt dus nat.

Eindresultaat

De figuren zijn vast gestikt langs de rand om het contrast naar de zwaar doorgestikte ondergrond sterker te maken en zo is het toch nog een werk geworden waar ik met plezier naar zal kijken. Wat mij betreft is de beweging goed in beeld gebracht, al zal het voor sommigen te ver zijn doorgevoerd. Degene die goed kijkt ziet bijvoorbeeld dat de vrouw geen benen heeft maar die stoorden en zijn niet nodig, je hoofd bedenkt ze er wel bij.

Detail

Nu nog een naam. Mijn werk voor de Elzas heet Demi-sec, hoe zal ik deze noemen?
Ik hoop dat u, als lezer, wat gehad heeft aan mijn puzzel. Soms is het belangrijk om afscheid te nemen van het werk dat je hebt gedaan om een nieuwe, betere oplossing te vinden.

Een vrijwilliger in de schijnwerpers – Riny

Door: Riny Zeijpveld en Sylvia Jansen

We zijn heel blij met onze ongeveer 70 vrijwilligers die allerhande werkzaamheden verrichten voor het Quiltersgilde! Maar wie zijn dat eigenlijk? Wat doen ze? En wat houdt hen bezig, met name op het gebied van quilten? Zo ontstond een wens om onze vrijwilligers af en toe eens in de schijnwerpers te zetten. Daarom zijn we meer dan een jaar geleden begonnen met een nieuw thema: “een vrijwilliger in de schijnwerpers”. De laatste vrijwilliger in de schijnwerpers, Pieternel Hol, heeft het stokje doorgegeven aan:

Riny Zeijpveld-Meuleman

 

De functie(s) bij het Quiltersgilde

We beginnen met een aantal vragen over het vrijwilligerswerk dat Riny voor het Quiltersgilde doet.

Wat is je functie als vrijwilliger bij het Quiltersgilde?

Mijn functie als vrijwilliger is 2e webmaster voor het onderhoud en plaatsen van teksten en berichten op de website van het Quiltersgilde. Sinds september 2024 is mijn hoofdtaak het organiseren van de blogberichten.

Hoe ben je terecht gekomen als vrijwilliger bij het Quiltersgilde?

Na onze verhuizing in 2023 zocht ik nieuw vrijwilligers werk. In mijn oude woonplaats heb ik het vrijwilligers werk goed over kunnen dragen aan andere personen. Dus was ik in september 2023 vrijwilligerswerkloos… en kon ik zelf weer een keuze maken om iets op te pakken. In dezelfde maand september stond er een oproep in Quiltnieuws voor een webmaster en heb ik mij aangemeld.

Kun je iets vertellen over de activiteiten die je doet voor het Quiltersgilde?

Na een inwerkperiode, onder goede begeleiding van Sylvia Jansen, heb ik vorige zomer alle aanpassingen in de teksten, aangeleverd door de diverse werkgroepen en bestuursleden, doorgevoerd in de website. Zo kreeg ik inzicht in de werking en inhoud van de website. Bij het uitkomen van Quiltnieuws wordt de website weer bijgewerkt met nieuwe info. De planning van de regiodagen met de daarbij behorende formulieren worden weer up-to-date gemaakt. Agenda items die binnen komen, worden geplaatst. Sinds september beheer ik de planning van de blogberichten. Minimaal 3x in de week wordt een blogbericht geplaatst, daarvoor heb ik veel mailcontact met de blogschrijvers en met de blogredactie hebben we 1x in de maand overleg via Zoom.

Wat vind jij het leukste aspect van jouw vrijwilligerswerk?

Ik hou er van om met de computer bezig te zijn en uit te vogelen hoe iets in elkaar zit en hoe of het werkt. Je bent bezig met hokjes en blokjes eigenlijk net zo als met quilten. Je gebruikt de gereedschappen om een mooi resultaat te krijgen. Ook de contacten met de enthousiaste blogschrijfsters vind ik leuk.

Wat vind jij het minst leuke aspect van jouw vrijwilligerswerk?

Op dit moment vind ik het nog leuk om te doen.

Riny als quilter

We hebben ook een aantal vragen gesteld over de quilts die Riny zelf maakt en over haar passies op quiltgebied.

Heb je een favoriete quilter?

Ik heb geen favoriete quilter, iets spreekt me aan of spreekt me niet aan. Ik let helemaal niet op wie wat heeft gemaakt.

Wat is je favoriete quiltboek?

Ik heb ook geen favoriet quiltboek.

Passen de quilts die je zelf maakt binnen een bepaald genre? Welk genre?

Mijn quilts passen niet in een bepaald genre. Ik probeer van alles uit.

Aan hoeveel projecten werk je tegelijkertijd?

Meerdere, soms duurt iets lang en heb ik er even geen zin meer in, maar door de regel wordt alles afgemaakt waar ik aan begin. Soms wel anders dan oorspronkelijk de bedoeling was.

Wat is je favoriete zelfgemaakte quilt? Kun je daar iets meer over vertellen?

 

 

Na de verhuizing heb ik eindelijk alle spullen weer op zijn plaats en kwam ik alle geborduurde onderdelen van de English Country garden borduur quilt weer tegen. Met veel plezier heb ik tijdens de corona periode alle onderdelen geborduurd. Maar ja, dan komt het in elkaar zetten van de onderdelen. Dat is nu niet bepaald mijn ding. Toch heb ik besloten om het af te maken, dan maar met scheve hoek. We hebben de quilt zo opgehangen dat wanneer de deur open staat de scheve hoek achter de deur zit. 😉

 


Toen we nog in ons appartement woonden heb ik de vogeltjes quilt gemaakt. Deze hangt nu nog steeds in de gang van het appartement. De nieuwe bewoners hebben de quilt overgenomen.

Welke quilt ben je op dit moment aan het maken? Kun je daar iets meer over vertellen?

Ik ben nu een restjes quilt aan het maken. Daarvoor heb ik eerst een ondergrond gemaakt door allerlei restjes en strookjes op een stuk stof te leggen, daar tule overheen gelegd en dit met de naaimachine vastgenaaid met freemotion steken. Daarna heb ik rondjes met de jojomaker gemaakt of van allerlei restjes stof rondjes en blaadjes voorbereid. Deze ben ik op de ondergrond aan het appliqueren en heb ik de hartjes van de rondjes weer voorzien van kraaltjes. Omdat ik zo van borduren hou, vul ik de overblijvende ruimtes op met borduursteken. Daarvoor heb ik eigenlijk een rare manier van borduren. Ik grijp in de bak met draadjes en met welk klosje of draadje ik dan in de hand heb, borduur ik ergens op de lap waar het draadje voor mijn gevoel het beste past en met een steek die me geschikt lijkt op die plek.

Heerlijk ontspannen. Soort van Slow Stitching. Heel fijn en ontspannen om te doen.

 


Paper piecing vind ik ook leuk om te doen. Onlangs heb ik voor de kerst een setje placemats gemaakt met de paper piecing techniek.

Verder hou ik erg van kleine werkjes en de kleine projecten die in Quiltnieuws staan zijn altijd leuk om te maken. Zie mijn foto van het “huisje voor Truusje” welke ik onlangs voor mijn kleindochter maakte. Ze heeft er veel plezier mee.

Het kleine quiltje van het meesje van de uitgelichte afbeelding is een ook zo’n probeersel. Vogeltje is geborduurd op een klein lapje waar ik soluvlies op heb geplakt, toen het vogeltje erop getekend en daarna geborduurd en soluvlies weggespoeld.  Toen was het vogeltje klaar en wat moet je er dan mee. Dus wat takken gemaakt en een achtergrond met blokjes van 4×4, lapjes van oude overhemden van mijn man en die weer doorgeregen met verschillende kleuren blauw borduurgaren.

Ook maak ik al jaren van een ontvangen geboortekaartje een quiltje op A4 formaat voor de familie als felicitatiekaartje. Daar kan ik er ondertussen zoveel van dat ik daar nog wel een keer een blogbericht van kan maken.

Aan welke vrijwilliger wil jij het stokje doorgeven?

Joke Bouter

 

Hier kun je vorige afleveringen vinden: 1) Inge Schoonderwoerd 2) Ineke Scheepbouwer 3) Elfriede Grooten 4) Dyonne van de Watering 5) Jacqueline Verhoef 6) Gemma Versluys 7) Sylvia Jansen 8) Harry Roelands 9) Gerrie Schoonebeek 10) Gerie Lammers 11) Jeanette Broer 12) Jannie de Breuk 13) Rose-Anne de Haan, 14) Greetje Hein, 15) Marjolein van der Eijk , 16) Liesbeth Wessels en 17) Henriëtte Balten, 18) Gerda de Jong, 19) Paulien Slutter, 20) Annemieke Polman, 21) Lydia de Mooij en 22) Jo Huijsman, 23) Pieternel Hol.

een quilter heeft pret

Wij zijn alweer in de derde week van 2025, wat gaat de tijd razend snel voorbij. 2024 was voor mij persoonlijk een goed jaar, maar een nieuw jaar vind ik ook altijd weer heel fijn. Ik heb  zoiets van een nieuw jaar biedt nieuwe kansen.

Sneeuwpret

En een kans komt er  al vrij snel met in de eerste week van januari een sneeuwvoorspelling. Dit is iets wat mij altijd onrustig maakt en vanaf dat moment check ik het weerbericht meerdere keren per dag. Op zaterdag zijn de voorspellingen nog steeds positief en dus ga ik aan de slag met voorbereidingen. Ik maak snel een paar strengen van een klos tencel die ik nog heb staan en ik ga er ook een  geweven lap aan wagen. Voordat ik naar bed ga staat alles in de soda te weken, staan de bloempotten in de emmers en heb ik de verfpoeder van zolder gehaald. Kortom, ik ben er klaar voor!

   

Zondagmorgen is er inderdaad sneeuw gevallen en snel schiet ik in mijn werkkleding. In een halfuurtje is alles gepiept en dan begint het lange wachten. Uit ervaring weet ik dat het zeker anderhalve dag duurt voordat alle sneeuw gesmolten is. Tijd dus voor een douche en  met een tevreden gevoel ga ik naar de nieuwjaarsbijeenkomst van de buurt.

Nadat de sneeuw is gesmolten, gaan de strengen en de lappen in de oven voor het fixeren van de verf. Na een uurtje op 75 graden denk ik dat het wel goed genoeg is en ga ik spoelen. Dat vindt ik het vervelendste karwei, maar het is meer dan de moeite waard. Ik ben super tevreden met het resultaat. Ben je nu door mijn enthousiasme ook geïnspireerd?  Neem dan een kijkje op het blog van Verfvirus, daar staat alles over verven met sneeuw zelfs met een handig YouTube filmpje.

 

Heel verrassend is het  effect van verven met sneeuw op de verschillende materialen.  Tencel (een kunstmatige vezel op natuurlijk basis, de grondstof van de vezel is houtpulp) verft heel goed, maar in de geweven lap met een ketting van tencel en een inslag van linnen neemt het linnen alle verf op doet het tencel niets. 😅

Exposeer-pret

Op dit moment is er een expositie Textiel & Art in ‘De Smidse’ in Ruurlo.

Een zeer gevarieerde expositie met allerlei textieltechnieken, zowel in ambacht als in kunst. Er zijn  prachtige traditionele en art quilts te bewonderen. Regelmatig ben ik in ‘De Smidse’ als suppoost aanwezig.  Het is zo leuk en het geeft mij zoveel plezier om  al die vrouwen (en af toe ook een man) te verwelkomen.  De bezoekersaantallen zijn hoog en de kunstkring Ruurlo, die de expositie organiseert is werkelijk helemaal onder de indruk van de bezoekersaantallen.

Tot en met 15 februari is de expositie te bezoeken op woensdag t/m zaterdag van 12.30 – 16.30 uur Misschien is het leuk om er een combinatie bezoek van te maken. Zowel ‘De Smidse’ als museum More / Kasteel Ruurlo is vanaf het station in 15 minuten bereikbaar en kom je met de auto, parkeren in Ruurlo is geen probleem en gratis.

Tot zover het verhaaltje over mijn textiele-pretjes en  ik wens alle lezers een bijzonder prettig en creatief 2025.

Jo Huijman

Improv-quilt

Door: Gerie Lammers

Moderne insteek

Hoi, daar ben ik weer, Gerie. Dit keer weer met een echt moderne insteek. Ik wil het graag een paar keer hebben over improv-quilten. Ik ben daar zelf het afgelopen jaar wat meer mee bezig geweest en ik moet zeggen, deze stijl bevalt mij prima. “Wat is improv-quilten eigenlijk?” is een vraag die mij het afgelopen jaar meerdere keren is gesteld. Wel, het betekent zoveel als improvisatiequilten. Je hebt van tevoren geen patroon, geen vooropgezet plan, en geen duidelijk beeld van hoe je quilttop gaat worden. Voor sommige mensen is dat een ingewikkeld concept, omdat er op het eerste gezicht geen houvast is. Maar die houvast kun je zelf inbrengen. Ja, jij ook, echt waar.

Het aller-, àllergrootste voordeel van het werken zonder vaststaand plan is, dat het dus ook nooit fout is, wat je doet. Het is altijd goed. Vaak niet zoals gaandeweg misschien toch in je hoofd is ontstaan, maar altijd goed.

Houvast

Hoe kun je jezelf houvast bieden?
Stap 1. Het kiezen van stofjes. Het maakt niet uit wat een ander ervan vindt, als jij je kleurtjes mooi vindt, zijn ze goed. Om veilig te gaan, kun je altijd kiezen voor een lichte (lowvolume) achtergrond.
Stap 2. Kies een vorm. De meest simpele vorm in tekenen is een punt, maar dat is met quilten wat lastiger. We gaan dus voor een rij punten. Een rij punten vormt ……. Jawel, een lijn.
Voor deze quilttop heb ik een stapel lowvolume ( heel erg lichte kleur, wit of wit-lijkend, eventueel met printje) lapjes gepakt, en wat gekleurde lapjes uit mijn restjesmandje.
Stap 3. Het kiezen van een hoeveelheid start blokjes. Ik kies voor tien.

Aan de gang

Eerst een lowvolume (achtergrond) lapje pakken en 1x doorsnijden. Dat mag met een lineaal, maar dat hoeft niet. Het doorsnijden kan op de helft van je lapje, maar ook op een derde, of een vierde, net wat jij leuk vindt. Ik heb ongeveer in het midden gesneden, zo recht mogelijk. Maar je mag natuurlijk gerust schuin, of wiebelend. Net wat jij op dat moment interessant vindt. Van een gekleurd lapje snijd ik een strookje. Dat strookje naai ik tussen de beide achtergronddelen.

 

 

Dit is een dikte van strookje dat ik prettig vind naaien, maar het is misschien ook aardig met een dunner lijntje (foto linksonder) of juist een hele dikke lijn (foto rechtsonder).

 


Dat kun je zo vaak herhalen, met dezelfde stofjes, of andere stofjes, als je wilt.

Misschien is twee lijnen boeiend (foto linksonder), twee dunne lijnen (foto midden onder) of twee dikke lijnen (foto rechtsonder).

 

 

Dikke en dunne lijnen bij elkaar, afwisselend, oplopend in dikte, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Nog meer lijnen in een blokje (foto linksonder) en lijnen met diverse kleuren lapjes (foto rechtsonder).

 

 

Rechthoekig

Tijdens het naaien blijven mijn blokjes niet rechthoekig, omdat ik zonder liniaal gesneden heb en niet kaarsrecht. Dat geeft niks, want ik kan de blokjes later nog rechthoekig maken. Hé, ik heb maar acht blokjes. Nou, dan start ik dus met acht. Het maakt niet uit, want het is altijd goed. Na het strijken maak ik de blokjes rechthoekig. Rechthoekige blokken is namelijk een stuk gemakkelijker wanneer ik over een tijdje, bijvoorbeeld over een maand of twee, blokjes aan elkaar ga naaien, tot een top. Nu gewoon lekker snijden en naaien. De komende tijd maak ik af en toe acht tot tien blokjes per keer met de bovengenoemde lijnvariaties. Over een maand of twee ga ik met alle blokjes die ik dan heb gemaakt, een spannende top puzzelen. Misschien komen alle blokjes in de top, misschien niet. Doe je mee?

 

En dat was dan de Handwerkbeurs in Houten

Quiltersgilde op de Handwerkbeurs Houten

De kerstspullen zijn nog maar net opgeborgen, en daar is de Handwerkbeurs in Houten alweer voorbij! Zoals altijd mochten we een dag van tevoren beginnen met de opbouw – een traditie op zich. En ja hoor, het was weer een frisse onderneming! De deuren stonden de hele middag wagenwijd open, dus die dikke jas kwam goed van pas. Maar weet je? Het hoort erbij. Het is een moment van samen aanpakken en het is gezellig, een echte teamervaring waar je warm van wordt – zelfs in de kou!

Dit jaar was er geen tentoonstelling van het Quiltersgilde op de Handwerkbeurs in Houten. Maar niet getreurd, want de Handwerkbeurs Groningen in november heeft een bijzondere primeur: de tentoonstelling Noord – Zuid. Daarnaast is ook de tentoonstelling Rhapsody daar te bewonderen. Beide tentoonstellingen zijn letterlijk nog in de maak door zowel Moderne, Art als Traditionele quilters.

Kun je niet naar Groningen komen? Deze reizende tentoonstellingen zijn ook op andere locaties te zien. In september kun je de tentoonstelling Rhapsody bewonderen tijdens de Texhanda in Den Bosch, en in het voorjaar van 2026 zijn beide tentoonstellingen te gast op de Patchwork- en Quiltdagen in Rijswijk.

De beursdagen

Ook ditmaal kregen we naast de inzet van onze bestuursleden weer geweldige hulp van enthousiaste vrijwilligers. Samen zorgden we ervoor dat zowel de infostand als de make & take tafel op rolletjes liep! Voor de make & take tafel waren drie leuke werkjes in handige kant-en-klare pakketjes voorbereid. Bezoekers konden kiezen uit het maken van een leuke duimmuis, een handig naaldenmapje of een Wonderfil-pakketje Fix & Flair, visible mending. De keuze was soms lastig, want elk project had zijn eigen charme!

De make & take tafel bood een moment van rust op de drukke beursvloer. Het was niet alleen een plek om creatief aan de slag te gaan, maar ook een fijne gelegenheid om kennis te maken met potentiële quilters én onze trouwe leden die ons met veel plezier kwamen begroeten. We hebben volop genoten van de mooie, inspirerende gesprekken en de enthousiaste reacties.

Onderstaand een impressie.

 

Op naar de Patchwork & Quiltdagen van 13, 14 en 15 februari

De voorbereidingen voor de Patchwork & Quiltdagen zijn in volle gang! De tentoonstellingscommissie is volop bezig en alles loopt volgens plan. In het blogbericht van maandag 6 januari delen ze de laatste updates en geven ze een kijkje achter de schermen. Heb je dat gemist. Lees het alsnog.

De kaartverkoop voor deze dagen is in volle gang en ook dit keer kunnen jullie de beurs en tentoonstellingen met korting bezoeken. De code geeft 2 euro korting op een dagticket. De kortingscode voor het Quiltersgilde is: QUILTERSGILDEPQ2K

 

Blog verhaal over scraps en scrapquilts 

Door: Saskia den Hartog namens de commissie Traditioneel  

 

Gelijk op de dag dat het nieuwsbericht over scraps geplaatst werd, stroomde mijn mailbox vol met verschillende verhalen en foto’s van mooie scrap quilts! Deze quilts, gemaakt van restjes stof, vertellen verhalen en brengen een unieke charme met zich mee. Wat een plezier om tijdens de donkere dagen rond de kerst te lezen. De zon scheen dan buiten niet, wel op mijn computer!  

Ik neem jullie graag mee in de verhalen.  

Ella Loos

Ella Loos mailde, dat zij onlangs een quilt gemaakt heeft die je ook wel een moderne of art scrap quilt zou kunnen noemen. Geïnspireerd door een korte online workshop van ZenStitching. Ze beschrijft het als volgt; ‘Je gebruikt je restjes stof precies zoals ze zijn, waardoor je heel toevallige vreemde vormen krijgt. Die appliqueer je op 9 (of minder/meer) blokken, langs de randen. Daarna ga je met die blokken draaien, schuiven, aansluiten, toevoegen, weglaten, net zo lang tot er iets leuks ontstaat’.

 

Ella Loos

 

Annie van Gaalen

Annie van Gaalen mailde mij 1 foto van één van haar scrap quilts. Ze heeft er meerdere gemaakt. Superleuk om deze vrolijke en heldere quilt te zien!

 

Annie van Gaalen

 
Annette Jousma

Annette Jousma vertelde dat zij in 2019/2020 deze quilt heeft gemaakt. Ze was nog maar net met quilten begonnen en had dat tegen een aantal dames gezegd met als resultaat dat ze diverse zakjes met scraps kreeg. Dat laat maar weer zien, hoe gul en vrijgevig quilters zijn! Annette vertelt verder; ‘ Het was mijn bedoeling om er een quilt voor aan de muur van te maken. Maar toen ik ongeveer 80×80 cm klaar had… Veel te druk om er telkens tegen aan te kijken. Dan maar voor op het bed’. Het was een heel project voor een beginner, aldus Annette. Maar ze is nog steeds heel blij het met resultaat. En terecht!

 

Annette Jousma

 
Maudy van den Elshout

Ook Maudy van den Elshout heeft mij een uitgebreide mail gestuurd. Met vele prachtige foto’s en uitleg bij elke quilt. Maudy schrijft onder andere; ‘ Ik heb natuurlijk inderdaad ook genoeg scrap quilts gemaakt. Voor mij is een scrap quilt een quilt waarbij de stoffen uit veelal kleine restjes bestaan en de kleuren, weliswaar binnen een bepaald kleurenpalet, “willekeurig” door elkaar heen verwerkt worden, zonder er al te veel bij na te denken waar ze geplaatst worden’.  En het maken van scrap quilts, is naast appliqueren, toch wel de favoriete bezigheid van Maudy. Maudy heeft een hele collectie quilts met beschrijvingen gestuurd, omdat het lastig was om een keuze te maken om hier te laten zien. Ze zijn allemaal prachtig! 

Zo beschreef Maudy bij deze quilt; “Double Pinwheel” quilt, ontwerp van Eleanor Burns van “Quilt in a day”, gemaakt van batikstoffen’.  

 

Maudy van den Elshout


En bij een andere quilt vertelt Maudy; ‘Deze quilt is een combinatie van twee ontwerpen. De buitenste ring, die bestaat uit huisjes, vuurtorens en bomen, is afkomstig van het patroon “Round the Garden”. Ieder huisje en ieder boompje
is van andere stof gemaakt, alle daken van verschillende restjes rood en alle bomen van diverse restjes groen. In de binnenkant van de quilt heb ik de blokken met spelende “Sunbonnet Sue” poppetjes van de Mystery Quilt van Reiko Cato geplaatst. Hier heb ik zoveel als mogelijk restjes van Japanse stofjes gebruikt. De quilt is afgewerkt met een rand van 3-dimensionale zonnebloemen, waarbij ik zoveel als mogelijk verschillende kleuren geel en goudgeel heb gebruikt’.

 



Olga Peerdeman en Marijke Kleefman

Dat je echt alles kan verwerken, beschrijven Olga en Marijke heel goed. Marijke Kleefman schrijft dat ze veel met restjes werkt en zelfs ook met alleen zelfkanten van de stof. Dat vindt ze heel leuk om te doen.

 

 

Maar ook Olga Peerdeman maakt van scraps mooie quilts, waarin ze ook soms met band werkt. Haar quilt is bovendien verstuurd naar stichting Verdanda.  Wat een mooi doel om een quilt voor te maken!

 

Olga Peerdeman


Fem Brouwer en Lies van der Velde

Zowel Fem als Lies beschrijven kort hoe zij hun scraps bewaren. Beiden toch eigenlijk wel in een grote bak of zelfs grote dozen. Op het geplaatste nieuwsbericht over scraps, zijn er verder nog geen interessante tips binnengekomen over het handig bewaren van de restjes. Al geeft Lies wel aan dat zij erover denkt om het op kleur te gaan sorteren. Maar dat is wel een hele klus.  

Fem Brouwer vertelt dat zij van die grote dozen vol met restjes af wilde in verband met een verhuizing. Ze heeft toen contact gezocht met een oud-collega kleuterleidster om een quiltles in de klas te doen. Ze vertelt; ‘ Als voorbereiding heb ik lapjes gesneden in 3 maten, waarvan sommigen diagonaal doorgesneden. Het onderwerp van de les was “Geometrische figuren”. Voor de jongste kleuters had ik voorbeelden gemaakt, de oudere kleuters mochten zelf aan de slag. In plaats van naaien zijn de lapjes op een ondergrond geplakt. De kleuters waren enthousiast, juf ook en als na bereiding heb ik alle lapjes aan elkaar gemaakt en met tussenvulling en achterkant stof is er een klasse deken van gemaakt.’  

Het resultaat mag er zijn!

 

Fem Brouwer

 

Lies van der Velde vertelde dat zij de kleine stukjes scraps voor haar artquilts gebruikt. Dan heb je vaak al genoeg aan een klein stukje. Maar toen de bak te vol werd, heeft ze een grote quilt voor op bed gemaakt. Ze vertelt; ‘ Ik heb echt random van alles aan elkaar gezet. Toen in blokken gesneden en deze vervolgens tot een beddensprei verwerkt.’

 

Lies van der Velde


Ada Kop

Ada Kop stuurt een berichtje dat zij van haar restjes (gekregen of van haar eigen quilts) lapjes van 9 x 9 cm snijdt. Als ze er genoeg heeft, maakt zij er een scrabble quilt van voor een droomdeken. Met de borduurmachine maakt ze de letters en zo heeft zij er al verschillende gemaakt in diverse thema’s. bv dierentuin, boerderij, piraten en ziek-zijn.

Ada Kop


Berna Felder

Berna Felder tenslotte heeft volgens een patroon van Willyne Hammerstein (de Millefiori ) een mooie quilt helemaal met de hand gemaakt. Berna schrijft; ‘Het zijn allemaal restjes uit mijn restjesdoos. Als we met de caravan onderweg zijn, neem ik het liefste een quiltwerkje mee. Eentje die in een normale schoenendoos past en gewoon lekker achter elkaar weg naait. Dus in de winter bereid ik alles voor: restjes doorspitten, malletjes maken (bij deze waren het er twee), tekenen, knippen etc. Tijdens de vakantie kan ik dan heerlijk buiten of ’s avonds binnen quilten. Na 12 weken was de top af. Twee winters ben ik zoet geweest met doorquilten. Nu kan ik van mijn quilt genieten. Hij hangt als wandkleed aan de muur maar je kunt er uiteraard ook lekker onder kruipen op de bank.’  

Wat een pracht resultaat! En de details zijn heel leuk om te zien!

 


Tot slot 

Zoals al gezegd, ben ik onder de indruk van alle creatieve verwerkingen van restjes stof! Wat mooi en inspirerend om te zien, dat we zelfs van de kleinste stukjes stof iets moois kunnen creëren. Ik hoop dat de verhalen je geïnspireerd hebben om zelf ook eens door je restjes stof te gaan. Zelfs de restjes verdienen het om te schitteren in een mooie quilt! 

 

 

 

Patchwork en Quiltdagen Rijswijk

Door de Tentoonstellingscommissie Nelleke Meinders en Edith Verdegaal

De voorbereidingen

Voor de Patchwork-en Quiltdagen zijn er grootse plannen om uit te voeren. Het Quiltersgilde mag een hele hal vullen met maar liefst 3 grote tentoonstellingen en 1 kleinere:
• Connected in Red, de 70 resultaten van een uitdaging uitgeschreven door het Quiltersgilde en al te zien geweest in de Elzas en in Groningen;
• Imagine a bird, de EQA-challenge van 2024, nog niet eerder in Nederland te zien geweest;
• Alle 396 Round bobbins ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van het Zwitserse Quiltersgilde en deze zijn ook nog niet eerder in Nederland te zien geweest
• De Nederlandse inzendingen van de Flower Power challenge. Die zijn al op een aantal plaatsten in Europa te zien geweest. In 2023 in Ierland, Hongarije en België. In 2024 waren ze in Spanje en in Duitsland op de Algemene Tentoonstelling in Moers. Daarna zijn de quiltjes naar Frankrijk verstuurd waar ze in juni te zien waren en in oktober werden ze in Oostenrijk geëxposeerd. Nu eindelijk ook in Nederland.

De organisatie

Na een overleg met de beursorganisatie, waarbij Jobina de Boer de tentoonstellingen regelt en Angèle van Leeuwen alle andere organisatorische zaken, kregen we een plattegrond mee van de Patriahal die we mogen inrichten.
En ja dan ga je als tentoonstellingscommissie aan de gang. Gelukkig wel met ondersteuning van Inge, Marjolein en Conny. Allereerst hebben wij een indeling van de zaal gemaakt; welke tentoonstelling komt waar te hangen en is daar genoeg ruimte voor? Dat was niet zo heel moeilijk. Maar dan! Hoe gaan we de Bobbins ophangen?
Angèle had al een basisidee meegegeven maar ook dan rijzen er vragen op. En tussendoor kunnen we tijdens het ophangen niet even iets wijzigen of een bobbin opnieuw bevestigen want ze hangen héél hoog. En er komt dus ook een hoogwerker aan te pas om alles op te kunnen hangen.
Daarom hebben we een proefopstelling bedacht en gemaakt. Bij Edith op zolder in het trapgat. We redden nog niet de 3,5 meter maar hadden nu wel een idee hoe dik de houten latten moeten worden zodat ze niet doorbuigen. Nu alleen nog maar alle bobbins uitpakken, op land sorteren en de ophangtouwtjes checken.

De indeling

De indeling voor de quilts van Connected in Red maken we weer aan de hand van de foto’s en dan kunnen we alle quilts op volgorde leggen zodat het ophangen heel snel gaat.
De Flower Power quiltjes worden op tule gespeld zodat ze mooi bij elkaar hangen.
Voor de Imagine a bird quiltjes gaan we nog even puzzelen want er zijn binnen de Nederlandse inzendingen 2 quiltgroepjes die hun quiltjes graag bij elkaar willen zien hangen. Bij de buitenlandse tentoonstellingen kon dit niet gerealiseerd worden. Maar wij gaan ons best doen om dat wel voor elkaar te krijgen.
Tijdens de tentoonstelling lopen er Angels rond en daarvoor liggen de handschoentjes fris gewassen te drogen om straks mee te gaan naar Rijswijk.


Zien we jou straks in Rijswijk?

We zijn dus al aardig op weg met de voorbereidingen voor deze megatentoonstelling.
De kaartverkoop voor de Patchwork- en Quiltdagen is van start gegaan. Je vindt alle informatie over de beurs, de vele workshops en de standhouders via deze link
Wij hopen je te zien bij deze bijzondere tentoonstelling, je mag het eigenlijk niet missen!

Quiltjes met een verhaal (deel 2)

Door: Jansje Boekhoven

De smaak te pakken

Na het maken van mijn eerste twee quiltjes en ik de smaak te pakken had, om met lapjes te werken, ging er een wereld voor mij open. Wat een mogelijkheden zijn er op quiltgebied.  Ik ging mij daarom steeds meer inlezen in de verschillende technieken. Soms zag ik door de bomen het bos niet meer. Waar moest ik beginnen en met welke techniek? Omdat ik de eerste 2 quiltjes  puur op gevoel en met een minimum aan basiskennis gemaakt had, vond ik het tijd worden om een quiltje te maken volgens een patroon en met een bepaalde techniek.

Ondertussen was ik betrokken geraakt bij een paar vriendinnen, die het net als ik heel leuk vinden om met textiel bezig te zijn. Niet alleen het naaiwerk, maar ook breien en haken is bij ons favoriet. We besloten, om eens in de 3 maanden bij elkaar te komen en  een soort “show and tell” te gaan doen, met onze maaksels. Natuurlijk kwamen we vooral voor de gezelligheid bij elkaar, maar ook om ideeën uit te wisselen en elkaar zo nodig adviezen te kunnen geven.  Het voelt een beetje als thuiskomen bij elkaar in ons handwerkgroepje.

Paper piecing project

Soms besluiten we om allemaal een zelfde opdracht te maken. Ons eerste gezamenlijke project was, werken met een vast patroon, namelijk paper piecing. Een mooi test voor mij, om deze techniek uit te proberen. We kozen voor een patroon van Maaike Bakker. Het leek niet zo moeilijk, wat kon er nu misgaan met een vast patroon. Maar het heeft mij best wel hoofdbrekens en heel veel verkeerd geknipte lapjes en uithaalpogingen gekost. Een sprong in het diepe. Wat een uitdaging voor een beginneling als ik! Maar het is gelukt en ik ben er trots op. Het quiltje heeft een mooie plek gekregen in onze slaapkamer, naast onze maïsgeel kleurige overgordijnen. Iedere ochtend als ik wakker wordt, zie ik het resultaat van mijn eerste paper piecing quiltje.

 

 

Ondertussen kwam ik er wel achter, dat het maken van een grote quilt, nog ver van mijn bed was. Ik speurde daarom op pinterest regelmatig verder, op zoek naar meer patronen voor kleine quiltjes met een paper piecing patroon. Zo viel mijn oog op een schattig quiltje, nlm. “Angel Blessings”. Een patroon was nergens te vinden, maar op de afbeelding waren de naden heel duidelijk te zien. Ik besloot om de afbeelding uit te printen en zelf het patroon te tekenen. Nu was het de kunst om uit te vinden welke stukken er als eerste aan elkaar genaaid moesten worden en om een goede volgorde aan te houden. Ook dit quiltje was een uitdaging, maar is goed gelukt. Het hangt nu elk jaar met de kerst in het raampje naast de voordeur. Ik wordt er nog steeds blij van, als ik er naar kijk.

 

 

Uitjes met het handwerkgroepje

Met ons handwerkgroepje bezoeken we zo nu  en dan een quilttentoonstelling of gaan we naar een handwerkbeurs. Heel gezellig, om samen prachtige quilt stoffen en verschillende soorten garens te bewonderen, maar ook om nieuwe ideeën op te doen. Op een van de stoffenbeurzen, kwam ik een leuk paper piecing patroontje met een roos tegen, van Heleen Pinkster. Het heeft wel even geduurd, voordat ik aan dit quiltje ben begonnen, omdat andere leuke handwerkenprojectjes even de voorrang kregen. Ik moest er weer even inkomen en dat heb ik geweten. Ook dit keer weer veel uit moeten halen en opnieuw beginnen. Uiteindelijk had ik het klaar, alles afgewerkt en doorgequilt. Helaas ontdekte ik toen toch nog een foutje, maar had niet meer de moed om dit te herstellen.

Ik merkte, dat paper piecing me veel moeite kostte en dacht met weemoed terug aan mijn  eerste twee zelfbedachte miniquiltjes met applicaties en borduurwerk. Daar had ik met zoveel plezier aan gewerkt. Hierdoor bedacht ik me, dat vrij werken met textiel misschien beter bij mij paste.

 

 

Weer een miniquiltje deze roos, klein maar fijn. Maar ook vooral nog veilig, voor mij. Grote quilts schrikken me (nog) teveel af. Ten eerste denk ik, dat het te hoog gegrepen is voor mij, als beginnend quiltster. Bovendien houd ik erg van afwisseling, vaak bedenk ik al een nieuw project, terwijl ik nog bezig ben met een te maken quiltje of een ander handwerk. Het borrelt  heel vaak van ideeën in mijn hoofd. Vervelen, komt dan ook  niet voor in mijn woordenboek, tijd te kort wel. Ik kijk, sinds mijn paper piecing quiltjes, met heel veel bewondering en respect naar quiltsters, die deze techniek, of de meest prachtige andere patronen weten te verwerken in hun creaties, petje af!

Mijn volgende quiltjes gaan weer vrije werkjes worden, ik weet het zeker!