Quiltersgilde in beweging

Door: Inge van Koningsveld – Voorzitter Quiltersgilde

Het was me het jaartje wel

We hebben een druk jaar achter ons liggen. Zowel privé als zakelijk veranderde er veel. We begonnen met een terugblik op een mooi jubileumjaar [2023] en keken vooruit naar de weg die voor ons lag [2024]. Met de komst van Yvonne van der Sluys in de rol van secretaris en Conny Dienske met PR als aandachtsgebied werd het bestuur versterkt. Het voorzitterschap was dit jaar vanwege privé omstandigheden in de kundige handen van Marjolein van der Eijk die tijdens de Algemene Ledenvergadering in april, leden opriep zich op te geven voor de commissie Dynamiek. Onder begeleiding van de Sesamacademie is een groepje leden aan de slag gegaan om het bestuur input te geven voor beleid in de jaren die voor ons liggen. Op dit moment is vooral in kaart gebracht wat anders zou moeten en kunnen. De tweede helft van de opdracht aan de commissie is om met voorstellen voor acties te komen waarna het bestuur een en ander in gang kan zetten.

 

Tentoonstellingen

Wat prijzen wij onszelf gelukkig dat er wederom een zeer adequate en enthousiaste tentoonstellingscommissie kon worden aangesteld als opvolger van de vorige. Nelleke en Edith hebben een vuurdoop gehad dit jaar met de vele tentoonstellingen waar wij aanwezig waren. Alles lijkt sinds corona anders dan voorheen, geen jaarlijkse eigen tentoonstelling maar samenwerking met beurzen die voor quilters interessant zijn. We waren twee keer met een tentoonstelling in het buitenland [Duitsland en Frankrijk] en exposeerden ook vaker dan anders. Weer een fijne steunpilaar van de vereniging waar we nog veel meer van te zien gaan krijgen. De Patriazaal in Rijswijk van 13 tot en met 15 februari wordt door hen omgetoverd in een prachtige afspiegeling van wat de leden van onze mooie vereniging allemaal te bieden hebben.

Commissies, website en redactie

Binnen het Quiltersgilde onderscheiden we drie trends: traditioneel, modern en art. Elke stroming wordt gevolgd en ‘bediend’ door een commissie die activiteiten ontwikkelen voor de leden met een specifieke interesse in een van deze gebieden. De Meet & Greet dagen waren snel vol, hadden een  mooi programma en hebben tot interessante projecten en nieuwe vriendschappen geleid. Rhapsody was dit jaar een van de grotere projecten en loopt nog door in 2025. Maandelijks verzorgen de drie commissies ieder een eigen nieuwsbrief met interessante weetjes over hun specifieke aandachtsgebied. Dank aan de leden die zich dit jaar weer volop hebben ingezet om de traditionele, de moderne en de art quilter te inspireren. Ook de website is een bron van informatie met regelmatig nieuwe blogberichten, een evenementenagenda en oproepen om mee te doen met talloze activiteiten. De redactie van Quiltnieuws is er ook dit jaar weer in geslaagd om vier prachtige nummers te maken met daarin voor elk wat wils. Ook zij zijn heel blij met ingezonden artikelen, foto’s van je quilt of een artikel over je quiltgroep. Laat je goede voornemen voor 2025 zijn om ook eens een stukje te schrijven voor Quiltnieuws, de nieuwsbrief of het weblog. We zijn altijd nieuwsgierig wat quilters bezig houdt en waar je mee bezig bent.

Regiodagen

Is na corona veel veranderd, er zijn ook zaken hetzelfde gebleven. De regiodagen zijn gelukkig weer terug op hun oude, vertrouwde niveau en bieden onze leden een mooie gelegenheid om elkaar te ontmoeten en samen te genieten. Een groot dank je wel is op zijn plaats voor degenen die dit mogelijk maken. Veel regiovertegenwoordigers worden tijdens de dagen en in de voorbereiding geholpen door enthousiaste leden die zo hun steentje bijdragen aan het wel en wee van de vereniging. Ook op heel veel andere gebieden hebben we hulp gekregen van leden die helpen; met lapjes snijden, nieuwe ledendozen samenstellen, aan de make&take tafel tijdens beurzen en tentoonstellingen, het sturen van een foto voor Quiltnieuws of een verhaaltje als blog en dan vergeet ik vast nog wel iets. Er gebeurt veel, we zijn een bloeiende vereniging en dat hopen we in 2025 voort te zetten samen met onze leden.

Aan iedereen die dit jaar heeft geholpen bij de activiteiten, iets heeft ingestuurd of op een of andere manier een bijdrage heeft geleverd, heel hartelijk dank voor je inzet en lidmaatschap. Namens het bestuur van het Quiltersgilde wens ik iedereen een gezond, creatief en liefdevol 2025 toe.

 

Verbinding

Door:Gré van Schuylenburg

In het advies van de toekomst Quiltersgilde stond onder andere het advies ‘Samenwerken met andere verenigingen en organisaties’.

Een mooi voorbeeld daarvan zie ik wel in de werkgroep ‘kerk en hobby’ van de protestantse kerk in Steenwijk.

Thema Verbinding

Aan de hand van een thema maken verschillende hobbyisten een kunstwerk met dit thema. Dit jaar was het thema ‘verbinding’ ook dit is een aandachtsgebied voor de hierboven genoemde commissie. Bij kerk en hobby speelt daarin ook de relatie met geloof/Bijbel een rol. In verschillende bijeenkomsten praten we over het thema en natuurlijk ook de daaruit voortvloeiende invulling van de jaarlijkse tentoonstelling in de grote kerk in Steenwijk. Iedere hobbyist of kunstenaar is welkom zolang hij/zij de uitgangspunten respecteert en ook deelnemer is van deze werkgroep.

Tijdens de opening brachten we als deelnemers cirkels met daardoorheen een gehaakt koord gevlochten naar binnen en legden dit in een cirkel te midden van de tentoonstelling. Ook al zijn we nog zo verschillend met elkaar vormen we een cirkel van verbondenheid.

Er waren verschillende soorten kunstwerken. Van o.a. gedichten, schilderijen, kalligrafie, kantklossen, bloemstukken tot quilten. Met toestemming laat ik een aantal kunstwerken zien.
Schilderijen van Willeke van Vliet-Jonas en haar zus Lisette de Wit-Jonas. Quiltwerkstukken van Albertje Mulder.

Het kunstwerk van gebrokenheid van de kerkelijke gemeente Mozaiek0521 (waar ik ook deel van ben) stond erbij. Iedereen die deel is of bezoeker is van mozaiek0521 mocht 1 of meerdere mozaiek steentjes op het kunstwerk plakken. Ook al zijn we nog zo verschillend en onvolmaakt door Christus kunnen we wel verbonden met elkaar zijn.

Mijn quiltersgebed

Ook mijn quiltergebed hing bij deze tentoonstelling. Ik had deze tekst bij mijn werkstuk
In een moeilijke periode werd ik bepaald bij de gedachte: ‘wat betekent het quilten voor mij?

 


Het ontwerpen en uitwerken van een quilt doet wat in mijn innerlijke wereld. Het verdiept en verbindt mijn relatie met God en de medemens. Het geeft mij vreugde en voldoening. Ik sta zelf vaak verbaasd en vol bewondering naar mijn eigen werk te kijken.
Elk onderdeeltje in dit quiltje heeft ook een diepere betekenis. Zo heeft het quiltje in de hand ‘vriendschapsblok’ en duiden de verschillende stukjes in het hartje op de uniciteit van elk mens. De tekst 2 Cor 1:3 & 4 heeft mij geholpen om met mijn persoonlijk lijden om te gaan en dwars door dit lijden ook de medemens steunen.

In de evaluatie van de tentoonstelling heb ik het thema en kunstwerken samengevat in het volgende plaatje

Je kunt meer van mijn werk zien op facebookpagina ‘Quiltvreugde’

 

Moderne Quiltgroep “Op de Hooidonk”

Door: Gerie Lammers

Hoi, daar ben ik weer, Gerie. Dit keer als lid van de moderne quiltgroep “Op de Hooidonk” uit Den Dungen. Vorig jaar hebben we met z’n vieren een Round Robin gemaakt, met als enige voorwaarde dat we allemaal starten met een blok met hetzelfde formaat.

Ronde 1

Ik startte met dit blok:


Ronde 2

Daarna kreeg ik het blok van Ans. Zij had een traditioneel blok aangepast. Het waren leuke moderne stofjes, maar het blok zelf maakte op mij nog niet zo’n moderne indruk. Daar wilde ik wat aan doen, door het blok een paar keer te herhalen en ook een keer de stofjes “in negatief” gebruiken. Dat resultaat was niet wat ik ervan gedacht had. Ik hoopte maar dat de dames na mij er wel iets leuks en moderns van konden maken.

Ronde 3

De volgende stap was het blok van Ellen, waar ik de tweede toevoeging aan maakte. Het thema was duidelijk liefde, dus ik maakte er een soort onregelmatige roos van, met Foundation Paper Piecing. Ook hier had ik niet echt een modern gevoel bij, maar het was in ieder geval al wel leuk.

 

Ronde 4, de eerste top

De laatste ronde was mijn toevoeging aan het blok met twee randen van Anny. Deze top had wel meteen een moderne uitstraling. Door de zwart-witte blokjes vond ik de top eigenlijk al af, maar ja, ik moest er toch nog wat aan toevoegen. Ik besloot een vorm uit het beginblok te herhalen. Dit was ook meteen de eerste top.

De andere tops

De andere tops zag ik bij onze eerstvolgende bijeenkomst. De top van Ans, waar ik met de eerste toevoeging eigenlijk al de mist in was gegaan. En Ellen en Anny hadden het ook niet kunnen redden.

 

 

We besloten om die top weer uit elkaar te halen en opnieuw te doen. Deze keer werd de top gelukkig veel mooier en kreeg hij zowaar echt een moderne uitstraling.

Toen kwam de top van Ellen.


Een leuke top, maar Ellen kon hem een modernere uitstraling meegeven. Dat werd dit:

 

Als laatste was ik aan de beurt.


Van de 4 Round Robins waar ik tot nu toe aan meegedaan heb, degene waar ik het meest blij mee ben. Frisse kleuren en een moderne uitstraling. Het is mijn ervaring dat er heel veel afhangt van het eerste beginblok. Wat ik daar precies mee bedoel, is een leuk onderwerp voor een ander blogbericht, dat houden jullie dus nog te goed.

Na het bewonderen en opbouwend bekritiseren van de tops konden we beginnen aan de laatste stap: Het doorquilten.

De Resultaten

Foto links: Anny, foto rechts: Ans

 

 

Foto links: Ellen, foto rechts: Gerie

 

Mocht je met jouw moderne quiltgroep ook graag via een blogbericht jullie werk willen laten zien, dan kun je jouw verhaal met foto’s sturen naar: gerie.lammers@quiltersgilde.nl

 

De kerstquilt

Door: Sylvia Jansen

Gezellig en tegelijkertijd een symbool

De kerstperiode staat bekend om gezelligheid, tradities en herinneringen. Een kerstquilt is een symbool van deze waarden. Een kerstquilt is een quilt met een feestelijk thema die vaak wordt gebruikt als decoratie of erfstuk. Denk aan warme kleuren zoals rood, groen en goud, of traditionele patronen zoals sterren, engeltjes, kerstbomen en sneeuwvlokken. Sommige kerstquilts worden gebruikt als wanddecoratie, andere quilts als gezellige dekens op de bank tijdens koude winteravonden. Kerstquilts brengen zo niet alleen sfeer in huis, maar vertellen ook een verhaal.

 

PB kerstquilt Lynette

Petra Brueren kerstquilt Lynette Anderson

 

Foto’s en video’s

In 2021 heeft het Quiltersgilde een oproep gedaan voor het opsturen van foto’s van een kerstquilt. Je kunt HIER het blogbericht lezen dat is geschreven naar aanleiding van die oproep. Er zijn toen twee filmpjes van die foto’s gemaakt, omdat er zoveel foto’s zijn ingestuurd. Je kunt ze HIER vinden onder de namen Kerstquilt presentatie deel 1 en deel 2.

Een kerstbal, kerstquilt of kerstkaart?

Gebruik je op de website de zoekterm “Kerst” in het vakje met het loepje rechtsboven aan de pagina, dan vind je talloze blogverhalen die iets met Kerst te maken hebben. Bekijk bijvoorbeeld eens een blogbericht over het maken van een kerstquilt, zoals die van Gerie, Petra, Marina, Marjolein of Ineke.

 

Ineke Scheepbouwer kerstquilt Advent Nativity van Linda Worland

 

 

In dit blogbericht van Ans wordt beschreven hoe je zelf kerstballen kunt maken. Misschien een beetje laat om dit jaar nog aan te beginnen, maar zeker op tijd voor volgend jaar :-)

Wil je zelf kerstkaarten maken, laat je dan inspireren door deze blogberichten van Liesbeth en Paulien.

Meer ideeën voor de kersttijd kun je bijvoorbeeld ook vinden in een blogbericht van de Commissie traditioneel quilten.

 

Kerstkaart Paulien Slutter

Tot slot

Hele fijne feestdagen gewenst en een heel goed en creatief 2025!

Temperatuurquilts -2025 is daar een mooi jaar voor – Quiltersgilde

Door: Cindy Vissering

Al een tijdje ben ik geïnspireerd door temperatuurquilts. Ik schreef er eerder een artikel over in Quiltnieuws 156 – van juni 2023.
Er zijn zoveel vormen en maten, van een HST of flying geese per dag tot patronen waarbij er een blokje per week met de dagelijkse maximale en minimale temperaturen erin is verwerkt.

Ook Rianne Nota van Nanno Creative startte een temperatuurquilt in 2023 met flying geese, in het artikel in quiltnieuws liet ik ook haar eerste maanden zien. Haar quilt top is inmiddels ook af.

 

 

Ik liet me verleiden voor 2023 om een temperatuurquilt te maken volgens budgie party patroon van Bethanne Nemesh van Whitearbor Quilting: een vogel per week, waarbij de vleugels bestaan uit een serie veren voor de maximale temperatuur van elke dag van die week en een serie veren daaronder voor de minimale temperatuur van die dag. De kop geeft het gemiddelde aan van de maximale temperatuur van die week en de staart van de gemiddelde minimale temperatuur.

Labelen weken en temperaturen

Toen ik het artikel schreef in 2023, was ik nog maar net begonnen met die temperatuurquilt. Inmiddels is de top af. Het afwerken is nog even blijven liggen – dat zal jullie vast niet vreemd voorkomen…
Ik heb de weeknummers subtiel op het stokje waar de vogel op zit geborduurd en een legenda aan de zijkant gemaakt met de temperaturen. De bies bestaat uit blokjes van het kleurverloop, die komt er dan straks na het doorquilten naast. Ook hier weer de nummers subtiel, zodat het niet teveel aandacht vraagt, maar je het nog wel kunt terug vinden.

Tempo

Het lastige met een temperatuurquilt is het tempo: een blok per dag of per week is best veel. Bij een blok per dag spaar je die op om een aantal in één keer te maken. Je bent steeds aan het wachten tot de dag voorbij is en je de maximale en minimale temperatuur weet. Of nog een paar dagen extra wachten wanneer je de temperaturen van de KNMI website afhaalt. Historische data werken ze met een paar dagen vertraging bij. En als je dan even niet oplet, dan lig er een hele stapel op je te wachten. En ik kan je vertellen, te ver achterlopen op zo’n type project is niet leuk. Gelukkig had ik m’n vogels weer snel ingehaald – en daarna heb ik gezorgd dat ik ze regelmatig bijhield om het leuk en actueel te houden.

Het gaf me wel inspiratie om zelf een temperatuurquilt te ontwerpen met een tropische vis, die alle kleuren van de regenboog kan aannemen gedurende het jaar. Ook hier de maximale en de minimale temperatuur van alle dagen in een week in één vis, door de vis zeven schubben te geven aan de boven en onderkant. De kop is de gemiddelde maximale temperatuur van die week en de staart de gemiddelde minimale temperatuur. En ik had het mezelf ingewikkeld gemaakt door het patroon ook nog geschikt te maken voor Foundation Paper Piecing, appliqué of improv. Bekijk hier het patroon Fish Temperature Quilt (alleen in het Engels).

 

Temperatuur Harten Quilt

Ondertussen heb ik een volgend patroon ontworpen, omdat ik een jubileum jaar heb in 2025 – dan ben ik 15 jaar getrouwd. En omdat het over de liefde gaat, heb ik een hart ontworpen, dit keer alleen met de maximale temperatuur voor elke dag een strook in een hart per week. Dit is een Foundation Paper Piecing patroon en ik stel het gratis beschikbaar vanwege mijn jubileum, bekijk hier het gratis Temperatuur Harten Quilt.
Heb je zelf of vrienden ook een jubileum, of vind je 2025 zo’n mooi jaartal, hoe leuk om mee te gaan doen! Je kunt met dit patroon of een andere temperatuur quilt patroon in de facebook groep Motivated Temperature Quilts, waar je ook gewoon in het Nederlands een bericht mag schrijven. Ik zou het leuk vinden om met meerdere mensen tegelijk aan onze eigen temperatuurquilts te werken, het maakt niet uit welk patroon je daarvoor kiest.

Tips voor het maken van een temperatuurquilt

  • Voor Nederland is een kleur per 2 graden een goede verdeling. Met alleen maximale temperaturen heb je dan 15 stoffen nodig, met maximale en minimale temperaturen heb je dan 19 stoffen nodig.
  • Label je stoffen! Zet de temperatuurrange er duidelijk op, zodat je snel kunt werken.
  • Zorg dat je één of meerdere vrienden hebt die ook een temperatuurquilt maken om elkaar gemotiveerd te houden, want een jaar lang eenzelfde blok maken is best lang.
  • Neem stoffen die een duidelijke kleur hebben, van effen tot blenders. Wanneer de print op de stof te groot wordt of een te contrastrijke print, dan wordt het verloop in je temperatuurquilt iets minder duidelijk.
  • Overweeg ook eens een ander kleurverloop dan koele kleuren voor koele temperaturen en warme kleuren voor warme temperaturen.
  • Als je zelf de temperatuur van elke dag bijhoudt, zorg dan voor een handig schema waar je het elke keer kunt noteren, anders ga je het heel snel vergeten. De andere optie is om de data van de KNMI website te halen.
  • Vergeet vooral niet om plezier erin te hebben: om bezig te zijn met de temperatuur van het seizoen en je kleuren schakering te zien groeien.

 

Seizoen quilts

De nieuwstip in de nieuwsbrief van het quiltersgilde in november (Op naar de feestmaand december) leverde een aantal seizoensquilts op. Met de verhalen erbij, dat is altijd het leukst.

Yolanda Coevert

In de kop van die nieuwsbrief zag je al een foto van de quilt “Round the garden” van Wendy Williams. Dat is de quilt van Yolanda Coevert.

 


Het verhaal bij de quilt die zij “24 Cats in the garden” noemde, is als volgt:

In mei 2020 verhuisde ik en in september van dat jaar wilde ik weer wat “groots” onder handen hebben. Toen ik Round the garden van Wendy Wiliams weer tegen kwam ( ik had er al een paar keer verlekkerd naar gekeken), vond ik dat wel een uitdaging. Ook omdat ik door mandalatekenen veel van ronde vormen houd. Maar hoe kom je aan alle materialen als alles in lockdown is???

Bij de Bossche Quilts het patroon, de achtergrond en de eerste viltlapjes besteld (als service werd de grote cirkel erop gezet!). Ik vond het wel lastig om alles te kopen zonder het in het echt te zien en te voelen. Het bleek een enorme verslaving te zijn: steeds weer nieuwe dingen maken, ontdekken en de mogelijkheden waren eindeloos. Eigenlijk werkte ik steeds een kwart af : het binnenste, de bloemenrand en dan de huisjes.

Ik begon met de grote boom en gaandeweg zag ik overal plekjes om een kat te verstoppen, daarom ook de titel: 24 Cats in the garden. Ik heb 17 jaar een kattenpension gehad. Toen ik er wat langer mee bezig was , zag ik ook wat dingen die ik niet zo mooi vond of die ik niet vond passen, daarom heb ik ook wat dingen veranderd. De poezen rond de mand waren eigenlijk hazen en het blok linksonder was totaal anders, maar daar heb ik zelf de vogels voor getekend.

In juni 2022 was de top klaar en omdat hij te groot en te zwaar was om zelf door te quilten, heb ik dat laten doen.
Het was zeker een uitdaging en er zitten hééél veel uurtjes werk in, maar ik ben tevreden over het uiteindelijke resultaat en hij heeft een mooi plekje in huis gekregen!

Berna Felder

Berna Felder schreef:

 


Quilten doet Berna sinds 2013. Ze schrijft: “Ik hou alleen van felle kleurtjes, dacht ik. Tot mijn quilt vriendinnen mij meenamen naar Quiltwinkel Marij in Beek. Quiltwinkel Marij heeft een geweldige collectie Japanse quiltstoffen volgens mijn vriendinnen. Inwendig kreun ik. Jeetje moet dat nou? Maar ja, soms moet je uit je comfortzone, hè? Zo gezegd, zo gedaan. Ik heb toen stof voor het Japanse straatje gekocht. Wat geweldig om te maken. De stofjes zijn prachtig om mee te werken.”

De seizoensquilt van Berna:

 


In 2020 heeft atelier Poppedeyntje van Maudy van den Elshout deze Bom uitgegeven. Berna heeft de patronen opgeslagen om er ooit aan te beginnen. In 2020 met de kerst kreeg ze alle Japanse stofjes cadeau om dit juweeltje te maken. Toen moest ze wel. Ze schrijft: “Wat heb ik genoten, het was zo superleuk om te maken.

Hier zie je 2 van de 12 blokken:


Maudy van den Elshout

En zo leuk, Maudy zelf stuurde ook deze seizoensquilt in Zij gaf niet alleen de Bom uit, zij ontwierp deze quilt zelf. De titel is “Sunbonnet Sue and her beloved animals”. Het patroon is nog steeds te koop, bijvoorbeeld Quiltwinkel Marij zoals je bij Berna al las. Deze quiltwinkel is gespecialiseerd in Japanse stoffen (Quiltwinkel Marij).

 


Zie je alle leuke details op de randen van de blokken? Dat zijn Sue, haar vriendjes en haar dieren. Alles is gemaakt van Japanse geweven stoffen, of een kleine stukjes voor de kleding na……

 


Maudy stuurde nog een ander project met een seizoensquilt. Huisjes in alle seizoenen…..Dat was een gratis Sew Along van Red Button Quilt Co, genaamd “Saltbox Rounds”, met 6 huisjes (Saltbox Seasons). Maudy heeft er zelf 3 extra bijgemaakt en ze per 3 stuks onder elkaar gemaakt als gordijntjes voor de raampjes van de grote kast in haar hobbykamer, om zo het verkleuren van de spulletjes in de kast te voorkomen. De blokjes zijn zoveel als mogelijk met flanellen stofjes, vilt en Japanse geweven stoffen gemaakt.

 

Hier zie je nog vier miniatuurquiltjes van de seizoenen, ook ontworpen en gemaakt door Maudy.

Tot slot

Heel hartelijk dank aan Yolanda, Berna en Maudy.
Wij zijn blij met jullie reacties en prachtige foto’s van jullie mooie quilts.

Commissie Traditioneel Quiltersgilde
Joke, Sylvia, Elly, Saskia en Janine

 

Een vrijwilliger in de schijnwerpers – Pieternel

We zijn heel blij met onze ongeveer 70 vrijwilligers die allerhande werkzaamheden verrichten voor het Quiltersgilde! Maar wie zijn dat eigenlijk? Wat doen ze? En wat houdt hen bezig, met name op het gebied van quilten? Zo ontstond een wens om onze vrijwilligers af en toe eens in de schijnwerpers te zetten. Daarom zijn we meer dan een jaar geleden begonnen met een nieuw thema: “een vrijwilliger in de schijnwerpers”. De laatste vrijwilliger in de schijnwerpers, Jo Huijsman, heeft het stokje doorgegeven aan:

Pieternel Hol

De functie(s) bij het Quiltersgilde

Toen de Art Quiltcommissie een jaar of zeven geleden werd opgericht, werd ik al snel daarvoor gevraagd. Ik weet niet eens meer hoe dat precies is gegaan. Via het netwerk van Quilten Speciaal denk ik.

Quilten Speciaal vond ik echt een ontdekking! Er kwam een voor mij nieuwe dimensie in het werken met textiel aan de orde: ontwerpen, contrast, beeldtaal, kleurgebruik, en nog veel meer. Meer dan de technieken van textielbewerking en het ambacht. Het was prachtig! Ik was lid van editie 11.

Het licht ging echt aan bij mij hoor en gelukkig zaten er in de Art Quiltcommissie een paar andere blije Art-dames die best eens wat nieuws wilden proberen. Dat is nog steeds zo ook al is de samenstelling van de commissie in de loop van de tijd wat veranderd.

Ik vind het leuk en belangrijk om naast de ‘live’ workshops, exposities en groepjes online dingen te doen. Het is gewoon wat er bij hoort in deze tijd.  Natuurlijk blijft het ontmoeten van andere textielmakers interessant en gezellig. En je leert veel van elkaar. Moeten we vooral ook blijven doen hoor, ik doe mee!  Maar er zit ook een schat aan mooie textiel en Art Quilt verhalen en plaatjes op het internet, je vindt er allerlei leuke mensen die je mee willen nemen in hun textiele avonturen, je kunt er je eigen ontdekkingen delen met andere mensen. Mensen van over de hele wereld, oudere en jongere, met verschillende culturele tradities. Ik heb er een soort van ‘vriendinnen’ opgedaan die ik nog nooit echt heb ontmoet. Vooral in België. Daar zitten aardige en creatieve mensen op het net. Het zijn leuke contacten hoewel je ze natuurlijk nooit je pincode of iets anders essentieels zou willen vertellen.

Dus heb ik de afgelopen jaren veel geleerd over het gebruik van het Web en daarom doe ik op dat gebied enige dingen bij Quiltersgilde en het Textielplatform. Een van de leukste dingen was het organiseren van de Steekproeverij een paar jaar geleden. Heb ik echt van genoten ook al was het soms best zoeken naar hoe we het gingen doen!

Pieternel als quilter

Sinds Quilten Speciaal ben ik steeds vrijer gaan werken met textiel. Ik ben ook gaan tekenen omdat dat een snelle manier is om effecten uit te proberen en omdat het lekker is om te doen. Ik heb lang gedacht dat ik niet kon tekenen – net zoals heel veel mensen. Maar dat is echt niet waar! Het is net als met quilten: je moet er gewoon aan beginnen, een lesje volgen en dan uren maken!

 

 

Hoewel ik af en toe nog steeds een lekkere grote traditionele quilt maak (en dan bedoel ik echt ouderwets een quilt voor op een bank of bed) of een ingewikkeld breiwerk doe ik de afgelopen jaren het liefst mixed media in 3D. Het maken van iets waar je omheen kunt lopen en dat er dan steeds anders uitziet, dat met verandering van het licht in de kamer andere schaduwen geeft, een werkstuk dat als het ware een ‘eigen leven leidt’, dat vind ik magisch!  Een paar jaar geleden raakte ik op dit spoor toen ik meedeed aan de Museum Masterclasses in het kader van het Textielfestival in Leiden. Het Textielfestival komt er trouwens weer aan! Noteer maar vast mei 2026 in je agenda! Ik heb toen een mobile gemaakt van vliegende vogels. Inspiratiebron was een boemerang van de Aboriginals in Australië. Die leefden volgens het principe: als je wat uit de natuur neemt moet je de natuur ook wat teruggeven. Mooie boodschap en een mooi symbool, want ook de boemerang gaat weer terug naar waar hij vandaan komt. Hiernaast zie je enkele foto’s van de vogels die ik heb gemaakt. Ze verbeelden de natuurlijke grondstoffen zoals aarde, metaal en vuur. De vogels ‘vlogen’ in de expositieruimte met behulp van een kleine ventilator. Het is nog steeds een van mijn favoriete werken. Vanwege de boodschap maar ook echt omdat ik hard heb moeten werken om er een goede vorm voor te vinden!

 

Het afgelopen jaar ben ik een beetje minder productief omdat er een stoet kleinkinderen is gekomen. Ik doe nu vooral wat kleine dingen en ben aan het experimenteren voor groter werk. Het spelen met textiel blijft maar is tijdelijk op een wat kleinere schaal. Hier naast een recent werkje. Het 3D-effect zie je niet zo goed op de foto maar dat lichtgroene vezelspul komt dus helemaal naar voren. En die paarse draadjes kun je daar op allerlei manieren inhangen.

 


Ik wil het stokje graag doorgeven aan Riny Zeijpveld. We delen twee belangstellingen: die voor textiel en die voor online. En ik ken haar helaas nog niet. Hoog tijd dat daar verandering in komt!

Pieternel Hol

Hier kun je vorige afleveringen vinden: 1) Inge Schoonderwoerd 2) Ineke Scheepbouwer 3) Elfriede Grooten 4) Dyonne van de Watering 5) Jacqueline Verhoef 6) Gemma Versluys 7) Sylvia Jansen 8) Harry Roelands 9) Gerrie Schoonebeek 10) Gerie Lammers 11) Jeanette Broer 12) Jannie de Breuk 13) Rose-Anne de Haan, 14) Greetje Hein, 15) Marjolein van der Eijk , 16) Liesbeth Wessels en 17) Henriëtte Balten, 18) Gerda de Jong, 19) Paulien Slutter, 20) Annemieke Polman, 21) Lydia de Mooij en 22) Jo Huijsman.

Quiltweekend in het hoge noorden

Door: Rose-Anne de Haan

Al enkele jaren ga ik met een paar (ex)bestuursleden van het Quiltersgilde op quiltweekend. Ik ben de laatste die nu ook ‘ex’ is. We hebben jarenlang goed en gezellig samengewerkt als collega’s in het bestuur en dat merk je als we weer samen zijn. Dikke pret en gezelligheid!

 

Wat gaan we doen?

De eerste keren gingen we allemaal met een eigen werk aan de slag. Dat varieerde van kerstkaarten, miniatuurquilts tot het afmaken van een werkstuk van een cursus. Ik heb voor mijn kleinzoon, tijdens een van de vorige weekends, een patroon van Maaike Bakker gemaakt. Die hangt nu als meetlat op z’n kamer.

De workshops

Maar de laatste twee keer hebben we ervoor gekozen om een online workshop te kopen. Die kunnen we op de TV in het huisje bekijken en dan gaan we allemaal met hetzelfde project aan de slag. Ieder natuurlijk op z’n eigen manier en met eigen stoffen.

Vorige keer hebben we twee cursussen van Carolina Oneto gekocht en daar waren we wel even zoet mee. Een aanrader trouwens, hele duidelijke en goede uitleg.

 

Dit jaar hadden we voor Jo Avery gekozen. Haar engels is wat moeilijker te volgen dan Carolina, maar de methode die zij gebruikt om een soort ‘New York beauty’ te maken spreekt mij erg aan. Geen liniaal, lekker uit de vrije hand snijden. Heerlijk! En de stoffen lagen in het hele huisje voor het uitkiezen!

 

The Tread House Academy

Jo, Karen en Lynne zijn drie Britse ontwerpers die via The Thread House Academy (https://academy.thethreadhouse.co.uk/) lesgeven. Wij hebben de online ‘Supernova” workshop gekocht. Jo Avery is een Schotse quilter die met de machine werkt, maar ook veel met de hand appliqueert.

Zoals je kunt zien hebben we hard gewerkt en die van mij is van mijn voorraadje Chinese stoffen gemaakt die ik al een hele tijd in huis heb……
Bij de supernova online les zat ook de uitleg voor een temperatuur quilt blok. Ik heb nog een temperatuur blok probeersel gemaakt. Maar dat blijft denk ik bij dit ene blok. Heel leuk resultaat, maar niet om er 12 te maken voor elke maand van het jaar eentje.

 

De resultaten

Zoals altijd is een weekend veel te kort, maar de resultaten mogen er zijn. Zeker iets om nog eens te gaan proberen met andere stoffen. Elke keer leer je weer wat bij. En zeker als je samen zo’n online les volgt haal je er meer uit dan in je eentje. Nu eens kijken wat we volgend jaar kunnen gaan doen! Tips zijn altijd welkom!

 

Kleurenspaghetti

Een blogbericht van Jeannette van der Linde.

Kan een mislukt werk een tweede leven krijgen?

Ik heb voor “Connected in red” een werk gemaakt voor de Elzas. Hierover was ik redelijk tevreden maar vroeg me af of ik de lichte beweging die ik daarin heb aangebracht kon versterken door een nieuw werk heel anders op te bouwen.

Mijn start was een foto die ik in Zweden heb gemaakt tijdens een plotselinge heftige regenbui met veel wind. In plaats van de schuur wilde ik een landschap met onweer neer zetten met daarachter een opklarende lucht. Je zou dus donker (onweerslucht) – licht (zonnestralen) – donker (aarde) krijgen.

De beginfoto en de bijgestelde foto

Origneel links en rechts de verschoven figuren.

Ik besloot om eerst de achtergrond te maken zodat ik die zonder problemen kon doorstikken en later de figuren erin kon plaatsen. In de loop van het werken aan de lucht bedacht ik dat het wel mooi was als het landschap versierd zou zijn met papaverbloemen die als rode vlekken in de achtergrond kon zien èn dat de personen over een soort kiezelpad zouden lopen. Ik kreeg dus heel veel verschillende tinten in de ondergrond. Lekker van kleur met heel veel tinten opgebouwd. Zo leuk om te maken!

tekening rabarberblad

Tekening Rabarberblad

Toen kwamen de figuren. Op de computer in het programma Photoshop heb ik ze iets schuiner gezet, de paraplu’s meer naar voren gedraaid, de stok weggelaten en een arm weggelaten. Dit alles om meer het accent te leggen op de beweging.

De foto is verder op de computer bewerkt

Schets gemaakt op de computer aan de hand waarvan ik  ga werken.

De tekening legde ik onder een lap witte poplin en trok ze over om als basis te dienen bij het uitwerken van mijn idee. In eerste instantie wilde ik de figuren strak aan de voorkant (de buik) hebben maar gaandeweg liepen de lijnen steeds meer mee in de beweging die ik in gedachten had. Hier gold ook: Zo leuk om te maken!

Heerlijk aan het werk, maar toen: een kleurenspaghetti.

Om te kijken wat het effect was, streek ik alles vast op de ondergrond, knipte de figuren uit en legde deze op de ondergrond… maar wat een ramp!

Alles was één grote beweging en je kon de figuren er totaal niet uit halen… te enthousiast geweest, het was een kleurenspaghetti geworden!

Ondergrond en figuren klaar om bij elkaar geplaatst te worden. Kleurenspaghetti

Wat nù te doen: weggooien en aan iets anders beginnen, nieuwe figuren maken die duidelijker zijn of… een nieuwe ondergrond maken. Ik heb voor het laatste gekozen en heb nieuwe stoffen voor de ondergrond gekocht en hier ben ik nu mee bezig.

In een volgend blog zal ik vertellen hoe het verder gaat met mijn werk. Wordt vervolgd!

Herkennen jullie dit? Schrijf er over. Zo kunnen we van elkaar leren.

Commissie Dynamiek II

Terugkoppeling uit het bestuur

 

In het blog van 11 november jl. [hier] heeft Marina Brito de Campos een stukje van de sluier opgelicht over de werkwijze van de commissie Dynamiek. Zij hebben zich bezig gehouden met de vraag “Wat is er nodig om het Quiltersgilde toekomstbestendig te houden/maken?” Het bestuur heeft zich over de resultaten gebogen en een keuze gemaakt uit de thema’s die aan de orde zijn geweest. In willekeurige volgorde zijn dat de volgende thema’s:

INTERN
1. Binden/verbinden van leden:
– Organisatie bottom up i.p.v. top down, “het Quiltersgilde zijn we samen”
– Processen en structuren beoordelen op efficiëntie en productiviteit
– Mogelijkheden onderzoeken om leden met elkaar in contact te brengen (AVG)

2. Behouden van traditie en cultuur:
– Quilten op de lijst van Immaterieel erfgoed en hoe we daar ons voordeel mee kunnen doen

3. Leren en Kennisoverdracht:
-introductie van de Young Quilter, niet alleen jongeren, maar iedereen die kennis wil maken met patchwork en quilten
-leden stimuleren om in hun directe omgeving hun quiltvaardigheden te delen

EXTERN

4. Samenwerking zoeken met andere organisaties zoals musea, scholen e.d.

5. Verbinden van mensen en culturen door aansluiting te zoeken bij lokale -en wereldwijde quiltactiviteiten

6. Digitale mogelijkheden benutten om het Quiltersgilde meer zichtbaar te maken en mensen met elkaar in contact te brengen

Hoe nu verder?

De commissie is nog niet klaar met haar werk. Omdat we niet alle thema’s tegelijkertijd op kunnen pakken hebben we een keuze gemaakt. De commissieleden zullen als eerste het binden en verbinden van leden oppakken als intern thema. Daarnaast zullen zij de mogelijkheden onderzoeken om het Quiltersgilde ook digitaal meer zichtbaar te maken en mensen met elkaar in contact te brengen. Ondertussen zit ook het bestuur niet stil. Dat wat we al kunnen oppakken of in de pijplijn zit zullen we zeker niet laten liggen. Zo is een aantal leden op dit moment ‘op cursus’ om zich te laten scholen in de mogelijkheden die digitale media ons bieden. Begin 2025 verwachten we een vervolgadvies waarmee we handen en voeten kunnen geven aan de ambities die we als vereniging hebben. Uiteraard brengen we daar de leden van op de hoogte via Quiltnieuws, blogberichten en nieuwsbrieven. Het lijkt wel of de luiken van het verenigingsgebouw gesloten zijn maar binnen zoemt het van de activiteiten.

 

Wat kan jij doen voor de vereniging?

Het is vaker gezegd: “Het Quiltersgilde zijn we samen”. Dat betekent dat ieder lid inspraak kan en mag hebben in de dingen die we doen. Heb je een tip, feedback, idee of wil je graag iets doen? Eenmalig of structureel, het kan allemaal. We staan ervoor open om samen onze vereniging een fijne plek te maken waar we ons allemaal bij thuis voelen. Stuur daarom gerust een e-mail aan voorzitter@quiltersgilde.nl om ons deelgenoot te maken van jouw ideeën. Geen e-mail maar liever in gesprek? Ook dat kan, we zien je graag tijdens een van de evenementen waar we komend jaar aanwezig zijn. De Handwerkbeurs in Houten [klik] of de Patchwork&Quiltdagen in Rijswijk [klik]. Maar ook tijdens de regiodagen [klik] zien en spreken we elkaar. De regiovertegenwoordigers staan ook open om van je te horen. Dus gebruik die stem, dan gaan we samen verder in een sterke en bloeiende vereniging!

 

Inge van Koningsveld