Blijven dansen!
Modern Quilten in beweging
Bewegen zolang je het kunt, heerlijk dansen op muziek. Bewegen en meebewegen, zowel lichamelijk als geestelijk. Jij bent zelf ook wel eens onderhevig aan veranderingen: in het dagelijkse leven word je soms uit je sleur gehaald, onze taal verandert constant en zo zijn er meer voorbeelden te bedenken.
10 jaar Modern Quilten
Ook binnen het Moderne Quilten is de afgelopen 10 jaren het een en ander veranderd.
Zo was in het begin “Modern” Quilten vrijwel alleen te herkennen aan nieuwe dessins in de stoffen die werden gebruikt, om zo dat moderne effect te krijgen. Kort daarna kwam het gebruik van het liefst alleen effen stoffen in opkomst. Deze effen stoffen werden herontdekt na de grote en kleine bloemmotieven die in de jaren ervoor bijna als enige gebruikt werden.
Traditionele quiltblokken werden opnieuw ontdekt en zo werd een nieuwe generatie quilters helemaal enthousiast en stortte zich op het Moderne Quilten. Inmiddels zijn we een decennium verder na de eerste Quiltcon in de V.S. en hebben er meerdere ontwikkelingen plaatsgevonden in “Modern Quilt”-land. Nu worden allerlei stoffen gebruikt en hergebruikt: batik, poplin, soms zelfs (katoen) met een bloemetje erop. De ontwerpen zijn nog wel vaak met grotere vlakken en met meer of minder open quiltruimte (‘negative space’).
De moderne quiltgroep in Meppel met de nieuwe naam MEMO, waar ik zelf deel van uit maak, heeft in de vier jaren van haar bestaan ook een ontwikkeling doorgemaakt. Van de strakke regels die we in het begin hanteerden, merken we allemaal dat er ook meerdere mogelijkheden zijn die een moderne quilt als uitkomst heeft.
Hieronder drie verschillende ‘moderne’ logcabins.
Wat zijn deze strakke regels ook alweer?
- het gebruik van opvallende kleuren en prints
- veel contrast of juist heel weinig
- grote vlakken met effen kleuren
- geïmproviseerd patchwork
- gebruik van open quiltruimte = negatieve ruimte
- heeft geen rand
- het ontwerp is (waarbij e/of van toepassing is) : abstract/minimalistisch/grafisch/
asymmetrisch/zelfontworpen/uniek/een vergroting van bestaande patronen/blokken
Beweging
De laatste jaren voegen quilters randen toe zonder dat dit afbreuk doen aan het moderne karakter van de quilt. Er is minder asymmetrie en niet altijd heeft een moderne quilt een grafisch ontwerp. Zo voldoen niet alle moderne quilts aan bovenstaande eisen.
Belanden ze daarmee bij de Eigentijdse quilts?
Dat is een persoonlijke keuze.
Ik vind mezelf soms te ‘streng in de leer’ en dat ik nog meer zou moeten dansen …
Blogbericht van twee weken geleden
De quilt van Marion van Daalen in het blogbericht van 2 weken geleden wordt op alle punten die hierboven genoemd staan, niet gerekend tot een moderne quilt. Waarschijnlijk meer tot een eigentijdse quilt.
Waarom vinden velen het dan wél tot de moderne categorie behorend?
Het heeft een zwarte ondergrond en het kleurgebruik lijkt bijna effen.
Het ontwerp is niet traditioneel en niet terug te voeren op een bestaand blok.
Het quiltwerk is goed zichtbaar en over de gehele quilt hetzelfde.
Persoonlijke keuze
Of een quilt Modern is of Eigentijds is soms een persoonlijke keuze als deze in het ‘grijze’ tussengebied valt. Een moderne quilt is nog steeds niet in één zin samen te vatten, het blijft altijd nog een gebied dat altijd in beweging blijft. Een aanrader van de MEMO groep is om wél te starten met deze strakke regels, omdat je hiermee de toon zet. Deze richtlijnen zetten een strakke lijn voor de toekomstige Moderne Quilter: hou je eerst hieraan en al doende leer je dat je een of meerdere regels los kunt laten; voortschrijdend inzicht krijg je toch wel.
Het is een kwestie van blijven nadenken, blijven leren, blijven bewegen, blijven dansen.
En vooral met elkaar in gesprek blijven.
Marjolein den Oudsten
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!