Birmingham, Kunstroute Grave en Textiel exposities
Birmingham
Lopend over het Festival of Quilts in Birmingham valt me op wat voor gemêleerd internationaal gezelschap hier aanwezig is. De bindende factor is de liefde voor textiel en met name dan natuurlijk voor de quilts.
Van beginners tot ware kunstenaars, van jong tot oud. Voor iedereen was er een plek. en dankzij mijn, in quiltersland inmiddels wereldberoemde, reisgenote Hilde Hoogwaerts , was ik zelf ook in de gelegenheid om kennis te maken met andere bekende quilters zoals met de Canadese Best-in-Show winnares Sue Sherman , de Britse Sarah Hibbert, de Afro-Amerikaanse quiltster Renee Fleuranges-Valdes of de wereldreizigster Gillian Travis. Mooie gesprekken!
Er was zoveel te zien dat ik me er niet aan waag om dit allemaal hier op te noemen en via de links kun je heel veel info terug vinden. Wel wat foto’s om een indruk te geven……
Entourage
Beetje jaloers ben ik toch wel op de hele entourage van dit festival. Net als tijdens The Knitting and Stiching beurs in Londen of the Quiltfestival in Houston denk ik stiekem wel eens hoe leuk het zou zijn om een dergelijke gemengd gezelschap in ons eigen landje te zien tijdens een quiltfestival. Alhoewel we met Carolina Oneta in Rijswijk natuurlijk wel al een kanjer binnen hadden samen met al diegene, die ik nu wellicht te kort doe door ze niet te benoemen.
Op de terugreis van Schiphol naar huis heb ik een paar keer aan mensen moeten uitleggen wat dat is, een quilt….en dat daar zeker ook echte kunstwerken tussen zitten (het zijn allemaal kunstwerken, maar u begrijpt wel wat ik bedoel).
Goed nieuws is wel dat de waardering voor textiele kunstvormen blijft groeien. Onderstaand een aantal exposities in verschillende musea, die de serieus verdiende aandacht voor het werken met textiel waarmaken.
Kunstfietsroute in Grave: Over de drempel
Meer dan 20 kunstenaars exposeren hun werk in eigen atelier dan wel als gast bij een collega. De route bedraagt ongeveer 20 km en is het mooist om te doen op de fiets. Deelnemers zijn o.a. Carola Mokveld, met haar expositie in het kerkje van Velp, Andrina Seroo, Ilse Tielen en ondergetekende.
Bron: website Kunstroute Grave, 24 en 25 augustus 2024.
Museum van de Vrouw in Echt: Mola
Een kleurrijke wereld van de Guna-textielkunst in de tentoonstelling “Mola” in het Museum van de Vrouw te Echt. De unieke collectie van blouses en doeken uit Panama toont traditionele mola’s, rechthoekige panelen van stof die op zowel de voor- als achterkant van een blouse worden aangebracht.
Deze tentoonstelling kon worden gerealiseerd dankzij de unieke collectie van Els Mommers. Zij woont en werkt op het prachtige eiland Saba en heeft vele malen de eilanden van de San Blas-archipel bezocht.
Bron: website Museum van de Vrouw, t/m 20.12.2024.
Bonnefanten in Maastricht: Masgorzata Mirga-Tas: This is not the end of the road
Malgorzata Mirga-Tas grijpt terug op oude iconografie die ze in een nieuw jasje steekt om moderne verhalen te vertellen. Met haar wandtapijten wil zij het dominante negatieve en stereotiepe beeld van haar Roma-volk, dat eeuwenlang bijna uitsluitend door niet-Roma is gecreëerd.
Bron: website Bonnefantenmuseum, t/m 16.02.2025.
Drents museum in Assen: Christine en Janus van Zeegen
De eerste overzichtstentoonstelling over het wonderlijke kunstenaarspaar Christine en Janus van Zeegen. Textielkunstenaar Christine van Zeegen (1890-1973) en haar broer Janus (1881-1961), kunstschilder, werken begin 1900 op een bijzondere manier samen. Janus maakt lijntekeningen van motieven uit de planten- en dierenwereld en Christine vertaalt deze naar eigen inzicht in kleurrijke borduursels.
Bron: website Drents museum, t/m 15.09.2024.
Museum De Wieger in Deurne: Draadkachtig. Weef- en borduurkunst 1920 – 1970
Museum De Wieger staat tot en met 1 december 2024 in het teken van weef- en borduurkunst. Uitgangspunt voor de tentoonstelling is Dieu Avertit, een wandkleed van Adya van Rees dat vroeger in de eetkamer van De Wieger hing. Het kleed zit nu in de collectie van het TextielMuseum, maar komt voor de duur van de tentoonstelling ‘thuis’! Verder zijn tapijten, kleden en ontwerpen te zien die een beeld geven van een halve eeuw weef- en borduurkunst. Bij de tentoonstelling wordt een activiteitenprogramma samengesteld met lezingen en workshops.
Bron: website Museum De Wieger, t/m 01.12.2024.
Stedelijk Museum in Amsterdam: UNRAVEL, the power and politics of textiles in art
Textiel is de nieuwe verhalenverteller in de kunst. Kunstenaars uit heel de wereld tonen in Unravel grootste, kleurrijke en expressieve installaties maar ook fijnzinnige en intieme kunstwerken over liefde, veerkracht, macht en verzet. Deze groepstentoonstelling met 45 kunstenaars en meer dan honderd kleurrijke werken bevat zowel bekende namen als Louise Bourgeois, Sheila Hicks en Tracey Emin, als minder bekende kunstenaars.
Bron: website Stedelijk Museum, van 14.09.2024 t/m 05.01.2025.
Ik wens jullie een mooie nazomer.
Monica van Leent-Bergkamp
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!