Alles uit de kast

Nadenken over ontwerp voor tentoonstelling in de Elzas

Begin december kon je je bij het Quiltersgilde inschrijven voor het maken van een quilt voor een tentoonstelling in de Elzas volgend jaar.
Eigenlijk heb ik op het moment helemaal geen tijd om een quilt te maken, maar dat weerhoudt me er niet van om er toch over na te denken.

Na een paar dagen vond ik dat het in elk geval geen kwaad kon om weer eens stof te gaan bedrukken met allerlei verschillende attributen. Gewoon een beetje “spelen” en dan maar kijken wat er van komt. Wel -of geen quilt, dat zien we wel. In m’n voorraad lag nog mooie witte katoen die daar heel geschikt voor was. Daarvan heb ik een flink aantal stukken gescheurd van ongeveer 25 bij 45 cm. Alles gestreken en op een stapel op de met plastic afgedekte tafel.

Ik gebruik voor monoprinten en stempelen graag AKUA intaglio, een soort dikke inkt. In dit geval Paynes Grey, dat is een donkergrijze kleur en minder hard dan echt zwart. Het droogt snel op papier, redelijk goed op natuurlijke stoffen en nauwelijks of niet op kunststof. Je kunt ook acryl-of textielverf gebruiken, maar ik vind dit prettiger werken. Het is heel zuinig in gebruik en in veel kleuren verkrijgbaar.
Ik rol de inkt voor het stempelen met een rubber roller uit op een plexiglas plaat (hiervoor kun je ook een plastic insteekhoesje gebruiken of bv. een stuk doorzichtig tafelzeil). Het droogt niet op deze ondergrond.
Het uitrollen kan ook met een (schuim)verfroller, maar dat kost veel meer inkt en het meeste gaat in de roller zitten wat er moeilijk tot niet meer uit te spoelen is.

Uit m’n doos met stempels heb ik er een aantal gekozen en ook de behangrollers uit Hongarije, die ik pas heb gekregen, komen nu goed van pas. Alles ligt klaar voor gebruik.
Op de foto kun je zien dat er ook zelfgemaakte stempels tussen liggen en b.v. een metalen pannenspons, een verlopen museumkaart en een stuk natuurspons. Je kunt eigenlijk alles gebruiken waarmee je een afdruk kunt maken.

Aan het werk

Als de plaat met inkt is ingerold leg ik een witte lap op een rechthoekige ondergrond van stevig foam wat enigszins meegeeft als je er op duwt. Dat is prettiger bij het stempelen dan een harde ondergrond. Je kunt hier ook een dikke handdoek o.i.d. voor gebruiken. De museumkaart zet ik met de lange kant in de verf op de plaat en maak er vervolgens een afdruk mee op de stof. Dat kun je net zo vaak herhalen als je wilt. En natuurlijk kun je afwisselen met de korte kant van de kaart. Mij spreekt het ongelijke resultaat van het printen erg aan.

 

Omdat het lapje nog wel wat meer patroon kon hebben is er daarna ook nog gestempeld met de pannenspons en een klein stukje van een lang rubberen stempel.

 

Op foto 8 en 9 zie je nog twee verschillende voorbeelden van het stempelen. Foto 9 laat zien wat er ontstaat als je de kaart met verf over de stof trekt. Over het schuurblokje,  foto 10, heb ik breed dubbelzijdig tape geplakt en daarna stukken touw. Op die manier kun je verschillende stempels maken met spullen die je in huis hebt. Denk b.v. aan het opplakken van rijstkorrels. Zo’n blokje kun je ook aan twee kanten beplakken.

 

Het resultaat van de eerste dag

Na zo’n anderhalf uur had ik al een leuke stapel lapjes geprint, meestal met gebruik van meerdere stempels per lapje. Het lapje rechtsonder is alleen met het stukje natuurspons geprint.
Simpel met een heel mooi effect.

De volgende dag

De dag daarna ben ik doorgegaan met afdrukken maken, maar op een iets andere manier.
Als eerste heb ik de witte lap nu over een rubbing plate gelegd. Een kunststof plaat met een bepaald reliëf. De harde roller die eerst is gebruikt om de inkt uit te rollen wordt daarna met de inkt erop gebruikt om over de lap te rollen op de plaats waar de reliëfplaat onder ligt.
Dit is een andere manier om een patroon op stof over te brengen. Hier kun je voor een soortgelijk resultaat ook een stempel onder de stof leggen of iets anders met reliëf.

In een doos in de kast liggen mooie stencils/sjablonen. Een aantal zijn heel bruikbaar om afdrukken mee te maken.
Ik leg hiervoor het sjabloon in de inkt op de plexiglas plaat en ga er met de roller overheen
Dat betekent dat er aan beide kanten van het sjabloon inkt zit. Als je het dan op de stof legt en je vouwt de andere kant van de stof eroverheen heb je twee afdrukken.

Met een ander stencil heb ik hetzelfde gedaan, maar hier is het effect heel anders omdat het stencil maar minimale openingen heeft in verhouding tot de vorige. Ook hier vind ik het zachte, onvoorspelbare van de afdrukken heel mooi.

Ooit heb ik van verfrollers printrollers gemaakt. Met het lijmpistool heb ik daarvoor lijnen aangebracht op 2 schuimrollers. Even laten uitharden en je kunt patronen rollen. Eigenlijk hetzelfde als met de eerder genoemde behangrollers. Omdat ik ze in de kast ook tegenkwam leek het me een goed idee om ze dan ook maar te gebruiken en het resultaat was best geslaagd.

Alles weer in de kast

Zo zijn er na een aantal uren printen best mooie lappen ontstaan. Ik moet nog over een ontwerp nadenken, maar misschien dat er toch wel een quilt uit voortkomt. Nu eerst maar alles schoonmaken en terug in de kast zetten.

 

Marjolein van der Eijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *