Traditioneel quilten – de Huisjesquilt

Door: de commissie Traditioneel Quilten: Janine, Joke en Sylvia

Nieuwsbrief

In de vorige algemene nieuwsbrief schreven we over de huisjesquilt. Heb je die gemist en wil je nog even teruglezen, klik dan HIER. Misschien krijg je de nieuwsbrief nog niet en wil je hem wel? Klik dan HIER. Je blijft dan van alle activiteiten op de hoogte.

Door de nieuwstip in de algemene nieuwsbrief kwamen een aantal leuke, spontane reacties op de huisjesquilt binnen. We vermelden ze graag hier.

Henk van Kooten

Henk van Kooten schrijft dat hij het leuk vindt om zijn huisjes quilt te laten zien. Na het bezoek aan een quilt winkel kwam Henk thuis met een plastic tasje met stoffen. En wat stond er op de zak ….  Deze huisjes, klein en zwart- wit afgedrukt. Dat gaf Henk de inspiratie om dat uit te werken in kleuren en toevoegingen. Het is hand- en machinewerk en de afmeting is 110 cm breed en 70 cm hoog.

Fieke Jansen-Cox

Fieke Jansen-Cox werd vorig jaar, op de Meet & Greet ontmoetingsdag in Nijkerk, geïnspireerd door de quilts van Anna Jantina. Anna vertelde daar over haar werk en showde o.a. haar huisjesquilt. De huisjes zijn door Fieke met de hand genaaid op theezakjes papier. Dat geeft wat stevigheid en zo kon zij allerlei stofjes gebruiken, ook hele dunne. Zij heeft veel restjes verwerkt en vond het heel leuk om te doen. Zij heeft daarna alle blokken op de naaimachine aan elkaar gestikt. De top is nu klaar!

Truus Groeneveld

Truus Groeneveld kon in het eerste Coronajaar in 2020 nergens heen. Daarom heeft zij toen elke dag een huisje gemaakt tot zij er 365 had. Daarvan heeft zij er 260 stuks verwerkt in een wandkleed. Daarna heeft zij nog 5 kussens voor de kleinkinderen en een leuke tas gemaakt. Ze vindt de huisjesquilt heel fijn voor rest verwerking. Zij heeft alles met de naaimachine gemaakt en met de hand gequilt en ze heeft er met plezier aan gewerkt. Het wandkleed hangt in de hal van haar appartement.


Marianne Gutter

Marianne heeft onderstaande quilt gemaakt. Zij schrijft dat de huizen oorspronkelijk een Amerikaans ontwerp zijn. Marianne heeft er een kerstsfeer aan toegevoegd, plus een eigen ontwerp van een Zaans huis en een kapsalon. Ook heeft zij de slee, de sneeuwpop en 2 bomen toegevoegd. Die komen van een Quiltersgilde kerstquilt.

Bij het oorspronkelijke patroon was niet goed te zien waarom het huis een bibliotheek was, of een school, quiltwinkel of postkantoor. Marianne heeft daarom bij de bieb boekjes voor het raam gelegd, en bibliotheek op de muur geborduurd. Zo ook bij de school, met spelende kinderen, die kreeg de naam Sweelinckschool. Dat was Marianne’s lagere school. De quiltwinkel heeft zij quiltparadijs genoemd.

De quilt is 103cm breed en 148cm hoog. Marianne heeft er 9 maanden aan gewerkt. De quilt is met de hand genaaid en doorgestikt met de machine.



Tot slot

Bedankt Henk, Fieke, Truus en Marianne dat jullie je verhaal met andere quilters willen delen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *