Een vrijwilliger in de schijnwerpers – Lydia

We zijn heel blij met onze ongeveer 70 vrijwilligers die allerhande werkzaamheden verrichten voor het Quiltersgilde! Maar wie zijn dat eigenlijk? Wat doen ze? En wat houdt hen bezig, met name op het gebied van quilten? Zo ontstond een wens om onze vrijwilligers af en toe eens in de schijnwerpers te zetten. Daarom zijn we iets meer dan een jaar geleden begonnen met een nieuw thema: “een vrijwilliger in de schijnwerpers”. De laatste vrijwilliger in de schijnwerpers, Annemieke Polman, heeft het stokje doorgegeven aan:

Lydia de Mooij

 

De functie(s) bij het Quiltersgilde

We beginnen met een aantal vragen over het vrijwilligerswerk dat Lydia voor het Quiltersgilde doet.

Wat is je functie als vrijwilliger bij het Quiltersgilde?

Ik ben regiovertegenwoordiger voor de regio Gelderland-West.

Hoe ben je terecht gekomen als vrijwilliger bij het Quiltersgilde?

De allereerste keer dat ik in de gelegenheid was om eens een regiodag bij te wonen, werd er aangekondigd dat het de laatste keer zou zijn. De organisatoren, Jacqueline en Aart, gingen er na tien jaar nu toch echt mee stoppen. Na een hele leuke en gezellige dag gehad te hebben besloot ik dat ik dan misschien mijn hand maar op moest steken…

Kun je iets vertellen over de activiteiten die je doet voor het Quiltersgilde?

Samen met Sienke de Man organiseer ik één keer per jaar een regiodag voor de regio Gelderland-West. Dit jaar was voor ons de eerste keer.  Best spannend. We zijn nu bezig met de voorbereidingen voor volgend jaar.

Wat vind je het leukste aspect van jouw vrijwilligerswerk?

Het is vooral erg leuk om zo veel mensen te ontmoeten die, in welke vorm of op welk niveau dan ook, met quilten bezig zijn. En het geeft erg veel voldoening om een leuk dagje uit te kunnen organiseren.

Wat vind je het minst leuke aspect?

Het bedenken van een leuk handwerkje vind ik lastig. Zelf ben ik niet zo van de kleine handwerkjes, maar gelukkig heeft Sienke goede ideeën.

Lydia als quilter

We hebben ook een aantal vragen gesteld over de quilts die Lydia zelf maakt en over haar passies op quiltgebied.

Heb je een favoriete quilter?

Nee, ik heb geen favoriet, maar er zijn wel een heleboel quilters waar ik veel bewondering voor heb. Jacqueline de Jonge, Janneke de Vries, Ted Storm, Kathryn Kerr, Jinny Beyer, Cynthia England om er een paar te noemen. Ook de quilts van Edyta Sitar vind ik erg leuk.

Wat is je favoriete quiltboek?

De boeken van Kaffe Fassett vind ik erg mooi, maar ik heb geen favoriet.

Passen de quilts die je maakt binnen een bepaald genre?

Dat weet ik niet. De meeste quilts die ik maak zitten een beetje tussen traditioneel en modern in, denk ik. En ik maak kinderquilts, voor mijn kleinkinderen en voor  Stichting De Regenboogboom.

 


Aan hoeveel projecten werk je tegelijkertijd?

Twee à drie en dan heb ik natuurlijk ook nog wel wat UFOs en nog een stuk of vijf, zes tops die liggen te wachten om doorgequilt te worden….

Wat is je favoriete zelfgemaakte quilt? Kun je daar iets over vertellen?

Ik heb niet echt een favoriet, maar er zijn er wel een paar waar ik trots op ben.

 


Deze quilt begon in 2006 als een klein handwerkje voor onderweg. Er zitten allerlei restjes in van eerder gemaakte quilts en stofjes gekregen van vriendinnen. Een langlopend project dat soms maandenlang stil lag. Uiteindelijk heb ik hem in 2020 gequilt en afgemaakt.

 


Voor deze quilt heb ik het patroon zelf getekend. Hij is geïnspireerd op een mozaïekvloer in de grote moskee in Muscat, Oman, waar ik destijds woonde. De aanleiding was een quilttentoonstelling ter ere van 50 jaar Oman.

Ik heb een zwak voor quilts met cirkels en ronde vormen. “Aves” van Kathryn Kerr was mijn eerste quilt met ronde naden. Ik heb heel veel geleerd tijdens het maken van deze quilt.

 


Deze top heb ik vorig jaar gemaakt. Dat wordt mijn volgende doorquilt project.

Welke quilt ben je op dit moment aan het maken?

Nu ben ik met “Botanica” van Jacqueline de Jonge bezig. Die stond al heel lang op mijn verlanglijstje. En nu ronde naden me niet meer zo intimideren ben ik er eindelijk aan begonnen.

Wat vind je het leukst om te doen als het om patchwork/ quilten gaat?

Eigenlijk vind ik het hele proces van het maken van een quilt leuk. Als ik met wat nieuws begin, vind ik het heerlijk om in mijn voorraad stoffen te duiken op zoek naar de juiste kleuren in combinatie met printjes. Dat spelen met stoffen en kleur, daar kan ik mezelf uren in verliezen. En het is natuurlijk altijd leuk om je project te zien groeien.

Als je onbeperkt tijd en geld zou hebben, wat zou je dan het liefste willen doen of maken als het om patchwork en quilten gaat?

Dan zou ik wel een keer naar het quiltfestival in Japan willen, een cursus long-arm quilten volgen bij Bethanne Nemesh, in Amerika en misschien eens wat meer uit mijn ‘comfort zone’ stappen richting art quilten. Meer experimenteren met vorm en kleur en materialen. Er blijft nog genoeg te wensen en te dagdromen over!

Aan welke vrijwilliger wil jij het stokje doorgeven?

Aan Jo Huijsman

 

Hier kun je vorige afleveringen vinden: 1) Inge Schoonderwoerd 2) Ineke Scheepbouwer 3) Elfriede Grooten 4) Dyonne van de Watering 5) Jacqueline Verhoef 6) Gemma Versluys 7) Sylvia Jansen 8) Harry Roelands 9) Gerrie Schoonebeek 10) Gerie Lammers 11) Jeanette Broer 12) Jannie de Breuk 13) Rose-Anne de Haan, 14) Greetje Hein, 15) Marjolein van der Eijk , 16) Liesbeth Wessels en 17) Henriëtte Balten, 18) Gerda de Jong, 19) Paulien Slutter en 20) Annemieke Polman.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *