Het kiezen van kleuren

Een blogbericht over kleur

Hoi, daar ben ik weer, Gerie. Nog aan het wennen na vier weken vakantie in Frankrijk. Heb jij ook een fijne vakantie gehad? Of heb je hem misschien nog tegoed? Na de vakantie had ik natuurlijk de gebruikelijke dingen zoals de vakantiespullen opruimen en wassen, en nu ben ik toe aan het quilten.

Bijna dan, eerst nog even een blog schrijven. Dat ging even wat lastiger, omdat mijn telefoon mij in de steek liet, maar het werkt weer. Ik was al bang dat het een blog zonder foto’s ging worden, maar gelukkig is dat niet het geval.

Ik wil vandaag iets schrijven over het kiezen van kleuren. Mijn cursisten vertellen regelmatig, dat dat soms best moeilijk kan zijn. Daar heb ik dan wel wat tips voor.

Bloemen

Heb je een tuin met bloeiende bloemen? Of loop je ooit langs een tuin met bloeiende bloemen of planten? Of een park? Maak dan eens een foto van wat jij mooi vindt en kijk daar eens goed naar. Is het geel 1 tint geel, of zijn het er misschien wel drie? Is het wat paarsrood, of neigt het naar oranje? Zitten er onverwachte kleuren bij? Dat zijn dan kleuren die je in je quilt ook kunt combineren.

 

 

Die foto’s hoeven helemaal niet mooi te zijn, het gaat om de kleuren. En soms zelfs alleen maar de kleuren in een stukje van jouw foto.

 

Eten

Of wat te denken van je eten? Ik zie op insta, facebook en Pinterest en niet te vergeten mijn eigen keuken, vaak heel kleurige gerechten voorbij komen. De kleuren van zo’n gerecht lenen zich ook vaak voor een quilt. Vandaag kreeg ik bonen van mijn buren, dat was ook meteen een inspiratiefoto waard. De foto zelf is niet mooi, het gaat om de kleurcombinaties. Daarom heb ik ook twee foto’s gemaakt, in een blauwe en in een witte bak. Welke combi vind jij het mooist?

 


Andere inspiratiebronnen

Of laat je inspireren door een mooie foto in een magazine. Soms staan op zo’n foto details met een onbeduidende kleur. Bijvoorbeeld op een foto van een rijtje schepen in een haven. De mast van die schepen is vaak bruin. Je ziet de mast eigenlijk niet eens echt. Maar hij is er wel, en beïnvloedt de foto niet alleen door de vorm en herhaling van die vorm, maar ook door het kleine beetje bruin. Wanneer je een foto hebt met zo’n schijnbaar onbeduidende kleur erin, kun je van die kleur toch een klein beetje toevoegen aan je quilt. Al is het maar een paar kleine scrapjes. Het vraagt niet echt de aandacht, maar is er wel en kan door de vorm en herhaling toch wat toevoegen aan je quilt.

En heb je al eens gedacht aan inspirerende kleding? Misschien de kleding die je flamboyante buurvrouw aanheeft. maar ook je eigen kledingkast kan een goede kleurbron zijn. Zo is het ook leuk om langs winkels te lopen en foto’s te maken van de etalages. Ook daar is iemand bezig geweest die (als het goed is) heeft nagedacht over de kleuren die de aandacht van het winkelend publiek moeten trekken.

Tot slot

Ik hoop dat je hiermee vooruit kan, wanneer je kleuren gaat kiezen. Of gewoon om je bezig te houden met kleur, wanneer het te warm is om te gaan quilten. Veel plezier en tot de volgende keer. Misschien bij de Meet & Greet Modern, op 28 september, waarvoor je je HIER kan aanmelden (zolang de inschrijving loopt).

Gerie Lammers

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *